Hanuka, cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Luminilor (hag haurim în ebraică), este o sărbătoare evreiească ce durează opt zile. Aceasta se celebrează în fiecare an la date diferite. În 2023, Hanuka începe pe data de 7 decembrie și durează până pe 15 decembrie. Sărbătoarea începe întotdeauna în a 25-a zi a lunii kislev din calendarul ebraic și are loc de cele mai multe ori în jurul lunilor noiembrie și decembrie. Aceasta se termină în ziua a doua sau a treia a lunii tevet, din calendarul ebraic.
Sărbătoarea este deosebit de importantă pentru evrei, întrucât aceasta amintește de victoria lor împotriva grecilor, pentru independența de a-și practica liber religia. Un mic grup de evrei, numit Macabei, a câștigat războiul după trei ani de luptă. Însă, templul evreiesc a fost distrus.
Pentru a sărbători victoria rededicării templului, aceștia au aprins o lampă cu ulei în interiorul lui. Lampa avea suficient ulei pentru a arde pentru o zi, însă aceasta a ars timp de opt zile.
Astfel, se explică de ce Hanuka durează opt zile și este cunoscută ca Sărbătoarea Luminilor.
Denumirea de „Hanuka” provine din verbul în limba ebraică „חנך”, ce se traduce ca „a dedica”.
Cum se celebrează Hanuka?
Pe parcursul celor opt zile de Hanuka, întreaga familia se reunește pentru a sărbători împreună cu mâncare tradițională, într-o casă decorată tipic festivalului.
Sfeșnicul Hanuka este cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători și este o parte extrem de importantă a festivalului. Se spune că aprinderea acestor lumânări ajută oamenii să își aducă aminte de cele întâmplate și de victoria lor. Sfeșnicul obișnuit al evreilor (denumit menoră) are șapte brațe. Cel dedicat pentru Hanuka are însă nouă brațe și este numit Hanukiyá. În trecut, acesta era denumit simplu menoră de Hanuka, dar în secolul XIX i s-a dedicat un nume separat.
Hanukiyá are nouă suporturi pentru lumânări: în prima zi este aprinsă o lumânare, în a doua, două lumânări și așa mai departe, astfel încât, în ultima seară să fie aprinse toate cele opt lumânări. A noua lumânare este cea folosită pentru aprinderea celorlalte.
Printre mâncărurile tradiționale se numără și gogoșile prăjite în ulei, tortul de cartofi, chifteluțele făcute din cartofi și aplatizate (latches) și tot felul de salate. Mâncărurile specifice de Hanuka sunt cele prăjite în ulei.
Cu prilejul sărbătorii, micuții celebrează cu jocuri și cântecele și primesc o sumă mică de bani.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 7 decembrie 2023, un mesaj cu prilejul Sărbătorii Hanuca.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
La întâmpinarea uneia dintre cele mai importante sărbători religioase iudaice, Hanuca 5784, transmit cele mai calde urări de pace și prosperitate conducerii Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, precum și tuturor membrilor comunităților evreiești din țara noastră.
„Sărbătoarea luminilor” întruchipate de lumânările aprinse care împodobesc brațele menorei în Templul Coral din București, precum și în templele și sinagogile din întreaga lume iudaică, vă aduce împreună, îmbrățișând în solidaritate și speranță sensul profund al celebrării de Hanuca.
Este dramatic că sărbătoarea care în aceste zile îi aduce împreună pe evreii de pretutindeni se desfășoară pe fundalul suferințelor și al pierderilor de vieți omenești într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel.
Astăzi, luminile menorei se aprind nu doar în memoria victimelor, ci și ca simboluri ale conștiinței noastre care nu-și poate găsi liniștea decât în hotărârea de a face tot posibilul pentru ca astfel de atrocități să nu se mai întâmple niciodată. Istoria ne este, din păcate, marcată de Holocaust, de extremisme, de violență și xenofobie, de totalitarisme și ură, manifestări în fața cărora trebuie cu toții să găsim forța de-a ne opune.
Fie ca sărbătoarea Hanuca 5784 să aline durerile familiilor celor care au căzut victime inocente ale urii și ale violenței și să ne călăuzească spre lumina biruitoare a Umanității, în comuniune și pace.
Hag Hanuka Sameah!
2 comentarii
,,victoria lor împotriva grecilor” – grecii sau romanii?
Victoria Macabeilor asupra monarhiei seleucide (regatul grec din Siria)
Comments are closed.