Acasa Cultura-ReligieReligie Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Muceniţă Filofteia

Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Muceniţă Filofteia

scris de A.P.
177 Afisari

Încă o zi de mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi. Biserica prăznuieşte, astăzi, pe Sfânta Muceniţă Filofteia. În urmă cu mai bine de 600 de ani, moaştele Sfintei au fost aduse din sudul Dunării, la Curtea de Argeş.

Tradiţia spune că sfânta însăşi a voit să fie dusă în Biserica Domnească Sf. Nicolae, ctitorie a voievodului Basarab 1. Ea a devenit astfel ocrotitoarea Ţării Româneşti şi un adevărat izvor de minuni.

Sfânta Muceniţă Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării.

Numele ei, în limba greacă, înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”.

A avut darul milosteniei şi a ajutat oamenii sărmani. Copila împărţea mâncarea pe care ar fi trebuit să o ducă tatălui său aflat la muncă, tuturor săracilor pe care îi găsea în cale.

Tatăl ei a urmărit-o şi descoperind ce făcea, a ucis-o când avea numai 12 ani.

Moaştele Sfintei Filofteia au fost duse iniţial la Târnovo, unde au rămas până în 1393. În acel an, Ţaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au ars oraşul.

Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp. Apoi, au fost  oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân care le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană.

După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, moaştele au fost aşezate în noua catedrală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult