Acasa Cultura-ReligieReligie Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia Română reacţionează

Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia Română reacţionează

scris de M.A.
9 afisari

Patriarhia Română a reacţionat, printr-un comunicat, la recentele critici apărute în presă în privinţa Catedralei Mânturii Neamului.

Catedrala Manturii Neamului

Catedrala Manturii Neamului

Reamintim că Deutsche Welle a dat recent publicităţii un documentar despre viitorul lăcaş, care se construieşte în vecinătatea Palatului Parlamentului.

Întrucât mai sunt unele persoane şi grupări care continuă să conteste în ţară şi străinătate necesitatea şi oportunitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului în Bucureşti, Patriarhia Română face precizarea că Noua Catedrală este o necesitate şi un simbol:

1. Necesitatea liturgică

Numai cine slujeşte sau participă la momentele solemne liturgice şi la ceremoniile bisericeşti din actuala Catedrală patriarhală cunoaşte dificultăţile pe care le creează lipsa acută de spaţiu în desfăşurarea normală a slujbelor religioase. Actuala Catedrală patriarhală, construită la mijlocul secolului al XVII-lea (1656 – 1658), a fost iniţial biserică mănăstirească, devenită ulterior catedrală mitropolitană în anul 1668, iar din anul 1925, odată cu înfiinţarea Patriarhiei Române, ea serveşte în mod provizoriu drept Catedrală patriarhală până la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum se menţionează în pisania scrisă deasupra uşii de intrare de patriarhul Miron Cristea, după lucrările de restaurare din anii 1932 – 1935. Toate catedralele mitropolitane din provinciile româneşti sunt cu mult mai încăpătoare decât actuala Catedrală patriarhală şi oferă clerului şi credincioşilor condiţii mai bune pentru desfăşurarea cultului.

2. Necesitatea publică

Potrivit Legii cultelor nr. 489/2006, cultele sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică (art. 8, alin. 1). În Catedrala Mântuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public – naţional, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua eroilor, (unul din hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) şi a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te-Deum la Ziua Naţională – 1 Decembrie. În acelaşi timp, în Catedrala Mântuirii Neamului se vor desfăşura alte ceremonii, aniversări sau comemorări cu caracter naţional şi internaţional, vor fi primiţi oaspeţii din străinătate şi vor fi organizate evenimente cu semnificaţie religioasă, congrese, conferinţe şi alte manifestări ale preoţilor şi tinerilor români din ţară şi străinătate. Utilitatea publică a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidenţiată şi de amenajarea spaţiului generos de aproape 6 hectare din jurul ei ca parc public, mărind suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti.

3. Simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii

În ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, lucrarea spirituală de ordin liturgic, catehetic şi omiletic se va desfăşura în unitate şi completare cu lucrarea social-culturală – prin Centrul de conferinţe şi Muzeul creştinismului românesc –, social-filantropică – prin cantina şi căminul pentru pelerini – şi social-medicală – prin Centrul de diagnostic şi tratament –, toate în incinta Catedralei noi.

4. Simbol al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni

Catedrala Mântuirii Neamului prin stilul arhitectonic tradiţional bizantin-românesc va fi reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. Picturile şi mozaicurile viitoarei Catedrale patriarhale vor include sfinţi şi lăcaşuri de cult reprezentative din toate provinciile româneşti şi chiar ale comunităţilor de români din afara României.

5. Simbol al demnităţii naţionale

Biserica Ortodoxă Română este astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. În mai multe ţări din lume, Catedrala din capitală se numeşte catedrală naţională. De exemplu, National Cathedral din Washington este catedrală naţională, în care au loc şi ceremonii cu valoare de simbol naţional. De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate.

6. Complementară şcolilor şi spitalelor din România

Noua Catedrală patriarhală nu poate fi pusă în concurenţă sau opoziţie cu şcolile şi spitalele din România, aşa cum fac cei ostili construirii ei, deoarece ea este complementară acestora. Şcolile publice din România sunt concurate şi completate de multe şcoli particulare, apărute după 1990, aşa cum spitalele şi alte unităţi medicale de stat sunt concurate şi completate de centre medicale private. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului nu poate fi înlocuită de una privată, deoarece Catedrala este un simbol al unei mari comunităţi în rugăciune, al unui oraş întreg.

Biserica este singura şcoală care nu se finalizează cu examenul de bacalureat sau cu studiile de doctorat, ci rămâne permanent o şcoală spirituală pentru toată viaţa, care îndrumă oamenii să caute viaţa cerească veşnică, încă din timpul vieţii lor pământeşti. În plus, ea este singurul spital care vindecă pe om de păcate prin iertare şi prin cultivarea virtuţilor spre a dobândi sănătate sufletească şi iubire curată pentru armonia în familie şi societate.

Aşadar, Biserica este şcoală spirituală şi spital duhovnicesc, complementară tuturor şcolilor şi spitalelor publice. De aceea, la solicitarea Bisericii, în şcolile publice se predă şi religia care educă pe copii şi tineri în spiritul valorilor perene şi eterne, completând astfel disciplinele ştiinţifice, iar în spitale sunt prezenţi preoţi de caritate care ajută şi completează practica medicală ştiinţifică, întrucât omul este nu numai trup, ci şi suflet.

7. În concluzie, este mai util şi mai demn să construim cu bucurie un spaţiu-simbol al comuniunii, decât să apărăm cu patimă un vid spiritual!

Acest adevăr este confirmat de mulţimea clericilor şi credincioşilor români care deja au început să ofere cu bucurie bănuţul lor pentru Catedrala care reprezintă dorinţa lor de întărire în credinţă şi de înălţare în demnitate.

8 comentarii

Sorin 01-08-2011 - 16:25

Ma, da utila mai este catedrala asta!Da” banii de pe langa deviz pe care-i baga popii in buzunar unde-i pomeniti?Da” casele care se vor construi din banii prostilor, pe numele popilor unde-i pomeniti?Sa va fie rusine , paraziti sociali!!!Si sa traiasca prostimea Romana!

geek-a-contra 01-08-2011 - 16:49

mama, mama… ce mostra de limbaj de lemn………

Ciu Huhu 01-08-2011 - 16:56

Se vorbeste ca e un lucru bine stiut ca 50% din pretul construirii fiecarei biserici este furat!

liberalconstiincios 01-08-2011 - 20:51

De acord in totalitate cu articolul din Deutche Welle! In toate tarile civilizate biserica nu primeste nici un fond de la guvern, din pacate in Romania clerul e salarizat de la buget!!! Acum BOR are impertitenta de a cere bani pt. o lucrare faraonica…pe baza valorii de simbol „national” si a activitatii „sociale” pe care o depune! Contradictie evidenta, misiunea bisericii (declarata de ortodoxie pretutindeni) nu e una sociala, credinta fiind o relatie strict individuala credincios-creator; daca misiunea bisericii era emanciparea sociala, cum si-a permis atitea secole sa-si lucreze mosiile cu iobagi???!!! …. si sa se opuna oricarui efort de emancipare sociala si individuala de-alungul intregii sale istorii!!!!???? Ca raspuns la cererea BOR, propun sa ne facem datoria civica de a petitiona parlamentul sa scoata total BOR de la bugetul national (ca in USA si toate democratiile care se respecta).

Cercul 02-08-2011 - 18:26

Toti isi lucrau pamantul cu iobagi in Evul Mediu, ca pe atunci nu exista automatizare.
Iar daca vorbim de paraziti sociali, astia sunt toti care n-au o contributie la bunastarea oamenilor necum preotii:
-Politicieni
-Magistrati
-Militieni
-Verzani
-„Intelectuali publici”-apar la tv si isi dau cu parerea gen: Patapievici, Dinescu, Avramescu.
-Unele profesii: istorici, sociologi, jurnalisti, diplomati.

Giurgiu Crişan 02-08-2011 - 19:12

sute de milioane băgaţi într-o biserică uriaşă cînd se închid spitale din lipsă de fonduri.Cîtă josnicie şi prefăcătorie ! iar guvernul actual care a aprobat asta e unul de criminali, de inconştienţi, de populişti ordinari, de nemernici. Indiferent cum votezi numai nemernici vin la guvernare. Doi bani nu fac democraţii ăştia tîmpiţi, parşivi, hoţi şi nemernici !

Ciu Huhu 03-08-2011 - 05:24

Corect e: Catredala Jefuirii Neamului!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult