Coloană de kilometri procesiunea Sfintei Cuvioase Parascheva | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieReligie Coloană de kilometri la procesiunea Sfintei Cuvioase Parascheva

Coloană de kilometri la procesiunea Sfintei Cuvioase Parascheva

scris de M.A.
4 afisari

Mii de credincioşi sunt prezenţi în această perioadă la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Cuv. Parascheva, coloana de la procesiunea joi dimineaţă întinzându-se pe mai mulţi kilometri.

Coloană de kilometri la procesiunea Sfintei Cuvioase Parascheva

Coloană de kilometri la procesiunea Sfintei Cuvioase Parascheva (Foto: Basilica.ro)

În această dimineaţă, la 11 octombrie 2012, în jurul orei 06:30, după săvârşirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele sale moaşte împreună cu moaştele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev – Ucraina, au fost purtate în pelerinaj înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi apoi au fost aşezate în baldachinul special amenajat din faţa Catedralei, pentru închinare, informează Basilica.ro. Procesiunea a fost condusă de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor care a oficiat apoi, începând cu ora 09:00, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa miilor de pelerini prezenţi la Iaşi.

Sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei va continua astăzi, începând cu ora 17:00, la Mănăstirea ”Sf. Trei Ierarhi”, în Sala Gotică, cu lansare în format e-book a două lucrări: Sfânta Parascheva de la Iaşi (album) și Viața Părintelui Cleopa. De asemenea, va avea loc şi lansarea oficială a lucrării Cuvioasa Parascheva – Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român

Potrivit jandarmilor, joi dimineaţă, la ora 9.30, coloana pelerinilor se întindea pe o lungime de aproape doi kilometri, câteva mii de persoane aşteptând la coadă. Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulaţiei, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor să atingă moaştele.

Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei. Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

1 comentariu

jan dinu 11-10-2012 - 20:35

Stie cineva ce mai face mahomedanca – Hagia Sophia – din Istambul ??
Pentru ea nu se fac pelerinaje …khilometrice …ori sultanul nu permite ??
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult