Acasa Cultura-ReligieReligie Cum va rupe Biserica Ortodoxa Ardealul

Cum va rupe Biserica Ortodoxa Ardealul

scris de Ziua Veche
11 afisari

Cei mai mulţi locuitori supuşi Mitropoliei Clujului nu vor să treacă sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Sinodul BOR (foto basilica.ro)

Sinodul BOR (foto basilica.ro)

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi-a motivat decizia de reîmpărţire a episcopiilor din Ardeal spunând că „În anul 2005, hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată în grabă de către Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhii”. Decizia reîmpărţirii canonice a Ardealului va fi luată la Sinodul din 16-17 februarie.

Sondajul care contrazice Patriarhia

În Mitropolia Clujului, 64% dintre respondenţi au declarat că nu ar fi de acord ca episcopia de care aparţin să se mute la o altă mitropolie. În judeţul Alba, 64% dintre persoanele chestionate şi-au exprimat dezacordul, iar în judeţele Mureş şi Alba – câte 57%. De asemenea, 70% dintre respondenţi sunt de părere că mutarea ar avea un impact negativ. Sondajul IRES a fost realizat în perioada 8-9 februarie pe un eşantion reprezentativ de 1.021 indivizi de peste 18 ani din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi alţi 500 de indivizi de 18 ani şi peste din judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Eroarea este de +/- 3%. Un coeficient de 92% dintre locuitorii judeţelor Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj se consideră persoane religioase, potrivit sondajului amintit. Conform cercetării IRES, 66% dintre cei chestionaţi declară că merg la biserică cel puţin o dată pe lună, 36% merg la biserică o dată sau de câteva ori pe săptămână, 22% de câteva ori pe lună, iar 10% o dată pe lună. De asemenea, 17% dintre respondenţi spun că merg la biserică de câteva ori pe an, 3% o dată pe an, 9% mai rar şi 4% niciodată.

Împărţeala episcopiilor

Mitropolia Clujului a fost înfiinţată de Sinodul BOR pe 4 noiembrie 2005, cu 38 de voturi pentru şi 2 abţineri. Mitropolia Clujului a cuprins de la înfiinţare 8 judeţe: Baia Mare, Satu Mare, Bihor, Zalău, Bistriţa, Cluj, Mureş şi Alba, păstorite de mitropolitul Bartolomeu Anania până la moartea sa. Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu, păstorită de ÎPS Laurenţiu Streza, cuprinde judeţele Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna. Pe 16 decembrie 2011, sinoadele Mitropoliei Clujului şi Mitropoliei Ardealului s-au întâlnit la Sâmbăta de Jos unde s-a exprimat dorinţa ca Episcopia Oradei şi cea din Alba Iulia să treacă sub oblăduirea Mitropoliei Ardealului. Ulterior şi Episcopia Devei şi Hunedoarei şi-a exprimat dorinţa să treacă sub păstorirea Mitropoliei Ardealului.Mitropolitul Laurenţiu Streza ar urma să primească 4 judeţe: Alba, Mureş şi Bihor (plecate de sub Mitropolia Clujului) plus Hunedoara (luat de la Mitropolia Banatului), anunta ziarul Puterea.

Iniţiatorul: arhiepiscopul Irineu

Comentatorul vieţii bisericeşti din România, Dan Ciachir, apreciază că iniţiatorul acestei noi împărţiri a episcopiilor din Transilvania este arhiepiscopul Irineu de Alba Iulia. „Este regretabil ce a făcut arhiepiscopul Irineu şi ar trebui să ne amintim de implicarea sa în erezia de la Pucioasa-Glodeni”, ne-a declarat Dan Ciachir. (n. red. – În anul 1992 pe când se afla la mănăsirea Sinaia, cuviosul Irineu Pop a binecuvântat mişcarea „Noul Ierusalim” de la Pucioasa, mişcare anatemizată ulterior de Sfântul Sinod).

1 comentariu

Luly 18-02-2012 - 15:23

Dumnezeu sa-l rasplateasca ,dupa cum si-a batut joc de credinciosii care s-au bucurat la inceput de investitura lui la Alba Iulia.Sa-i fie rusine ca a pus pe primul plan razbunarile lui personale, in loc sa se apropie de credinciosi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult