Acasa Cultura-ReligieReligie Crucea şi Sfântul Nicolae permise în şcolile din Austria

Crucea şi Sfântul Nicolae permise în şcolile din Austria

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Curtea Constituţională austriacă a decis că prezenţa unei cruci pe peretele unei clase, dacă majoritatea elevilor sunt creştini, nu este contrară Constituţiei.

Crucile sunt permise în şcoliJudecătorii au fost chemaţi să se pronunţe asupra constituţionalităţii unei legi din Austria de Jos (în est) care accepta prezenţa crucii în sălile de clasă ale grădiniţelor şi şcolilor, după ce doi părinţi au făcut plângere, scrie ziarul La Croix.

Curtea Constituţională a apreciat că simbolul creştin “nu arată o preferinţă a statului pentru o anumită religie sau credinţă”, în contextul separării Statului de Biserică în această ţară foarte catolică.

Judecătorii au subliniat că legea incriminată fixează explicit ca obiectiv pedagogic încurajarea toleranţei copiilor faţă de toate religiile.

Curtea a apreciat, de asemenea, drept constituţională şi sărbătoarea de Sfântul Nicolae, eveniment foarte iubit de copii. Judecătorii au luat în considerare că nimeni nu e obligat să participe.

Curtea Constituţională austriacă a declarat că decizia finală a Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cazul prezenţei crucifixelor în şcolile italiene, aşteptată pentru vineri, nu o va face să-şi schimbe poziţia. “Situaţia constituţională din Italia nu e comparabilă în această problemă, cu cea din Austria”, a arătat Curtea de la Viena într-un comunicat.

În 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a judecat că prezenţa crucifixelor în şcolile publice italiene este “contrară dreptului părinţilor de a-şi educa copiii potrivit propriilor convingeri şi dreptului elevilor la libertate religioasă şi de gândire”.

Roma a făcut apel în această chestiune în ianuarie 2010. Vineri se va anunţa decizia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult