Duminica Floriilor este ziua în care creştinii sărbătoresc intrarea Domnului în Ierusalim şi este precedată de Sâmbăta lui Lazăr, zi în care Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, la patru zile după ce a murit. Floriile se celebrează în duminica dinaintea Paştelui şi în această zi sunt sărbătoriţi toţi cei care poartă nume de flori. În România există mai multe tradiţii şi obiceiuri de care încă se mai ţine cont de Florii.
Lovitul copiilor cu ramuri de salcie, aerisirea zestrei şi agăţarea de mărţişoare pe pomi înfloriţi sunt doar câteva dintre obiceiurile specifice zilei de Florii. Bătrânii spun că dacă le respecţi întocmai, vei avea parte de dragoste sănătate şi prosperitate.
Tradiţia spune ca, de Florii, mărţişoarele purtate până în această zi trebuie puse pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea să fie scoasă din gospodărie, pentru aerisire
În unele sate fetele fierb busuioc în apă de cu seara, iar dimineaţa se spală pe cap cu această fiertură. Se zice că astfel le creşte părul frumos şi strălucitor, iar băieţii se vor uita după ele ca la un pom roditor
O veche vorbă din popor spune că acela care se spală pe cap în ziua de Florii, riscă să albească.
Tradiţia creştină cere să mergem la Sfânta Liturghie şi să împodobim cu fire de salcie icoanele, pentru a întâmpina Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Se zice că aceste ramuri sfinţite trebuie păstrate tot timpul anului, pentru că ajută la tămăduirea bolilor;
De Florii creştinii din Orientul Mijlociul împodobesc cu flori candelele, le aprind şi le aşează pe frunzele de palmieri.
În unele zone părinţii îşi lovesc copiii cu ramuri de salcie când se întorc de la biserică. Credinţa spune că astfel ei vor creşte isteţi şi sănătoşi.
Grecii sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, împletind ramuri de salcie în formă de cruci.
Tradiţia creştină spune că dacă-ţi pui o dorinţă după ce ai ţinut post şi te-ai împărtăşit în ziua de Florii, aceasta se va împlini întocmai.
În vechime, bătrânele se loveau cu tulpinile de salcie sfinţite de preot, pentru a nu le mai durea şalele
În Moldova femeile prepară plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor. Este o zi în care, în fiecare zonă, se împarte pentru sufletul celor plecaţi dintre cei vii.
În Transilvania şi Banat tot în ajun, fetele mari pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit, ca răsăritul soarelui să le găsească acolo. Aceste obiecte sunt folosite apoi în farmecele de dragoste şi de sănătate.
În Oltenia tinerii care s-au căsătorit în anul care a trecut, îmbrăcaţi în hainele din ziua nunţii, merg la biserică, unde, îngenunchind pe un petic de pânză albă, sunt spovediţi de preot. După ce se mărturisesc la preot, aceştia merg la naşii de cununie, la socrii mari şi mici pentru a-şi cere iertare. Obiceiul e cunoscut sub numele de „Iertarea de Florii” sau „Spovedania pe petic alb”.
9 comentarii
Poza din articol este facuta la Defilarea de 23 August 1970, sau 1971?
Dintr-o estimare minora a „materialului verde” din mainile demonstrantilor se intelege ca s-a extirpat tot parcul Herastrau de copaci.
Demonstrantii sant costumati fara doar si poate cu portul modest al navetistilor anului 1971 deci revin sa sustin ca totusi este ceva legat de Defilarea oamenilor muncii din 23 August 1971. Curios ramane ca totusi atunci erau imbracati mai bine si mai elegant decat pe poza.
Ce perspicace esti !
Poza e recenta, hainele si personajele au fost la defilarea de 23 august din Piata Aviatorilor. De aici aparenta mai putin eleganta…au trecut niste ani, draga.
S-a mai schimbat ceva: atunci strigau Ceausescu-PCR azi striga Sintu Popa-BOR
In rest totul la fel.
Oameni fericiti, de !
hahaha, ValV, inca un pic si ajungem la numitor comun. Ai uitat sa-mi spui ce a mai ramas din parcul Herastrau dupa defrisare.
Tu pervers batrin mache’l -arde
Te-ai SPOVEDI pe PETICUL -v a n a t
a lu’h saliut-saliut -Lustry …
Domnu Parpanghel, va citesc tot mai uimit postarile din ultima vreme, interesante!!. Inca nu sant in clar ca daca ar fi reale, sant probabil modul de exprimare al cuiva care a suferit o grava hemoragie cerebrala, ori…in cazul ca totusi nu ati fi suferit daune cerebrale grave poate este un sistem codificat ca nimeni sa nu va descifreze textele…Atunci de ce le postati, asa, sa vi le cititi singur? Interesant, tot semn de boala… poate ca sa ne indulciti viata, comunicati si cifrul sau cheia de descifrare ale textelor dumitale sa ne bucuram si noi de ce vreti sa comunicati, poate este ceva zau inteligent si noi pierdem mult nepricepand logica adanca a lor. Cu multumiri domnule Parpanghel!
Excelent comentariul domnului Lupu Ardelean, Nu ar mai fi mare lucru de adăugat.
Dar zau pe onoarea mea domnule Unul, pate eu nu vad clar situatia, dar spuneti-mi dumneavoastra daca santeti capabil sa intelegeti ceva din postarile domnului Parpanghel.? Este ceva in genul misterelor, insa de fapt adevarul se gaseste la nivelul unui comportament nesimtit, gen copil de 5 ani grupa mare de la gradinita. Eu consider domnule ca cine posteaza asa bazaconii este un tip neserios, incult, nesimtit care isi bate joc de cei de pe forum care au pretentia la un nivel de conduita matur. Acest om sant convins ca nu a terminat nici cele opt clase primare, altfel nu se poate explica o conduita asa de infantila. Insa revin sa nu anulez nici prima supozitie ce am pus-o ca domnul Parpanghel se poate sa fi suferit un accident cerebral grav, poate hemoragie, modul de exprimare poate fi manifestarea unei minti tulburate.
Asta încerc să îi explic de nu știu când, mai ales că suntem într-o polemică perpetuă și nu poate să intre pe forum fără să se lege de mine, chiar dacă eu nu am mai postat de 3 zile.
Îi explicam că acest fel de exprimare nu îl face să pară mai inteligent – așa cum probabil își închipuie, ci dimpotrivă, și în plus enervează pe toată lumea sau îi determină pe ceilalți forumiști ca nici măcar să nu încerce să-i citească și să-i înțeleagă postările – deci cu atât mai puțin să poate un dialog cu el. Dar probabil suferă de automulțumire și îi este destul să se audă vorbind (e un fel de a spune) și nu simte nevoia să dialogheze efectiv cu cineva.
Comments are closed.