Acasa Cultura-ReligieReligie Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor

Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor

scris de D.P.
12 afisari

Inaltarea Domnului cade totdeauna in Joia saptamanii a sasea dupa Pasti, adica la 40 de zile dupa Inviere. Inaltarea Domnului este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, despre care amintesc Constitutiile Apostolice.

inaltarea-domnuluiIn Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului este si ziua dedicata pomenirii Eroilor neamului. In toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor Eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.
Inaltarea Domnului, sarbatorita la patruzeci de zile dupa Invierea Domnului, este si ziua de de pomenire a tuturor Eroilor neamului romanesc.

In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Jertfa acestora este asemanata martiriului crestin, in baza cuvintelor Sfantului Apostol Ioan: „Mai mare dragoste decat acesta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai” (Ioan 15, 13).

Cultul eroilor, adica pomenirea din generatie in generatie a celor care si-au jertfit viata pentru apararea credintei ortodoxe si a patriei, este o adevarata cultura a sufletului romanesc, care simte ca iubirea e mai tare decat moartea.

Ziua de inaltare a Eroilor

In data de 4 mai 1920, pentru prima data, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca sarbatoarea Inaltarea Domnului sa fie numita, in acelasi timp, „Ziua Eroilor”, adica sarbatoare nationala bisericeasca. Aceeasi hotarare a fost actualizata in anii 1999 si 2001.

Inca de la inceput, sarbatoarea Bisericii s-a infratit cu sarbatoarea Neamului romanesc. Inaltarea Domnului la Cer, in chip firesc, atrage dupa sine inaltarea la Cer a tuturor celor care si-au dat viata pentru Dumnezeu sau pentru aproapele lor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult