Acasa Cultura-ReligieReligie Duminica Sfintei Cruci – Postul Sfintelor Paşti

Duminica Sfintei Cruci – Postul Sfintelor Paşti

scris de M.A.
6 afisari

Creştinii ortodocşi se află azi, 18 martie 2012, în a treia duminică din Postul Sfintelor Paşti, închinată Sfintei Cruci.

Duminica Sfintei Cruci

Duminica Sfintei Cruci

Întrucât Sfânta Cruce are o semnificaţie profundă, raportând-o la viaţa noastră duhovnicească, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit cinstirea Sfintei Cruci la mijlocul Postului Mare pentru a ne întări duhovniceşte în urcuşul nostru spiritual spre Înviere, scrie Basilica.ro.

În Duminica Sfintei Cruci, a III-a din Postul Sfintelor Paşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat la Sfânta Liturghie, oficiată la Paraclisul ”Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reşedinţei Patriarhale.

Duminica a treia din Sfântul şi Marele Post al Paştilor se numeşte şi Duminica Sfintei Cruci. Evanghelia Duminicii Sfintei Cruci începe cu îndemnul Mântuitorului ca fiecare om să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-I urmeze Lui.

Apoi întreabă Mântuitorul: “Ce-i foloseşte omului să câştige lumea aceasta, dacă îşi pierde sufletul său? „. Iar în partea ultimă a textului Evangheliei se spune că între cei prezenţi se află oameni care „nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere”. Deşi textul Evangheliei acestei duminici este relativ scurt, el este foarte bogat în înţelesuri duhovniceşti legate atât de taina vieţii creştine, în general, cât şi de perioada aceasta a Postului Sfintelor Paşti.

Crucea a apărut în contextul istoric ca şi instrument de tortură şi ucidere, însă va cunoaşte o evoluţie simbolică deosebită, prin Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos pe ea, devenind instrumentul mântuirii oamenilor şi fiind adoptată de creştini ca simbol material al Jertfei Domnului şi purtătoare a puterii harice a acesteia.

Totodată, Crucea este unanim recunoscută şi de către cei care nu o cinstesc, ca fiind semnul religios al creştinilor, însă ea nu ar fi fost astfel prezentă în memoria colectivă dacă nu ar fi fost adoptată ca obiect de cult, dacă teologii nu i-ar fi revelat semnificaţiile adânci, dacă artiştii şi poeţii nu i-ar fi exaltat frumuseţea în operele lor.

Din cauza faptului că praznicul propriu-zis nu se mai distingea deloc, pentru a solemniza mai mult sărbătoarea Sfintei Cruci a fost necesar transferul praznicului Înjumătăţirii postului într-o zi de duminică. Crucea are un rol fundamental în anul liturgic şi mai cu seamă în timpul Postului Mare, în care îi sunt consacrate numeroase tropare. Ea este semnul pogorârii lui Hristos şi al iubirii Sale de oameni mântuitoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult