Acasa Cultura-ReligieReligie Biserica Ortodoxă Română şi realizarea idealului de unitate naţională

Biserica Ortodoxă Română şi realizarea idealului de unitate naţională

scris de M.A.
1 afisari

Biserica Ortodoxă Română a contribuit la realizarea idealului de unitate naţională. De 1 Decembrie, fie că au defilat, fie că au intonat cântece patriotice, au fluturat drapelul tricolor sau au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu, românii de pretutindeni au marcat momentul cum au ştiut mai bine.

Biserica Ortodoxă Română şi realizarea idealului de unitate naţională

Biserica Ortodoxă Română şi realizarea idealului de unitate naţională

La Catedrala Patriarhală, de Ziua Naţională a României, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârşit slujba de pomenire a celor care au fost făuritorii Unirii din 1918 şi în acelaşi timp am mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român şi mai ales pentru marea binefacere a darului unităţii naţionale care s-a concretizat în statul unitar român din 1918. Cu prilejul Zilei Naţionale a României, acest Te Deum ne arată deodată că trebuie să ne exprimăm recunoştinţa faţă de Dumnezeu şi în acelaşi timp să-i cerem ajutor pentru a menţine şi a cultiva darul unităţii naţionale şi demnitatea poporului român”, a spus Preafericirea Sa în cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit la sfârşitul slujbei, transmite Basilica.

Poporul român a înţeles dintotdeauna că, înainte de toate, ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu trebuie să încununeze orice deziderat, de aceea, în 1918, Biserica a fost prezentă în inima manifestărilor care au dus la realizarea idealului de unitate naţională. „Manifestările au început cu oficierea Sfintei Liturghii, românii cerând, mai întâi, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a pune bun început unirii lor într-o singură ţară, într-un singur stat unitar. Deci, mai întâi s-a adus mulţumire lui Dumnezeu şi s-a cerut ajutorul Lui, s-a săvârşit Sfânta Liturghie eclesială pentru ca apoi să se săvârşească „liturghia” de unitate naţională„, a adăugat Patriarhul României, după cum informează „Ziarul Lumina”.

De asemenea, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în Bucureşti, au fost săvârşite slujbe de pomenire a eroilor români la Monumentul Eroilor Militari Români din Parcul Tineretului şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, dar şi la alte monumente ridicate în cinstea eroilor în întreaga ţară.

18 comentarii

Paul din Ohio 04-12-2012 - 03:44

Ceeace articolul NU mentioneaza:
„La 1 Decembrie 1918, actul unirii Transilvaniei cu patria mamă a fost citit de episcopul greco‑catolic Iuliu Hossu, viitor cardinal, asistat de episcopul ortodox de Caransebeş, Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, care s‑au îmbrăţişat în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia şi au declarat înţelegere frăţească.”
Majoritatea membrilor MARCANTI ai Partidului national roman din Transilvania, inclusiv Iuliu Maniu au fost greco-catolici.
P.S. Dupa 1948, la ordinul lui Stalin, si cu sprijinul „neprecupetit” al BOR, Biserica greco-catolica a fost desfiintata si prelatii aruncati in inchisori. Nici acum problemele de proprietate nu au fost rezolvate datorita atitudinii securist-KGBiste a BOR.

BULA 04-12-2012 - 03:59

Orice stat puternic trebuie sa aiba o singura biserica, ca daca sunt mai multe, inseamna ca unele dintre ele sunt in subordinea altor state. BOR i se poate reprosa organizarea de rahat, la nivel de SRL popesc, si faptul ca nu educa prostimea spre un proiect comun.

Paul din Ohio 04-12-2012 - 04:03

Adica, dupa parerea ta, BULA, Romania este un stat puternic si SUA un stat slab. Vai de capul tau SEC!

BULA 04-12-2012 - 04:12

America e condusa de ovrei, care au cea mai exclusivista religie. Ei au finantele si armata in mainile lor. Ce cred palmasii si negroteii, nu se pune nicaieri.

Paul din Ohio 04-12-2012 - 04:46

Pai tu, BULA, Ereticul si altii ne-ati „invatat” ca si Romania este condusa de evrei. Prin urmare si BOR care este o institutie Ba’securista este condusa de evrei.

BULA 04-12-2012 - 04:51

Evreii de la „sucursala” Romania lucreaza tot in ineresul celor de la sediul central (SUA).

urbos 04-12-2012 - 04:55

Oricum preabisnitarul Daniel e ji danit.

Paul din Ohio 04-12-2012 - 05:08

Pai atunci, BULA, hai la lupta cea mare impotriva BOR-ului Ba’securist condusa de evrei prin intermediul Americii. Ar trebui sa le aratam noi lor: sa trecem cu totii la Patriarhia Beijing-ului.

urbos 04-12-2012 - 05:11

Nu stiu daca tot lu Bula i-ai raspuns, dar mesteci acuma putin cacat, caci nu distrugi casa daca are sobolani, ci omori sobolanii.

Lupu Ardelean 05-12-2012 - 15:47

BOR e infestata de fosti securisti si turnatori, preotii au capul numai la bani si curve, cine nu da shpaga ramane cu mortul in casa , nu il ingroapa pana nu intervine primarul…

Lupu Ardelean 05-12-2012 - 15:54

Unica ta speranta e sa fie multi pasageri la gara Ploiesti , sa ai de la cine fura vreun portofel…sau sa aiba cineva mila de tine, sa-ti arunce un mar plin de viermi…

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 05-12-2012 - 16:01

@Lupu muscat morganatic de un vierme ,care este doar o immage de phata morganatica ! Urmeaza statia Bula cu iesirea pe …acoperisul decopertat !

Romeo2110 04-12-2012 - 07:46

BULA>BOR i se poate reprosa organizarea de rahat

Biserica Ortodoxa se conduce dupa canoane, care – explicit sau nu – functioneaza de 2000 de ani. Abaterea de la ele inseamna schisma si erezie, iar in final „integrarea” in masonerie si iudaism.

Haine H sec al 19 lea: „Orice catolic ce paraseste Vaticanul si trece la protestantism, paraseste Dumnezeul crestin Trinitar si se inchina dumezeului monopersonal iudaic” – aprox.

In spatele Martorilor lui Yehova, adventistilor, moromonilor sta finanta evreiasca si masoneria.

Reformatorul elvetian din sec al 16 lea, Jean Calvin a fost de fapt un evreu care nu a dorit decat distrugerea ereziei catolice si a crestinismului.

jan dinu 04-12-2012 - 08:13

Iata gradele Bisericii Ortodoxe Masonice din Romania:
– Enoriashul – turma
– Clopotarul
– Tzircovnicul – dascalul
– Cantorul – dirijor
– Preotul – shef local al lojei – numite dupa sfinti
– Protopopul
– Calugarul – minastire
– Episcopul
– Ahiepiscopul
– Mitropolitul
– PATRIARHUL – gradul suprem
————————————————
Intruniri speciale :
Marea adunare biericeasca – anuala .
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 04-12-2012 - 08:15

…vezi frusinake ,cum te dai de gol ! Din fost predicator la neoprotestanti , via USA unde esti pe lista WANTED , ai poposit la manastirile din jurul Clujului, si ai fost cu gura plina de la calugarii mai vechi. Acusica esti in ….cautare de iDENTITATE !

jan dinu 04-12-2012 - 05:36

—– BISERICA ORTODOXA ROMANA —–
In America este organizata shi functioneaza ca -non profit –
shi au pe linga – preot – un Consiliu Parohial ales in fiecare an
prin vot cu propuneri ale membrilor ei cu componenta :
Presedinte – vice presedinte – controlor – secretar – casier –
epitopi ( 2) .delegat la adunarea anuala de la episcopie .
Se fac rapoarte despre situatia financiara (primiri – cheltuieli)
Propuneri de activitati pentru viitor aprobate de adunarea generala .
— In RUMAnia – nu stiu cum este dar cred ca acolo e
„desavirshit mafiotic ” fara a fi un cadru organizatoric in special
la sate – localitati mici unde „sheful sectorului suflete – POPA – \
e de mintuiala – doar un „schelet duhovric ” ce nu contribuie la
imbunatatirea soartei comunitatii cu tot felul de probleme .
— Sala sociala — fara a fi confundata cu – caminul cultural
ar trebui sa existe „atashata ” cu multiple functionalitati
pentru dezvoltarea particiPATIVA a obstei atit de de dezorganizata
ca o – turma ratacita – pastorita de majoritatea – canaliilor popesti – !
Daca observati ca -EA – nu se „reformeaza …parasiti-o urgent
spre binele familiilor voastre ..!
JD-USA

BULA 04-12-2012 - 05:50

Popii ortodocsi din SUA actioneaza americaneste, de ochii lumii, dar mintea lor functioneaza tot cum a fost programata initial, cu smechereaua.

jan dinu 04-12-2012 - 06:03

DA ,dar de unde stii – asha de precis – ?!-:)))
E o moda acum : se fac Festivaluri ( ziua recoltei de toamna )…
unde in destule locuri se cistiga in 3 zile – vineri – duminica
zeci de mii de dollari …unde se ” subtiaza ” prin grupul …(X)
E adevarat ca se munceste destul pentru
preparatele culinare . EU am dat pentru 2 litri de vin
40$ . berea 5$…
La greci unde au traditie shi pozitie buna de cartier se
scot in jurul a 250.000 ….. $$
Concluzia : Afaceri – afaceri cu sufletele – oriunde
Sunt rare exemple unde doresc sa dezvolte comunitatea
cu reprezentarea unui bun renume romanesc in noua
societate!
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult