Acasa Cultura-ReligieReligie Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

scris de A.B.
31 afisari

Ca în fiecare an, pe 25 martie, la începutul primăverii, Biserica Ortodoxă şi Biserica Româno-Catolică sărbătoresc praznicul Bunei Vestiri a Maicii Domnului sau Blagoveştenia. În această zi, Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gabriel că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

blagosloveniePoporul a învăţat să cinstească sărbătoarea Bunei Vestiri, pentru că păcatul de a lucra în această sfintă zi este foarte mare. Se spune că dacă din faina macinat de Blagoveştenie oamenii ar fi făcut mamaligă şi ar fi aruncat-o în iaz ca s-o mănânce peştii, aceştia ar fi pierit cu siguranţă. Nici ouăle pe care le fac păsările de curte de Blagoveştenie nu sînt bune pentru clocit, deoarece din ele ar putea ieşi monştri. 

Se pare că femeile erau acelea care sărbătoreau cu cea mai mare sfinţenie această zi în care Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gabriel că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Ele făceau în ziua de Buna Vestire un foc în ogradă, înaintea uşii, alaturi de care aşezau pâine, sare şi o cofa cu apă. Se spune că la acel foc veneau să se încălzească îngerii şi că mâncau şi beau pe săturate din cele pregătite pentru ei de către gospodine. Femeile dădeau apoi de pomană pâinea şi sarea. 

Se spune că de Buna Vestire e bine să mâncăm peşte, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Buna Vestire este prima sărbatoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbatoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.

1 comentariu

briel 25-03-2012 - 07:43

Primul acatist scris vreodata este Imnul Acatist al Buneivestiri si a fost intocmit la vreme de necaz.
Sinaxarul menţionează în ziua de 7 august 626 atacul perşilor şi al avarilor asupra Constantinopolelui. Cu acest prilej patriarhul Serghie ar fi condus o procesiune care a cântat toată noaptea acest Imn, fiind izbăviţi în mod miraculos de atacatori, minune pusă pe seama Maicii Domnului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult