Acasa Cultura-ReligieReligie Coreea de Sud: Papa a beatificat 124 de martiri ai catolicismului

Coreea de Sud: Papa a beatificat 124 de martiri ai catolicismului

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Papa Francisc a beatificat sâmbătă, la Seul, 124 de catolici sud-coreeni în prezenţa a sute de mii de credincioşi, cǎrora le-a vorbit despre importanța sacrificiului.

Coreea de Sud: Papa a beatificat 124 de martiri ai catolicismului (foto:ncronline.org)

Primul papă care s-a deplasat în Asia din 1999, Francisc a ajuns la Poarta Gwanghwamun într-o mică Kia decapotabilă concepută special pentru el pentru a oficia o slujbă solemnă în memoria primilor creştini ai ţării. Poduri, austostrăzi şi staţii de metrou din jurul locului în care s-a desfăşurat slujba au fost închise şi trăgători de elită au fost plasaţi pe acoperişurile clădirilor pentru a asigura securitatea papei şi a celor circa un milion de pelerini aşteptaţi. După ce în ajun a vorbit împotriva societăţii de consum, în opinia sa responsabilă pentru „disperarea” care poate duce la consumul de droguri şi la sinucidere, Suveranul Pontif a vorbit de această dată despre sacrificiul hristic.

„Martirii noştri ne cer să-l punem pe Hristos deasupra a toate şi să vedem totul în această lume în relaţie cu El şi Domnia Lui eternă. Ei ne împing să ne întrebăm dacă există ceva pentru care am fi dispuşi să ne dăm viaţa”, a spus Papa în cea de a treia zi a vizitei sale în Coreea de Sud. Exemplul martirilor coreeni care acceptau „demnitatea egală a tuturor celor botezaţi” şi care privilegiau „o formă de viaţă fraternă care sfida structurile sociale rigide ale epocii lor’ spune mult” într-o societate unde, alături de imense bogăţii se dezvoltă cea mai abjectă sărăcie, unde rar strigătele săracilor sunt auzite”, a adăugat el, potrivit rtv.net.

Catolicismul a fost introdus în Coreea de Sud de laici învăţaţi iniţiaţi de iezuiţi în China vecină şi nu de către misionarii europeni. „Această poveste ne vorbeşte despre importanţa, demnitatea şi frumuseţea vocaţiei laicilor în cadrul Bisericii”, a subliniat Papa Francisc în slujba oficiată de pe o scenă de mari dimensiuni care avea în fundal Palatul Gyeongbokgung, construit în dinastia Joseon.

Papa i-a beatificat pe Paul Yun Ji-Chung şi 123 de martiri executaţi la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Paul şi vărul său au fost martirizaţi în 1791 pentru că au vrut să organizeze funeralii catolice pentru mama sa, fără a respecta ritualurile confucianiste. Toţi martirii beatificaţi erau laici, cu excepţia preotului James Mun-mo, venit din China. Conform Bisericii, nu mai puţin de 10.000 de coreeni au fost ucişi în cursul secolului care a urmat introducerii catolicismului în 1784. Aceştia erau transportaţi de la Poarta Gwanghwamun la cea de la Seosomun unde călăul le punea capăt vieţii. Pentru a-i reabilita pe martiri, Papa a făcut sâmbătă acest drum în sens invers. Cei peste cinci milioane de catolici sud-coreeni reprezintă 10,7% din populaţie, dar influenţa lor este mare în elita politică şi economică şi influenţa lor depăşeşte mult azi dimensiunea lor demografică.

2 comentarii

digital 16-08-2014 - 22:53

bine că nu i-a îmbeatificat!
catolicismul, o unealtă de subjugare și control în slujba globalizării!
sugeți ..lla!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult