Acasa Cultura-ReligieReligie Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor neamului românesc

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor neamului românesc

scris de M.A.
549 afisari

Ziua Eroilor. De Înălţarea Domnului, pe 6 iunie 2019, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români.

Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor neamului romanesc

Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor neamului romanesc

Este Ziua Eroilor din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Înălţarea Domnului, numită în popor şi Ispas, este unul dintre cele douăsprezece mari praznice împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe şi se sărbătoreşte întotdeauna în joia din săptămâna a şasea după Paşti, adică la patruzeci de zile după Înviere. Anul acesta Praznicul are ca dată de sărbătorire ziua de 6 iunie 2019.

Sărbătoarea rememorează momentul în care, în prezenţa Apostolilor Săi, Mântuitorul Hristos S-a înălţat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Acest eveniment este relatat de Sfintele Evanghelii. Sfântul Evanghelist Marcu spune, pe scurt, că „Domnul, după ce a vorbit cu ei (cu ucenicii) S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (16, 19). Evanghelistul Luca relatează momentul Înălţării spunând că au mers până spre Betania, unde, Hristos ridicându-şi mâinile i-a binecuvântat şi când îi binecuvânta S-a depărtat de la ei şi S-a înălţat la cer (24, 49-52).

Aflându-se pe Muntele Măslinilor, înainte de Înălţare, Mântuitorul le-a vorbit despre propovăduirea Evangheliei Lui până la marginea lumii şi despre Împărăţia Cerurilor. Apoi, în prezenţa îngerilor şi a Maicii Domnului, un nor L-a ridicat din mijlocul lor şi S-a înălţat cu trupul la cer, şezând de-a dreapta Tatălui. Îngerii, în chip de bărbaţi, au vestit Apostolilor a doua venire a Mântuitorului în Slava Sa. Sărbătoarea Înălţării Domnului este unul dintre cele mai vechi praznice creştine, atestat încă din secolul al IV-lea de Eusebiu de Cezareea, în opera Despre Sărbătoarea Paştilor. În perioada 380-385 pelerina apuseană Egeria aminteşte de festivităţile din ziua a 40-a după Paşti.

Ziua Eroilor neamului romanesc - Inaltarea Domnului

Ziua Eroilor neamului romanesc – Inaltarea Domnului

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus HristosZiua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

„Poporul care are sfinţi şi eroi este un popor care s-a luptat în istorie. Lupta duhovnicească a cuvioşilor, sfinţilor părinţi, a martirilor şi a tuturor sfinţilor a avut ca rodire de la Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfânt înălţarea lor în Împărăţia Cerurilor. Prin analogie, eroii neamului românesc care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, se înalţă în demnitate în faţa lui Hristos, care S-a jertfit pe Sine pentru lumea întreagă care va crede în El. Pomenirea aceasta este o datorie din partea noastră ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru jertfelnicia celor care s-au luptat pentru apărarea credinţei şi a patriei strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român ca fiind daruri de la Dumnezeu”, spunea anul trecut Patriarhul României.

8 comentarii

Silviu Craescu 24-05-2012 - 11:28

Cinste tuturor eroilor si martirilor neamului romanesc!- Silviu Craescu

BULA 24-05-2012 - 11:39

Eu vad moartea acestor nefericiti ca pe o tragedie personala, ceva rezultat din lupta de clasa, pentru bogatie, extinsa la nivel interstatal. Soldatii sunt obligati sa se omoare unii pe altii, pentru ca bogatanii sa isi mareasca averile. Sunt victime, nu eroi.

digital 24-05-2012 - 18:23

tu ce ești mă?!victimă sau erou?!
nu,mă,tu ești un mare bou,marxistu dreq!

un crestin 24-05-2012 - 18:10

Draga Ziua Veche,

despre Inaltarea Domnului mai nimic…

Daca m-ar intreba BOR pe mine, as sugera un Memorial Day pentru eroii neamului si as da sarbatoririi Inaltarii Domnului cinstea cuvenita si exclusiva.

Numai ca nu ma intreaba.

digital 24-05-2012 - 18:12

știu ei,foarte bine de ce nu te-ntreabă!

Pribeagul 24-05-2012 - 19:58

Cinste si glorie eterna eroilor neamului!

http://www.youtube.com/watch?v=jFIKOHD0K8U&feature=related

Viorica Ianc 27-05-2012 - 17:54

Eroii neamului Romanesc au sfarsit nu numai pe Front, ci si in inchisori !
Sfanta Noastra Anonimitate !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult