Acasa Newsletter A murit marele duhovnic Petroniu Tănase de la Athos

A murit marele duhovnic Petroniu Tănase de la Athos

scris de A.P.
2 afisari

Marţi, la ora 16, părintele Petroniu Tănase, egumen al Schitului Românesc Prodromu de la Athos s-a mutat la Domnul. Slujba de înmormântare s-a săvârşit joi, după toată rânduiala athonită, părintele fiind îngropat în cimitirul schitului.

 Părintele Petroniu Tănase s-a mutat la Domnul

Părintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914, în comuna Fărcaşa, judetul Neamţ. Râvna monahală ce i-a cuprins sufletul încă din tinereţe l-a dus pe acesta în obştea Mănăstirii Neamţ, unde se va şi călugari. Părintele va ajunge apoi în Mănăstirea Antim, din Bucureşti. Cu toate că a renunţat la lume, tânărul monah a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, alături de alte studii în Matematică şi Filosofie.

Părintele Adrian Făgeţeanu, întrebat despre Părintele Petroniu Tănase, va spune: “Avva Petroniu Prodromitul? Cel mai smerit. Cel mai smerit. Cel mai smerit”. Tot el va spune că, în anul 1937, perioada în care obştea Mănăstirii Antim a fost cea mai numeroasă, numărând 38 de monahi, cel mai smerit dintre ei şi singurul care nu se îndreptăţea pe sine era Părintele Petroniu Tănase; la acea data, Părintele Petroniu avea doar 23 de ani. „Toată actuala rânduială a bibliotecii i se datorează. Poate de aceea, deşi e stareţ, continuă să se ocupe tot el de ea, aceasta fiind parte din viaţa sa, din ascultarea sa.”

Dorul pentru o viaţă îmbunătăţită, asemeni marilor părinţi nevoitori, i-au îndrumat paşii spre Grădina Maicii Domnului – Sfântul Munte Athos. Părintele Petroniu Tănase va ajunge în Sfântul Munte în anul 1978, el făcând parte din a doua generaţie de monahi trimisă de Patriarhia Româna spre a revigora obştea Schitului Românesc Prodromu.

Din anul 1984, părintele Petroniu Tănase a fost  şi protosinghel, şi duhovnic, şi bibliotecar. Nicolae Băciuţ, vizitând şi admirând ordinea din bibliotecă, va spune: „Simt din nou că sunt român, cu tot cu pământul pe care-l calc. Chiar dacă e, administrativ vorbind, pământ grecesc, deasupra lui e duh românesc. Şi biserica, şi curtea, şi trapeza, chiliile, grădina – toate respiră româneşte, iar acest lucru se datorează, atât cât ţine de om, Părintelui Petroniu Tănase. Mare teolog şi mare ascet!”


Când Placide Deseille l-a rugat pe părintele Macarios Simonopetritul (bibliotecar şi autor al cărţii „Triodul explicat”) să-l ducă la un părinte după cuvânt de folos, au venit, împreună cu egumenul Elisei şi toată sinaxa mănăstirii, la Avva Petroniu! „Merg pe jos, aceasta e bucuria mea, pentru că mulţi Sfinţi Părinţi au sfinţit pietrele acestea cu sudorile lor.”

Creştin-Ortodox.ro

3 comentarii

Banatanul 26-02-2011 - 21:55

Am avut ocazia sa ma spovedesc la Parintele Petroniu cind am petrecut zie de neuitat in Gradina Maici Domnului Sfintul Munte Athos in urma cu mai multi ani.

Parintele Petroniu a fost primul care mi-a zis “dute sanatos in lume ca vei avea copii as cum iti doresti, ca ma voi ruga pentru tine si sotie dar continuati sa va rogati lui Dunezeu si nui uita pe sfintii lui, roagate Sf. Nectarie” ceea ce a fost surprinzator pentru mine, deoarece eu si cu sotia ne rugam déjà de citiva ani inaite Sf Nectarie, dece oare mi-o fi spus parintele Petroniu sa ma rog acestui sfint?

Toate astea se petreceau dupa 12 ani de asteptari in care am cheltuit o gramada de bani pe la 3 clinici de fertilitate si 5 doctori emeriti de aici din Nord America care si-au dat cu parerea si degeaba.

Dupa citiva ani dupa ce ma-m resemnat si eu si sotia ma-m hotarit sa merg in munte, la Athos, pentru a aduce slava lui Dumnezeu si a ma inchina sfintilor Athoniti iar la scurta vreme dupa intilnirea cu Avva Petronius (mai exact dupa 3 luni) minunea sa intimplat sotia a ramas insarcinata putind sa duca sarcina pina la capat fara nici o problema.

Acum sunt un tata bucuros si multumesc pentru asta lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfintului Nectarie, duhovnicului meu Parintele Mihail, parintilor din Capsocalivia de la care am primit pentru sotia mea Briul Sfintei Ana si mir sfintit cu ajutorul Parintelui Petroniu Prodromitu, Mare este Dumnezeu.

Parintele Petroniu avea putere in rugaciune si avea rugaciunea isishasta a inimii. Am avut mereu convingerea dupa ce lam cunoscut, ca este ascultat de Maica Domnului si Dumnezeu ii da raspunsuri pe masura smereniei sale. Smerenia este ceea ce ne lipseste noua oamenilor in vremurile actuale pentru ca Bunul Dumnezeu sa ne auda.

ValVerde 27-02-2011 - 00:25

Tot n-am inteles, Banatene…cine ti-a lasat nevasta gravida, sau cui ii multumesti ca ti-a ramas grea nevasta…Dumnezeu, Maica Domnului, Sfintul Nectarie, parintele Petroniu, duhovnicul Mihail sau parintilor Casocalvia ???
Hoatarste-te si da-i credit celui care il merita. Nu poti sa ai responasabilitati impartite…sau poti???

Banatanul 27-02-2011 - 01:04

Mai omule mai tu sti ce vorbest???
Te inteleg ca nu poti mai mult si ca numai atita poti sa fi ironic badjocoritor si blasfemitor la adresa celor Sfinte dar totusi nu uita ca esti si tu un muritor si nul provoca pe Dumnezeu.
Ca va veni vremea agoniei tale de-l vei cauta si tu pe Dumnezeu.
Ca Mare Este Dumnezeu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult