Acasa Cultura-ReligieReligie Ce trebuie sa faci de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Ce trebuie sa faci de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

scris de C.S.
110 afisari

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Pomenit de Biserica Ortodoxă la 26 octombrie, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir s-a născut în Tesalonic, din părinţi drept-credincioşi. După moartea tatălui său, guvernator al regiunii, Sfântul Dumitru a fost numit de împăratul Maximilian succesor al acestuia, încredinţându-i cetatea, cu porunca să o „cureţe” de creştini.
În tradiţia populară, sărbătoarea Sfântului Dimitrie marchează sfârşitul verii pastorale, fiind numită şi Sâmedru sau Ziua Soroacelor, pentru că în această zi se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă, la Sângiorz (Sfântul Gheorghe – 23 aprilie) şi se încheiau noi învoieli. Cu ocazia acestei sărbători, românii aprind focuri în curţi iar peste flăcări sar copiii, pentru a fi sănătoşi sau tinerii, pentru a se căsători.

Pe scena special amenajată din apropierea Catedralei Patriarhale, s-a oficiat Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sfânta Slujbă a fost săvârşită în prezenţa a sute de credincioşi,  care aşteaptă cu evlavie pentru a se închina la sfintele moaşte depuse în baldachinul special amenajat. La final, Preasfinţia Sa a ţinut şi un cuvânt de învăţătură în care a reliefat virtuţile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Primele veacuri ale Bisericii au fost veacuri de încercare în care credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos cel mort şi înviat a trebuit să fie plătită cu preţul sângelui. Unul din aceşti atleţi ai credinţei este Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul cetăţii Tesalonicului care în veacul al IV-lea a mărturisit cu curaj şi în ziua de 26 octombrie a anului 303 a primit cununa martiriului mărturisind pe Iisus Hristos cel mort şi înviat Care a biruit moartea noastră şi Care a întemeiat Biserica în care găsim toţi mângâiere, bucurie şi alinare sufletelor noastre”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult