Sfintii 40 de Mucenici, praznuiti de crestinii ortodocsi in ziua de 9 martie, erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Acestia au refuzat si au fost intemnitati timp de opt zile, batuti cu pietre si condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Moastele lor au fost raspandite la mai multe biserici ortodoxe.
Traditia crestina spune ca barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Acestea se zice ca reprezinta sangele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi sau sa fie stropiti cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an.
40 sau 44?
In traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenta? Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, in unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti Sfinti au fost 44.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, ce lasa loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pamantului cu bate sau maiuri pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc.
In ziua mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci copti din aluat de cozonac, unsi cu miere si presarati cu nuca. In unele zone, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar si scortisoara si presarati cu nuca.
0 comentariu
Sigur vom avea incredere in moneda nationala, la fel cum a avut si Isarescu cand si-a lichidat contul in lei anul trecut. se poate vedea in declaratiile de avere.
a schimbat mugur leii/paralei??? poate vrea sa se stabileasca in alta tara :)))
Unde este Arhiva cu confiscarile sau cedarile fortate ? Nu se recunosc decat sentintele, dar multe persoane au fost pagubite fiind obligate sa cedeze aurul !
Unde sunt Registrele respective ? Doar nu s-au evaporat, cand aurul exista !
Sau trebuie sa ne aderesam la CEDO !
„Estraordinar” de mult.
Germania are o rezerva de 3.400 de tone!
Ce sunt alea 3 Miliarde de Euro pt o Banca centrala?? Pai cam nimica…
… are o problema, de multi ani. Lumea cumpara Euro, pt ca nu are incredere in Leu, si asta-l il (adica BNR, adica statul) costa anual miliarde! Acum el spera ca acest indem, sa faca lumea sa cumpere aur in loc de Euro, sa scoata un pic tensiunea de pe Leu!
Tipul asta a cam luat-o razna. Indeamna lumea sa cumpere aur? Pai cam asta fac oamenii cand se asteapta la un dezastru total, dar banii aia bagati in aur sunt trecuti pe linie moarta in economie. Si asta poate duce la un dezastru total. Pentru cine lucreaza Mugur de fapt? Ca banca lui nu pare a fi nici nationala nici a Romaniei.