Acasa Cultura-ReligieReligie Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria, tradiţii şi obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria, tradiţii şi obiceiuri

scris de Ștefan Constantinescu
11 afisari

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este unul din Praznicele Imparatesti, sarbatorita, in fiecare an, la 15 august.

Adormirea Maicii Domnului

Sarbatoarea cinsteste moartea si inaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer si marturiseste ca Maica Domnului „a fost luata” de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Christos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti. In popor, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeste si Santamaria sau Uspenia.

Sarbatoarea Santeimarii este precedeta de o perioada de post de doua saptamani, timp in care credinciosii se purifica trupeste, spun rugaciuni si se pregatesc spiritual, prin ganduri pasnice si fapte bune, pentru intampinarea acesteia.

In dimineata sarbatorii, traditia spune ca femeile crestine trebuie sa mearga la biserica cu mancare aleasa si fructe din noua recolta, de regula, struguri si prune care, dupa ce sunt binecuvantate de preot, se impart participantilor la slujba in amintirea celor care nu mai sunt. De asemenea, dis de dimineata, femeile culeg flori pe care le duc la biserica si le pun la icoane.

Sarbatoarea se numeste Adormirea Maicii Domnului pentru ca, pe de o parte, in cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisa a unui sfant iar, pe de alta parte, traditia bisericeasca spune ca sfarsitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Traditia mai spune ca aceasta sarbatoare se tine, mai ales, pentru sanatate, casatorie, nastere usoara si vindecarea de boli.

Tot traditia spune ca de Santamaria se aduna ultimele plante de leac si ca, dupa aceasta sarbatoare, semnele toamnei vor fi, din zi in zi, tot mai vizibile, chiar daca luna august este luna de vara. Se crede ca, daca in apropiere de ziua Santeimarii, infloresc trandafirii, toamna va fi lunga.

Tot la Sfanta Maria Mare, ciobanii coboara oile de la munte si barbatii isi schimba palaria cu caciula, semn ca vara-i pe terminate, obicei care se respecta pretutindeni. De Santamaria, fetele poarta o planta numita navalnic, despre care se spune ca are puterea sa aduca petitori. Pe 15 august, se deschide si sezonul nuntilor si tot acum, se tocmesc pandarii la vie. In unele zone, se obisnuieste ca cei care poarta numele Sfintei Maria sa-si sarbatoreasca ziua onomastica.

Pe 15 august este si Ziua Marinei, prilej de bucurie si distractie pentru romanii care vin din toata tara la Constanta sa se distreze la festivalul marii.

3 comentarii

Dr. Aurelian Chibici 16-08-2011 - 07:04

Mare pret pun crestinii Ortodocsi si Catolici, pe, persoana Maicii Domnului, ca singura si cea mai eficienta mijlocitoare alaturi de alti sfinti in multe cazuri concretizat prin icoanele si osemintele lor.
Dar aceasta practica nu e invatata Biblic si nici practicata la inceputurile crestinismului, in primii trei sute de ani.
Domnul nostru Isus Hristos zice: “Cercetati Scripturile..” si va rataciti pentru ca nu cunoasteti Scripturile. (Ioan 5:39 ; Matei 22:39) Daca Sfintele Scripturi ar invata aceste practici, am pacatui daca nu le-am urma, dar alta e porunca Biblica: Domnul ns, Isus Hristor zice: “Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai lui Sa-I slujesti.(Matei4:10) In ce priveste mijlocirea la Tatal ceresc El zice: “Eu sunt Usa oilor, cine nu intra pe usa este hot si talhar, (Ioam 10:1-9) aceasta ne spune ca nu exista nici un mijlocitor la Tatal ceresc in afara de Fiul Sau Domnul nostru ISus Hristos, pentru ca numa in El e Mantuirea.(1 Timotei 2:5 )
Sfantul apostol Pavel le zice celor din Atena, ca Dumnezeirea nu poate fi reprezentata in scuptura sau pictura. (Fapte. 17:29) Celor din Efes le zice ca zeii facutui de maini omenesti nu sunt dumnezeu, (Fapte 19:26) Iar celor din Roma le zice, ca cei ce cauta sa-l inchipuie pe Dumnezeul nemuritor, intr-o icoana care seaman cu omul muritor au inebunit. (Romani 1: 22-23) si au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu inchinandu-se unor fapturi. (oameni ca toti oamenii) (Romani 1: 25)
De aceea Domnul nostru Isus Hristos zice; “Daca un orb conduce pe un alt orb amandoi vor cadea in groapa. Cum pot unele marimi bisericesti sa practice si sa-i invete pe oameni, practici si incredintari condamnate de Biblie care e Constituta crestinuismului? Nicaeri in Biblie nu scrie sa cerem ajutor si ocrotire, Maicii Domnului sfintilor, icoanelor sau osemintelor. Singurul lucru care e poruncit Biblic e scris in Evrei 13:7. In care ni se spune sa vdem sfarsitul de viata al sfintilor si sa le urmam credinta. Sfintii trebuie sa fie pentru noi modele de urmat si nimic mai mult.

Arhimede 17-08-2011 - 22:11

Ăsta-i doctor de ziua şaptea…

blanca 17-08-2011 - 20:58

Vai de capul tau,habar nu ai ce spui!…Se vede ca esti ratacit,ai face bine sa mergi la preoti sa-ti citeasca.Nu mai purta grija crestinilor,tine-ti opiniile bolnave pentru tine.Nu faci decat sa strecori niste citate din Biblie fara a intelege si a marturisi contextul.In fine,deoarece Adevarul este unul singur,nu are sens sa port o polemica.Sa ne fereasca Dumnezeu de falsii prooroci de la sfarsitul veacurilor!!!Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu este mijlocitoarea si nadejdea crestinilor,o iubim si o preamarim in veci!Nu mai huli,omule,tu nu stii ce osanda te asteapta!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult