Acasa Cultura-ReligieReligie Denia Acatistului Bunei Vestiri

Denia Acatistului Bunei Vestiri

scris de M.A.
8 afisari

In săptămâna a V-a din Postul Mare vineri seara se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri. În această seară la Catedrala Patriarhală din Bucureşti Denia va fi oficiată începând cu orele 16:00.

Catedrala Patriarhala

Catedrala Patriarhala (foto: patriarhia.ro)

Din punct de vedere liturgic, această slujbă face parte din rânduielile specifice ale Postului Mare, menite să-l pregătească sufleteşte pe credincios pentru marele praznic al Învierii Domnului, transmite Basilica.ro

Alături de profunzimea şi frumuseţea specifică a rugăciunii în sine, Imnul Acatist are şi o istorie miraculoasă care, analizată în esenţă, constituie un real izvor de învăţături duhovniceşti ce-şi pot găsi aplicarea în situaţii concrete din viaţa socială actuală, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Cântarea Acatistului este corelată, potrivit sinaxarelor, cu eliberarea Constantinopolului de avari şi perşi, în 7 august 626, din timpul împăratului Heraclie.

La început, prăznuirea eliberării miraculoase a Constantinopolului, cântată împreună cu Acatistul, se comemora anual la 7 august, iar în sec. VIII a fost transferată de Patriarhul Gherman, pe data de 25 martie, datorită strânsei legături cu sărbătoarea Bunei Vestiri. În sec. IX, era sărbătorită la sfârşitul Postului Mare, şi abia ulterior s-a fixat pentru săptămâna a cincea din Post.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult