Acasa Cultura-ReligieReligie Chişinău: Replică a bisericii Sfânta Sofia din Istanbul?

Chişinău: Replică a bisericii Sfânta Sofia din Istanbul?

scris de M.A.B.
11 afisari

În Chişinău ar putea fi construită o replică a bisericii „Sfanta Sofia” din Istanbul. Cel puţin asta vrea primarul Capitalei R.Moldova, Dorin Chirtoacă.


Sfanta Sofia Istanbul

Sfanta Sofia Istanbul (foto: dreamdestinations.ro)


El a lansat iniţiativă în cauză, după ce a vizitat, acum o lună, oraşul de pe Bosfor. Ce-i drept, biserica de la Chişinău urmează să fie mai mică, transmite Publika.md.

Mitropolia Basarabiei încurajează orice iniţiativă de înălţare a unui sfânt locaş ortodox în Republica Moldova, inclusiv în municipiul Chişinău. Apreciem ideea dl primar Dorin Chirtoacă de a ridica o biserică în capitală după modelul bisericii „Sfânta Sofia” din Istanbul (Constantinopol). Mitropolia Basarabiei este deschisă către orice colaborare cu Primăria în acest sens, se precizeză într-un comunicat.

Potrivit lui Chirtoacă, pentru noi, românii, acest edificiu are semnificaţii profunde. Sfânta Sofia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu. Timp de 1000 de ani, până la construcţia Catedralei Sfântul Petru din Roma, a fost cea mai mare biserica a creştinătăţii. Sfânta Sofia a Constantinopolului şi-a legat numele de Imparatul Iustinian. Ea este recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai mari şi impresionante clădiri din lume.

„În opinia mea, această catedrală pentru noi are dublă semnificaţie. Întruchipează originea noastră latină, cât şi apartenenţa noastră la religia creştin-ortodoxă. În acest fel vom arăta un omagiu şi un respect faţă de înaintaşii noştri latini şi creştini, deopotrivă, acelor care nea-u lăsat această moştenire”, a spus Dorin Chirtoacă la finalul şedinţei operative a Primăriei, transmite Unimedia.md.

Edilul Capitalei R. Moldova a cerut Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare să găsească un loc potrivit pentru construcţia viitoarei biserici. Potrivit acestuia, construcţia lăcaşului ar putea fi realizată în urma unor consultări şi cu Mitropolia Moldovei şi cea a Basarabiei, precum şi în urma unor dezbateri la care să participe toţi locuitorii municipiului.

4 comentarii

Didos 24-02-2011 - 09:31

Nu cred ca au mijloacele sa faca asa ceva, dar este umilitor pentru moldoveni sa demonstreze ca nu-i duce mintea sa faca ceva original, cu arhitectura proprie, ci doar sa copieze ce au facut bizantinii acum aproape 1000 de ani! Ce trist, nu au nici un motiv de mandrie cu o asemenea idee!

digital 24-02-2011 - 09:40

estia e vai de p..a lor, dar le arde de biserici!!

digital 25-02-2011 - 22:58

(nu ca nu ar fi vai si de-a noastra!!)

Ereticul 24-02-2011 - 12:16

Poate ca biserica asta o vor inalta „intru iertarea pacatelor” bunicilor lor: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/canibalismul-provocat-sovietici-basarabia

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult