Acasa Cultura-ReligieReligie Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ – noul mitropolit al Clujului

Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ – noul mitropolit al Clujului

scris de M.A.
71 afisari

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a fost ales, vineri, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ (foto alba24.ro)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în şedinţă de lucru, vineri, la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, pentru a-l alege, prin vot secret, pe viitorul mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.Scaunul de mitropolit a rămas vacant în urma trecerii la cele veşnice, la 31 ianuarie, a arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Irineu Pop-Bistriţeanul, au fost desemnaţi, luni, candidaţi pentru înalta funcţie în Sinodul Mitropolitan de la Cluj-Napoca, întrunit în şedinţă specială, sub preşedinţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Daniel, locţiitor de mitropolit al Clujului.

Marţi, înalţii ierarhi bisericeşti, care au participat la Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, au decis, cu unanimitate de voturi, menţinerea listei cu cei doi candidaţi eligibili pentru rangul de mitropolit şi cel de arhiepiscop, desemnaţi în cadrul consultării desfăşurate în ziua precedentă, în Sinodul Mitropolitan al Clujului.

Adunarea eparhială a considerat că nu se impune completarea celor două candidaturi – cea a arhiepiscopului de Alba-Iulia, Andrei Andreicuţ, şi a episcopului vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Irineu Bistriţeanul, cu încă un ierarh eligibil.

Ceremonia de întronizare a noului mitropolit ar urma să aibă loc la Cluj-Napoca, în 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc cinci ani de când arhiepiscopul Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.

Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967 – 1972). După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, cu licenţă în vara anului 1978. În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi, ulterior, numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe P.C. arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie sistematică – sub îndrumarea P.C. pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pe 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iulia a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

3 comentarii

APARANE DOAMNE+++++++++ 19-03-2011 - 20:25

daca nu se poate pe lumea asta macar aparane pe lumea ailalta de..”note” ca amu multi purtatori de crawate rosii pastoresc „OITELE”cu crucea IERTARE HRISTOASEsi ne scapa de ceii….sa avem meritat painea cea…

APARANE DOAMNE+++++++++ 19-03-2011 - 20:53

daca nu se poate pe lumea asta macar aparane pe lumea ailalta de..”note” ca acu multi purtatori de cravate rosii pastoresc”OITELE”cu crucea IERTARE HRISTOASE si ne scapa de cei…sa avem meritat painea cea…

otilia 21-03-2011 - 10:12

DE CE preamaritul,DE CE preasfintitul ?DE CE atata opulenta?,haine si bijuterii care mai de care mai sclipitoare?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult