Acasa Cultura-ReligieReligie Ce este Izvorul Tămăduirii. Ape vindecătoare în România

Ce este Izvorul Tămăduirii. Ape vindecătoare în România

scris de A.P.
7.871 Afisari

În fiecare an, vinerea din Săptămâna Luminată, după Învierea Domnului, se prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, una dintre marile sărbători dedicate Maicii Domnului.

Izvorul Tamaduirii

Săptămâna Luminată – Vinerea închinată Maicii Domnului: Agheasmă mică de Izvorul Tămăduirii (crestinortodox.ro)

Praznicul aminteşte de o minune săvârşită de Maica Domnului la Constantinopol. Cu puţin înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457 – 474) se plimba printr-o pădure de la marginea oraşului, când întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă. Ostenelile lui Leon sunt zadarnice: nici un fir de apă.

Atunci aude glasul Maicii Domnului: “Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.

Leon face cum i se spune şi găseşte un izvor din care îi dă orbului să bea şi îl spală pe faţă. Atunci, orbul îşi recapătă vederea.

În amintirea acestei minuni a Maicii Domnului, când ajunge împărat Leon ridică lângă acel izvor o biserică.

Apa izvorului săvârşeşte de-a lungul timpului multe alte voindecări miraculoase. Însuşi împăratul Iustinian (527 – 565), care suferea de o boală grea, se vindecă bând din apa minunată. Drept mulţumire, el face o biserică şi mai mare, care este însă distrusă de turci la 1453, odată cu căderea Constantinopolului.

Sfinţirea apei: Aiasma alungă iasma

Cu ocazia prăznuirii Izvorului Tămăduirii, preoţii sfinţesc apa, făcând Aghiasmă Mică, căreia poporul îi mai spune şi “aiasmă”.

O foarte interesantă apropiere între “aiasmă” şi “iasmă” face Adrian Cocoşilă:

“Se cere o explicaţie în legătură cu sensul cuvântului iasmă-iazmă, de „arătare urâtă şi rea, nălucă, vedenie”, contrar sensului originar de „apă sfinţită”. Explicaţia este următoarea:
După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”. Astfel, s-a reţinut în popor că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga „arătarea urâtă şi rea”, adică duhul cel rău.”

Unde sunt izvoare tămăduitoare în România

La Istanbul, pe locul minunii săvârşite de Maica Domnului, există o biserică din secolul XIX. Dar la subsol, un paraclis rămas din secolul VI, de pe vremea lui Iustinian, adăposteşte Izvorul arătat de Maica Domnului.

În ţara nostră sunt mai multe izvoare considerate făcătoare de minuni şi tămăduitoare:

Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbata de Sus, com. Voila, jud. Braşov – izvor şi fântână tămăduitoare;
Mănăstirea Bucium, sat Bucium, com. Şinca, jud. Braşov – izvor tămăduitor (sub care se zice că sunt moaşte ale Sf. Ioan Botezătorul)
Mănăstirea Izbuc, sat Ponoarele, com. Cărpineţ, jud. Bihor – izvorul “Izbuc”
Mănăstirea Prislop, sat Silvaşu de Sus (Haţeg), com. Prislop, jud. Hunedoara – izvor tămăduitor (tot aici se află şi mormântul părintelui Arsenie Boca)
Mănăstirea Râmeţ, com. Râmeţ, jud. Alba – izvor tămăduitor în paraclis
Schitul Posaga, com. Posaga, jud. Alba – izvor tămăduitor
Schitul Călugăra, com. Ciclova Montană (Oraviţa) – izvor tămăduitor în biserică
Mănăstirea Izvorul Miron, sat Româneşti, com. Tomeşti, jud. Timiş – izvor tămăduitor cu ape termale
Mănăstirea Săraca, com. Şemlacu Mic, jud. Timiş – izvor tămăduitor
Schitul Vasiova, oraşul Bocşa, jud. Caraş Severin – izvor tămăduitor în capelă
Schitul Valiug de pe Muntele Semenic, jud. Caraş Severin – lac sfânt
Mănăstirea Brâncoveni, com. Brâncoveni, jud. Olt – izvor tămăduitor
Schitul Pătrunsa, com. Bărbăteşti, jud. Vâlcea – izvor tămăduitor
Schitul Pahomie, com. Cheia, jud. Vâlcea – izvor tămăduitor (Izvorul Frumos)
Mănăstirea Bistriţa, com. Costeşti, jud. Vâlcea – izvor tămăduitor ce picură în peştera Sf. Grigorie (Vânturariţa), Galeria Asceţilor
Mănăstirea Frăsinei, com. Muereasca, jud. Vâlcea – izvor tămăduitor (al Sf. Calinic)
Schitul Jgheaburi, sat Piscu Mare, com. Stoeneşti, jud. Vâlcea – izvor cu ape sulfuroase, tămăduitor în Vinerea de după Paşte
Schitul Horăicioara, com. Crăcaoani, jud. Neamţ – izvor tămăduitor
Fântâna din satul Smeeni – apă tămăduitoare
Biserica “Greceasca”, Brăila, jud. Brăila – izvor tămăduitor
Mănăstirea Dervent, com. Ostrov, jud. Constanţa – izvor tămăduitor (al Sf. Andrei)
Mănăstirea „Peştera Sf. Ap. Andrei” , comuna Ioan Corvin, jud. Constanţa – izvoare tămăduitoare (ale Sf. Andrei)
Mănăstirea „Sf. Ioan Casian”, comuna Târguşor, jud. Constanţa – izvor tămăduitor
Mănăstirea „Sf. Maria – Techirghiol”, Techirghiol, jud. Constanţa – izvor tămăduitor
Mănăstirea Cetăţuia, com. Cetăţeni, jud. Argeş – izvor tămăduitor în altar, ce curge de la data “Izvorului Tămăduirii” până la 15 august, “Adormirea Maicii Domnului
Mănăstirea Robaia, com. Muşateşti, jud. Argeş – izvor tămăduitor
Mănăstirea Nămăieşti, lângă Câmpulung Muscel, jud. Argeş – izvor tămăduitor
Mănăstirea Glavacioc, sat Glavacioc, com. Ştefan cel Mare, jud. Argeş – izvor tămăduitor
Biserica „Sf. Nectarie Taumaturgul şi Sf. Calinic de la Cernica – a Izvoarelor de Leac”, sat Vâlcele/Crâmpoţani, com. Merişani, jud. Argeş (DN Piteşti – Curtea de Argeş) – 7 izvoare tămăduitoare (pe locuri de putere vechi; regula „tăcerii” pe o rază de 1 km de jur împrejur)
Fântâna din satul Prodăneşti, com. Ioneşti, jud. Argeş – apă tămăduitoare
Fântâna din satul Glambocu (lângă Piteşti), jud. Argeş – apă tămăduitoare
Mănăstirea Ghighiu (lânga Ploieşti) – izvor tămăduitor
Biserica din satul Parepa-Ruşani, com. Colceag, jud. Prahova – fântână tămăduitoare (la locul unei Teofanii din 1935)
Mănăstirea Cernica, lângă Bucureşti – izvor tămăduitor (la intrare)
Biserica „Sf. Gheorghe – Mărţişor” – izvor tămăduitor (vizavi de fosta Măn. Văcăreşti)

9 comentarii

st.mir 28-04-2011 - 15:40

Cu atatea izvoare tamaduitoare nu ar trebui sa mai fie vreun bolnav in tara noastra ba inca ar da navala turistii straini sa se vindece Dar cruda realitate este ca totul nu este decat o nascocire si o inselatorie ordinara a preotilor Si se gasesc milioane de fraieri care sa creada aceste baliverne dar care nu au habar de Biblie si spun despre ea ca a fost scrisa de Eminescu Alecsandri sau de popa Aceste minciuni merg de minune la un popor semianalfabet rusinea Europei.Si daca cineva dezgustat de aceste practici paraseste ortodoxia atunci popii spun despre el ca s-a ratacit si nu mai este crestin adevarat.

briel 28-04-2011 - 17:56

Asa, asa … tot schimba-ti numele – – ai vrut sa zici „sf.mir”.

Este o greseala sa paraseasca cineva ortodoxia din cauza preotilor falsi. Inseamna ca este un ortodox superficial si cultura lui este dupa urechea cea bleaga. In multimea de preoti exista si unii adevarati, putini, dar exista. Trebuie cautati.

Am aflat ca acum sunt 40 de institute teologice in tara si iasa popi pe banda. Foarte gretos si gresit. Romanii parca nu mai au nici o masura, nu mai pot sa judece echilibrat.

Iar izvoarele tamaduitoare, prin asemanare cu Sf. Maslu si celelalte Taine, ajuta doar intr-o anume situatie: Fie tie dupa credinta ta.
Daca noi credem numai cu gura, nu si cu fapta, nu si cu viata interioara, una zicem alta fumam, sigur ca nu ajuta. Ba chiar devine un test al adevarului in care ne aflam.

Hristos a Inviat !

st.mir 28-04-2011 - 20:19

@briel Spui ca este o greseala sa te lasi de ortodoxie. Te intreb daca si Maria mama lui Isus si toti ucenicii care erau evrei si aveau credinta stramoseasca a lui Moise veche de aprox. 1500 ani au gresit cand si-au schimbat religia parintilor lor.Apropo nu te lua de ID ul meu daca nu sti caci st. este prescurtarea de la stefan iar mir este o prescurtare a celuilalt nume al meu nu ma lua cu sf.mir de care am auzit bineinteles dar nu cred in el Faptul ca Hristos a inviat il stiam deja de mult sunt deja 1978 ani de cand este plecat la cer pana cand il tot inviati??

briel 29-04-2011 - 16:23

Stii pana cand ? Pana in Sambata cand Lumina nu mai vine la Mormantul Domnului. Vrei sa o combati si pe aceasta ? Mai intai du-te in persoana acolo si testeaza-i veridicitatea.

CODUL MANTUIRII 28-04-2011 - 20:37

mai fratilor,ROMANIA a devenit tara cu 365 de sfiinti sarbatoriti pe an,cand dracului se mai munceste.bAI BARBOSILOR nu santem la MECCA,lasati-ne dreacului cu slujbele voastre, ca batjocoriti inteligenta romaneasca.

apostol daniel 28-04-2011 - 22:24

Hristos a Inviat>.
Da,eu am citit cu atentie tot ceea ce ati scris si nu pot decat sa ma linistesc si eu scriind ceva,propriu:este foarte clara secventa din viata lui Iisus,Domnul nostru Dumnezeu adevarat,cand o putere a iesit din Dansul vindecand pe loc acea femeie bolnava de necuratie de atata timp.
La fel este si cu izvorul tamaduirii:atata timp cat noi,nu ne schimbam viata interioara si comportamentul,fata de aproapele nostru care reprezinta baza tuturor poruncilor DIVINE,acea apa nu lucreaza vindecarea si curatarea trupului[sau sufletului-o parte din el],/
Trebuie sa o bem oarecum[pregatiti],pentru ca ea nu este doar un lichid care racoreste si satura omul ,are o tainica intrebuintare,aproape o jumatate din puterea de tamaduire pe care ar avea-o apa pe care Mantuitorul Hristos,ne-o ofera in dar si pe care EL insusi o poseda.
Ne tamaduim prin credinta si aproape ca nu mai este nevoie de a bea.Asadar,sa ne unim si sa ii cinstim pe acei induhovniciti si sfintiti oameni deveniti sfinti si cuviosi care prin rugaciune mult evoluata catre Dumnezeu au luat parte la minunea aparitiilor izvoarelor tamaduitoare,devenite pentru noi toti centru de pelerinaj,punct culminant al sporirii credintei in vindecare,si epicentru al meditatiei inalte asupra binecuvantatelor lucruri daruite noua de al tuturor CREATOR.

Sf Treime 29-04-2011 - 06:12

Tragedia cea mai mare este ca institutele teologice din Romania de astazi sunt extensii ale serviciilor secrete romane din cadrul MAI. Iar preotii sunt slujitori nu a Bisericii lui Hristos ci a intereselor societatii seculare. Astazi nu mai poti fi episcop daca nu treci pe la cursuri de reciclare pe la Geneva ori Bruxel. Iar preotii daca nu adera la conditiile impuse de noii Episcopi nu au nici o sansa sa mai preoteasca. Nenorocitii astia lau scos pe Iisus Hristos din propria Biserica, iar icoana Sfintei Treimi cea reala a fost de muult scoasa afara din Biserica. Pina cind oare Bunul Dumnezeu ne mai suporta.
Trist

st.mir 29-04-2011 - 17:12

@briel Suntem cateva miliarde de persoane care nu cred ca vine lumina sfanta la Ierusalim in mod miraculos . Sa ne ducem toti acolo personal sa ne convingem?? Oricum cat timp se mai gaseste fosfor alb pe piata lumina va veni negresit intr-u prostirea celor saraci cu duhul.Cauta pe net filmuletul cu experienta cu aprinderea lumanarilor in mod spontan intr-un studio tv din Grecia

briel 29-04-2011 - 18:32

Eu vorbesc numai cu tine – unul, nu cu un miliard.

Asa este, fosforul alb arde precum zici.
Dar tu sa fii intelept ca sarpele si sa mergi cu lumanarea ta de acasa. O cumperi sau o faci tu din ceara curata sau din parafina. Apoi, in biserica fiind, preiei doar flacara de la un vecin. Sper ca intelegi ca lumanarea ta este exclus sa aiba fosfor alb, poate doar a natarailor care au cumparat de acolo.

Daca arde asemenea unui foc obisnuit, atunci este o pacaleala. Daca nu … te mai gandesti.

Sa nu crezi ca sunt eu primul care s-a gandit sa verifice si sa testeze. Sunt mai multe minute cand raspandindu-se de la om la om lumina – flacara nu arde, asa ca ai timp.

Am banuiala ca citesti bine in engleza, asa ca ai cateva randuri la subtitlul
The Question of the Authenticity of the Miracle

http://orthodoxinfo.com/general/holyfire.aspx

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult