Acasa Cultura-ReligieReligie Cina cea de taina – Joia Neagra, Joia Mare sau Joia patimilor

Cina cea de taina – Joia Neagra, Joia Mare sau Joia patimilor

scris de L.M.
53 afisari

Cina cea de taina: Joia Neagra, Joia Mare sau Joia patimilor. Acum 2000 de ani, Mântuitorul şi-a adunat ucenicii pentru a celebra Paştele evreiesc.

Cina cea de taina - Joia Neagra Joia Mare sau Joia patimilor

Cina cea de taina - Joia Neagra Joia Mare sau Joia patimilor (foto: crestinortodox.ro)

Iisus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor săi în semn de mare smerenie şi a instituit Sfânta Impărtăşanie. Potrivit TVR, Joia Neagra, Joia Mare sau Joia patimilor sunt denumirile populare ale zilei în care Mântuitorul i-a trimis pe ucenici să pregătească sărbatorile pascale. Este o zi plină de evenimente şi foarte importantă pentru creştini.

La Cina cea de Taină, Iisus le-a spus celor 12 apostoli: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi. Beţi, că acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă, spre iertarea păcatelor”.

În biserici se ţine Denia celor 12 Evanghelii. În unele zone există tradiţia ca părintele să spele picioarele a 12 copii. Preoţii citesc texte care amintesc de ultimele învăţături ale lui Iisus Hristos către ucenicii săi, de prinderea Lui în grădina Ghetsimani cand primeşte, în toiul nopţii, sărutul lui Iuda vînzătorul, judecarea de către Pilat, răstignirea, moartea şi aşezarea Lui în mormânt.

În tradiţiile românilor, Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. Acum se face ultima pomenire a lor din Postul Mare. Femeile merg, joi, la cimitir şi îngrijesc mormintele. Se spune că spiritele străbunilor se întorc în familiile de unde au plecat şi rămân până în Duminica Mare sau până la Rusalii, când vor lua din nou calea spre lumea de dincolo.

Joia Patimilor este cunoscută, în cultură populară, ca ziua în care se înroşesc ouale. Se spune că, dacă sunt vopsite, în Joia Mare, nu se strică tot anul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult