Acasa Cultura-ReligieReligie Cum judecă Dumnezeu sărăcia şi bogăţia

Cum judecă Dumnezeu sărăcia şi bogăţia

scris de Doru Dragomir
7 afisari

Evanghelia de la Sf.Liturghie ne vorbeste despre o situatie des întâlnită si în ziua de azi: un om bogat si egoist nu vrea să ajute un om bolnav si sărac.

Bogatul nemilostiv si saracul Lazar

Vedem din pericopa evanghelică de astăzi că sufletul omului după despărţirea sa de trup nu stă într-o stare de nepăsare, de indiferenţă, într-un somn sau într-o amorţire, ci sufletul are conştiinţa luminată şi comunică acolo cu alte suflete, cu sufletele drepţilor care au trăit pe pământ în credinţă, împlinind voia lui Dumnezeu, iar în viaţa de după moartea trupului se bucură de harul sau de prezenţa iubirii lui Dumnezeu, ca răspuns al împlinirii voii Lui în viaţa lor pământească.

De asemenea, vedem că sufletele după moarte sunt conştiente de starea în care se află şi de deosebirea dintre rai şi iad. Focul despre care vorbeşte Evanghelia de astăzi, văpaia în care se afla sufletul bogatului nemilostiv, a fost tâlcuită de către Sfinţii Părinţi ai Bisericii ca fiind o mustrare a conştiinţei, un regret, o suferinţă a conştiinţei pentru răul săvârşit sau pentru binele pe care putea să-l facă omul pe pământ, dar nu l-a făcut. Cererea bogatului nemilostiv către Avraam de a-i alina suferinţa cauzată de văpaia focului nu primeşte răspuns pozitiv. De asemenea, cererea sa ca cineva din morţi să meargă în lume să spună celor cinci fraţi ai lui să se pocăiască nu este ascultată: “Şi i-a zis Avraam: dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva din morţi”. Deşi Avraam cel din istorie a trăit cu mult timp înainte de Moise şi de proorocii prin care Dumnezeu a făcut minuni şi i-a chemat pe oameni la mântuire, totuşi Avraam cel din rai, părintele spiritual al credinţei şi al multor popoare credincioase, cunoaşte şi toate evenimentele sfinte petrecute în istorie după moartea sa trupească, pentru că sufletul său nemuritor este pururea viu în comuniunea sa cu Dumnezeu. Aici se confirmă adevărul că “dreptul din credinţă va fi viu” Într-adevăr, pilda bogatului nemilostiv ne arată, taina vieţii omului, valoarea inestimabilă a vieţii pământeşti care, deşi trecătoare, determină fericirea sau nefericirea veşnică a sufletului nemuritor, creat după chipul lui Dumnezeu Cel nemuritor sau veşnic viu.

Dumnezeu, după ce l-a creat pe om, într-adevăr i-a dat în grijă întreg pământul cu tot ceea se află pe el, însă adevăratul Stăpân al tuturor este tot Dumnezeu. Acest lucru, din păcate scapă din vedere omului din zilele noastre, care încearcă să adune cât mai multe aici pe pământ în timpul vietii, nesocotind si nevoile semenilor lor.

Domnul Iisus ne arată însă că viata noastră nu se încheie în momentul mortii ci, continuă si după moartea trupului. Deasemenea El ne arată că felul cum trăim aici pe pământ înfluentează în mod direct felul cum vom trăi dincolo. Bogatul din pilda noastră a mers în iad la suferintă vesnică, pentru viata sa egoistă, iar săracul, pentru virtutiile sale a ajuns în Împărătia lui Dumnezeu.

Bogătia obtinută prin muncă cinstită, nu este un păcat, si nu va aduce osândirea proprietarului. Pedepsit în schimb este modul folosirii avutiei. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Esti bogat? Nu sunt împotriva ta! Esti zgârcit? Iată pentru ce te osândesc!”…”Cel ce va adapa pe unul dintre acestia mai mici, numai cu un pahar cu apa rece, nu-si va pierde plata sa. – Milostrnia deschide usa raiului, si aceasta usă o putem deschide nu numai cu cheie de aur, ci si cu una de fier, ba si cu una de lemn…”

Motivul pedepsei bogatului, este spus de Avraam: “Fiule, adu-ti amine că ai primit cele bune ale tale în viata ta.” Adică nu ai suferit nimic, ti-ai făcut viata ta pe pământ un paradis. Acum vremea vietii pământesti a trecut si totul s-a schimbat, binele si desfătările s-au prefăcut în chinuri si scrâsnire de dinti. Iată, deci crima bogatului: o viată petrecută în chip egoist, în desfrânare, în trândăvie si nepăsare, o viată lipsită de fapte bune.

Si în ziua de azi se întâmplă la fel: omul bogat/îndestulat, trece nepăsător pe lângă cel lipsit, ca si cum ar trece pe lângă un gard. Cum să înteleagă el suferinta săracului, valoarea banului  sau să aibă simtul cumpătării dacă el  are mereu de prisos? Înteleptul Solomon spune că : “Sătulul calcă mierea în picioare, iar flămândului si ce este amar i se pare dulce”.

Nici sărăcia nu este o virtute: unii ajung în starea aceasta din  cauza lenei si a patimilor. Este reprobabilă imaginea cersetorilor care, fugind de muncă cinstită, profită de marea îngăduintă a crestinilor milosi. Nicolae Iorga spune: “Dacă as fi scris eu cele 10 porunci as mai fi adăugat una à să nu cersesti!”.

Evident aceste rânduri nu se adresează oamenilor cu adevărat necăjiti, care trebuie ajutati. De altfel, Biserica i-a îndemnat mereu pe crestini să împartă din ceea ce au, cu cei care au fost mai putin norocosi si se află în lipsuri. Primele spitale, orfelinate, azile de bătrâni si scoli au luat nastere pe lângă biserici si mănăstiri.

Aici pe pământ trăim doar o mică, dar importantă parte a vietii noastre. Mică pentru că dincolo ne asteaptă vesnicia, dincolo nu mai murim; si importantă pentru că pe pământ este locul unde trebuie demonstrăm că vrem dar si merităm să ajungem în Împărătia lui Dumnezeu. De modul în care ne ducem viata pe pământ depinde locul unde vom fi trimisi pentru totdeauna: la fericire vesnică sau la osândă si chinuri vesnice.

     Pentru a ne putea mântui sunt necesare 3 conditii obligatorii:

Trebuie să primim Harul (puterea lui Dumnezeu). Acesta este împărtăsit de Dumnezeu oamenilor în timpul Sfintelor Taine si a Sfintelor Slujbe.

Trebuie să avem credintă în Dumnezeu.

Trebuie să demonstrăm credinta noastră prin fapte bune. Despre cea de-a III-a conditie vorbeste si pilda de  azi.

Mai bine să fii sărac, dar să aduni întru Hristos, decât să fii bogat şi să intri în infern, fără nici un fel de ajutor. Pentru că numai faptele bune te însoţesc dincolo, în lumea cealaltă. Faptele bune, pe care le-ai făcut ori nu, te judecă pe tine. N-ai să poţi să te judeci acolo, n-ai să poţi să zici: Doamne, stai că mai este unul mai rău decât mine, sau altul a făcut altceva mai rău. Pentru că în faţa lui Dumnezeu nu eşti decât tu singur.   

Nu este de ajuns să nu facem răul, ci trebuie să facem binele. Acelasi lucru îl spune si Sf. Ap. Matei: Nu oricine Imi zice: “Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.” Căci “credinta fără fapte este moartă”.

Nici averea nu te aruncă in iad, nici sărăcia nu te aruncă in rai, ci modul în care le administrezi, modul în care le pui în raport cu Dumnezeu şi cu semenii tai”.

La judecată, fiecare va fi judecat după faptele de dragoste, milostenie si întrajutorare pe care le-a făcut aproapelui său suferind, părăsit, lipsit si neajutorat.

Nădăjduiesc şi sper ca, măcar de acum în colo, când vedem pe cineva care are nevoie de ajutorul nostru să nu mai trecem pe lângă el făcându-ne că nu vedem, ci să-i acordăm tot sprijinnul nostru, stiind că faptele bune de azi sunt comori adunate în ceruri pentru mâine.

Amin!

13 comentarii

Ciu Huhu 30-10-2011 - 08:35

Luati aminte: In Biblie scrie ca cei dintii (bogatii) vor fi cei din urma (in Imparatia Cerulu, Lumea de Apoi) adica cei mai saraci in cunoastere spirituala, cei din urma (saracii) vor fi cei dintii, cei mai mari, in Imparatia Cerului, cei mai bogati in cunoastere spirituala!

BULA 30-10-2011 - 08:38

Terminati cu prostiile !
De cei bolnavi si cu probleme speciale trebuie sa se ocupe statul, nu sa fie lasati la mila bogatanilor, ca mai zgarciti ca bogatanii nu sunt altii pe lumea asta. Societatea trebuie sa fie atat de bine organizata si condusa economic, incat sa aiba de unde sa-i intretina si pe cei care sunt de la Dumnezeu cu mari probleme de sanatate. De la sanatatea deficitara vin toate belelele, inclusiv saracia unora (mens sana in corpore sano).

BULA 30-10-2011 - 08:44

Uitati-va la cat de zgarciti sunt evreii din Israel. Eu, daca eram seful lor, ii puneam sa umble la salteaua cu bani si sa scoata manar un miliard de dolari, cu care sa le faca case in America la toti arabetii din Israel si sa-i trimita acolo. Nu cred ca ar fi refuzat. Cainele fuge de zburatura, nu de bucatura.
Dar evreii n-ar da nici un cent din miile de miliarde de dolari care le trec prin mana. Asa sunt de avari ! Nu le e mila nici de pielea lor si accepta sa stea in pericol, cu bomba la cafenea sau in autobuz, decat sa decarteze cativa dolarei.

Lupu Ardelean 30-10-2011 - 11:00

Arabii sunt cetateni israelieni cu toate drepturile, 50% din ei voteaza pt partidele sioniste cu toate ca au 3 partide arabe care sunt reprezentate in parlamentul israelian , de ce sa fie trimisi in America ?!

BULA 30-10-2011 - 11:09

Cum de ce ? Sa poti sa umbli pe unde vrei, fara teama ca te intorci mort acasa si cu coayele prin copaci. Degeaba va invat ce trebuie sa faceti, ca de zgarciti ce sunteti, preferati sa va duceti la piata cu garzi de corp. Sunteti zgarciti ca armenii (verii turcilor si khazarior), dar aia va intrec. Decat sa faci afaceri cu armeni, mai bine sa-ti dai palme singur.

Lupu Ardelean 02-11-2011 - 16:50

Poti sa te intorci mort acasa si sa-ti ramana coayele intrun santz si atunci cand calatoresti pe o autostrada intr-o zona pasnica si fara razboi.
Sau cand stai la o tzuica cu un prieten si iti baga cutzitul in burta pt ca ai zis ca Marioara nu stie sa se…
Totul e o chestie de noroc.

Ciu Huhu 30-10-2011 - 10:57

Corect!

Ciu Huhu 30-10-2011 - 09:07

Domnule diacon Bogdan e excelent articolul matale si plin de adevaruri, ignori insa un mare adevar existenta Karmei si a reincarnarilor, sufletele se reintorc pe Pamint reincanindu-se in alte trupuri, trind alte vieti care vor fi mai bune sau mai putin bune in functie de Karma fiecaruia care-i suma faptelor bune sau rele din vietile, reincarnarile trecute ale fiecaruia!

Daca matale nu crezi in reincarnari, si eu nu am crezut, citeste
”Calatoria sufletelor” scrisa de doctorul in psihologie Michael Newton si cartile”Calatoria ultima” si ”Cind imposibilul devine posibil” ale psihiatrului Stanislav Grof.

BULA 30-10-2011 - 11:04

Bai reincarnatule, misticismul de care dai dovada indica o suferinta a neuronilor. Poti sa ajungi pe la glumeti, daca nu descori repede cauza problemei.
Fa-ti analizele la glanda tiroida (sa ai TSH-ul sub valoarea 2), fa-ti hemograma, sa n-ai anemie pernicioasa, ia suplimente alimentare cu vitamine (B1, B12, PP, C) si cu minerale (Zn), vezi si daca n-ai o suferinta la nivelul digestiei (absorbtie deficitara a alimentelor). Nu mai consuma alimente pe baza de soia.
Pana te lamuresti care e cauza, las-o mai usor (de tot) cu reincarnarile. Ia si niste Biomelatonina inainte de culcare, sa dormi mai mult si sa ti se refaca circuitele. Las-o moale si cu mu.ierile, sa nu te surmenezi.

BULA 30-10-2011 - 11:12

…daca nu descoperi…

Tot timpul mananc litere din text.

Ciu Huhu 30-10-2011 - 13:56

La fel ca tine gindeam inainte sa citesc cartile celor doi autori enumerati de mine mai sus, citeste-le si-mi vei fi recunoscator ca ti le-am recomandat!

Ciu Huhu 30-10-2011 - 14:06

Multumesc pentru sfaturi privitor la sanatate, o sa incerc sa tin cont de lel

BULA 30-10-2011 - 15:59

Fa-ti si un control la ficat (transaminaze, timol, electroforeza, bilirubina). Ficatul bolnav nu mai face conversia vitaminei B12 in forma ei activa biologic (metilcobalamina) si se produce demielinizarea nervilor (ca la alcoolicii care sunt in pragul cirozei si incep sa fie ciudati – violenta, depresie, etc). Sa eviti grasimile care contin vitamina A in exces (untul, untura de peste).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult