Acasa Cultura-ReligieReligie Ce au păţit constructorii Catedralei Sfântul Vasile

Ce au păţit constructorii Catedralei Sfântul Vasile

scris de C.P.
21 afisari

Marţi se împlinesc 450 de ani de când a fost construită catedrala Sfântul Vasile. Google aniversează 450 de ani de la construirea Catedralei Sfântul Vasile printr-o pictograma stilizată care reprezintă Sfantul lăcaş de cult Ortodox din Piaţa Roşie.

Catedrala Sfântul Vasile din Piata Rosie

Catedrala Sfântul Vasile din Piata Rosie

 Catedrala Sfântul Vasile adăposteşte mormântul Fericitului Vasile (secolul al XV-lea), care este patronul lăcaşului de cult. Construcţia este faimoasă pentru cupolele sale deosebite în formă de ceapă, stilul pur rusesc şi pentru culorile vii, atât în exterior, cât şi în interior. Ea conţine nouă capele ridicate pe o singură fundaţie.
Initial, ţarul si arhitectul au avut in gand ridicarea unui grup de paraclise, inchinate fiecarui sfant din ziua caruia ţarul repurtase un asalt victorios, dar constructia ulterioara, in anul 1588, a unui turn central inalt de 60 de metri, deasupra mormantului Sfantului Vasile, a unificat aceste spatii.

 Istoria Catedralei Sfântul Vasile 

Logo Google - Catedrala Sfantul Vasile

Imaginea turelelor de caramida rosie si, in diverse locuri, incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, creaza o imagine incantatoare ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare.
Istoria catedralei începe în anul 1552, când a fost construită biserica Sfânta Terime, în semn de recunoştinţă pentru victoria armatei ruse împotriva tătarilor din hanatul Kazan. La început, biserica a fost realizată din lemn, pe locul ei fiind construită între 1555-1561 catedrala Sfântul Vasile, în timpul lui Ivan cel Groaznic.

Catedrala Sfântul Vasile din Piata Rosie reprezinta principalul punct de atractie de la Moscova. Considerata o bijuterie unica in lumea crestina, catedrala Sfântul Vasile se afla in capatul Pietei Rosii, langa Turnul Spasskaya al Kremlinului.

Catedrala Sfantul Vasile1

Catedrala Sfantul Vasile

 

In centrul Moscovei, in frumoasa Piata Rosie, se afla cel mai cunoscut simbol al Rusiei ortodoxe, Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau Catedrala Pokrovskaya. Denumirea sub care e consacrata in istorie si in constiinta moscovitilor este insa „Sfantul Vasile” – Vasili Blajinoe – dupa numele unui sfant mistic foarte cunoscut, ingropat in aceasta. Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul minunatei biserici rusesti. Sfântul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe acest loc. Pe langa atractia estetica, planul bisericii are un adanc simbolism religios. Patru capele sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-est, iar cea de-a noua se afla chiar in centru. Se formeaza astfel o stea in opt colturi, numarul opt, aducand aminte de ziua Invierii Domnului – a opta zi dupa calendarul iudaic – dar si simbolul nelipsit de pe umerii si fruntea Fecioarei Maria

Extravaganta exteriorului catedralei Sfântul Vasile mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinand scolilor de pictura din Moscova si Novgorod, toate datand din secolele XVI-XIX.

6 comentarii

pavel 12-07-2011 - 11:59

…FARA CUVINTE…

Liviu 12-07-2011 - 19:58

Are Andrei Tarkovski un film cutremurator (Andrei Rubliov) in care arata practica orbirii mesterilor dupa realizarea unei capodopere de arta in Rusia medievala. Filmul ar fi putut foarte usor sa ia un premiu international daca ar fi fost promovat mai mult si mai bine. Cred ca a luat pana la urma un premiu simbolic la mult timp de la terminarea lui …

Paul din Ohio 13-07-2011 - 04:57

Mie, aceasta catedrala mi se pare de un prost gust DESAVARSIT.

Tudorsworld 13-07-2011 - 07:21

Pentru a esti neam prost. Cert este ca inta in top 10 catedrale. De cate ori o vad o privesc cu placere. Avand in vedere coloristica parca e desprinsa din lumea basmelor nicidecum din Rusia. Rusia care este Rusia….

Liviu 13-07-2011 - 13:37

Te pui cu Paulica din Ohahahaio si cu cei ca el care nu mai judeca decat prin prisma apartenentei la ceva ? Astia rad totul fara nicio judecata … El cica ar avea gusturi „inalte” ! Acolo in Amereca si le-a format !!! Acolo unde atunci cand rusii cconstruiau aceasta biserica indienii inca fugareau bivolii cu arcurile cu sageti in timp ce pe pamant cresteau niste ierburi si buruieni inalte … Acolo unde s-a si nascut kitch-ul … Acolo unde bisericile sunt un fel cosar, un staul ceva mai mare dar care – iata ! – are bancute pe care sa stai !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult