Acasa Cultura-ReligieReligie Agheasmă mică de Izvorul Tămăduirii: Vinerea închinată Maicii Domnului în Săptămâna Luminată

Agheasmă mică de Izvorul Tămăduirii: Vinerea închinată Maicii Domnului în Săptămâna Luminată

scris de M.A.
11 afisari

Credincioşii ortodocşi prăznuiesc vineri Izvorul Tămăduirii, cei prezenţi în biserici primind agheasmă mică. Utrenia şi Sfânta Liturghie din această a şasea zi din Săptămâna Luminată sunt succedate de slujba de sfinţire a apei.

Izvorul Tamaduirii

Săptămâna Luminată - Vinerea închinată Maicii Domnului: Agheasmă mică de Izvorul Tămăduirii (crestinortodox.ro)

Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie din vinerea aceasta iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor. Conform Sinaxarului Vinerii din cadrul Săptămânii Luminate, în această zi, Biserica lui Hristos „prăznuieşte sfinţirea bisericii Preasfintei stăpânei noastre şi Maicii a lui Dumnezeu, a Izvorului celui de Viaţă purtător”.

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată creştinii ortodocşi sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii.” Această sărbătoare datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare. În Săptămâna Luminată ne aducem aminte Vineri de o minune care subliniază importanţa pe care o are agheasma. Leon cel Mare nu devenise încă împărat când a întâlnit în preajma Constantinopolului un orb însetat şi nu avea de unde să-i dea apă. Şi a auzit un glas din pădure ‘Intră Leone în pădure şi vei găsi’. Şi a intrat Leon, a găsit un izvor miraculos, i-a dat orbului să bea şi l-a udat şi pe ochi şi şi-a recăpătat vederea. Leon când a ajuns împărat a construit acolo o Biserică”, informează Trinitas TV.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului este pandantul din Săptămâna Luminată al Vinerii Mari. În această zi, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată ca izvor al speranţei şi al vindecării.

Izvorul Tămăduirii de vineri, prin mijlocirea Maicii Domnului, aduce viaţă nouă tuturor. Şi astfel precum Mântuitorul Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, prin Sfânta agheasmă ne dă puterea de a lupta împotriva ispitelor, puterea de a lupta împotriva diavolului şi puterea de a fi vii.

Izvorul Tămăduirii, în tradiţia populară

În popor, se spune că, din lacrimile Maicii Domnului picurate pe pamant, au iesit, in mai toate locurile, izvoare facatoare de minuni. Se crede ca in aceasta zi toate apele sunt sfintite si cine bea din ele si se spala peste partile bolnave ale trupului se vindeca. In noaptea si in dimineata acestei zile se culeg buruieni de leac.

Tot vineri, de Izvorul Tămăduirii, se cauta izvoarele de apa, se construiesc si se curata fantanile. În credinta populara se spune ca izvoarele si fantanile amenajate in aceasta zi vor avea apa din belsug si nu vor seca in verile secetoase. In aceasta zi, satenii isi uda vitele cu apa, sa fie bune de prasila si sa nu bata piatra. Spalandu-se dimineata cu roua, multi cred ca se vindeca de boli.

Citeste si Izvorul Tămăduirii: Ape vindecătoare în România

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult