Acasa Cultura-ReligieReligie Duminica revine prima zi a săptămânii în Calendar

Duminica revine prima zi a săptămânii în Calendar

scris de Roland Catalin Pena
14 afisari

Credincioşii care şi-au cumpărat de la biserici Calendarul Ortodox pe anul 2011 ori l-au primit de la preoţii care le-au trecut pragurile caselor în Ajunul Crăciunului, au constat cu uimire că, de anul viitor, săptămâna bisericescă nu va mai începe de luni, ci de duminică, această zi urmând a fi socotită prima din cele şapte, informează Adevărul.Duminica revine prima zi a săptămânii în Calendarul Ortodox

Calendarul Ortodox 2011Neobişnuita situaţie a creat confuzie în rândul enoriaşilor, care, iniţial au fost convinşi că este o greşeală a celor care au redactat şi tipărit calendarul. Ba chiar unii mai suspicioşi s-au gândit că sunt calendare contrafăcute.

În Biblie, la capitolul 16 din Sfânta Evanghelie după Marcu se menţionează: „Şi după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. …Şi înviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni”.

Renumitul teolog Dan Ciachir a declarat pentru Ziuaveche.ro:E normal, pentru că Învierea e într-o duminică. Anul Nou Bisericesc e la 1 septembrie, de pildă. La 1 ianuarie e Sfântul Vasile, dar nu e Anul Nou. E o repunere în drepturi a duminicii. E un ciclu liturgic, ultima sărbătoare a Anului bisericesc este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august, iar prima sărbătoare e 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului. Sâmbăta se fac parastase. Lucrurile de odihnă se fac sâmbăta”.

„Se revine la o situaţie care exista înainte. Am verificat în arhive calendarele ortodoxe din perioada interbelică, ba chiar şi din anii ’50 şi în toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămânii. Este firesc să fie aşa, deoarece pentru noi, creştinii, duminica este prima zi a săptămânii, când a Înviat Iisus Hristos, lucru menţionat în Biblie. De altfel, după 1990 Mitropolia Banatului a făcut această corecţie în Calendarul Ortodox, iar decizia de acum a Sfântului Sinod nu face altceva decât să ducă la uniformizarea calendarului ortodox”, a precizat Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult