Acasa Cultura-ReligieReligie Cine este primul episcop greco-catolic de Bucureşti

Cine este primul episcop greco-catolic de Bucureşti

scris de C.S.
14 afisari

Capitala va avea, în premieră, un episcop greco-catolic. Ceremonia de investire a lui Mihai Frăţilă va avea loc sâmbătă, de la ora 10.30, la Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”.

Primul episcop greco-catolic de Bucureşti.

Primul episcop greco-catolic de Bucureşti.

PS Mihai Frăţilă s-a născut în data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia. Provine dintr-o familie cu importante tradiţii preoţeşti, fiind educat ca fiu al Bisericii Române unite de către bunicii paterni.

La 20 iunie 2007, este ales de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Hirotonia întru episcopat o primeşte în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucureşti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş cu sediul în capitală.

Onoarea oficierii liturghiei de numire îi va reveni cardinalului Lucian Muresan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite Greco-Catolice. La ceremonie vor participa Eminenţa Sa cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei Bisericilor Orientale de la Roma și trimisul Papei Francisc pentru acest eveniment.

Episcopia Greco-Catolică a Bucureștiului înglobează teritoriul corespunzător capitalei României şi judeţelor din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Astfel, vicariatul Greco-Catolic de Bucureşti a devenit episcopie, iar Biserica greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” a primit rangul şi statutul de catedrală a noii episcopii, înfiinţate pe 29 mai 2014, cu acordul şi binecuvântarea Papei Francisc.

Biserica „Sf. Vasile cel Mare” este cea mai veche biserică greco-catolică din Bucureşti, zidită în 1909, şi recâştigat de Biserica Română Unită Greco-Catolică în decembrie 2006, după lungi procese post-revoluționare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult