Acasa Cultura-ReligieReligie Începe pelerinajul de la Mecca

Începe pelerinajul de la Mecca

scris de C.P.
11 afisari

Aproximativ două milioane de pelerini musulmani au început duminică să se reunească la Mina, în apropiere de oraşul sfânt Mecca, la începutul Hajj-ului (pelerinaj ritual comunitar) anual, ocolit pentru moment de epidemia de coronavirus MERS potrivit autorităţilor saudite.

Pelerinajul de la Mecca

Pelerinajul de la Mecca

Ministrul saudit al Sănătăţii Abdallah al-Rabia le-a spus duminică unor jurnalişti că niciun caz de contaminare cu acest virus nu a fost înregistrat în rândul pelerinilor, în contextul în care MERS a provocat 60 de morţi înlume, dintre care 51 în Arabia Saudită.

Pelerinii sosesc la Mina cu trenul sau pe jos. Bărbaţii poartă două articole vestimentare din pânză albă necusute, iar femeile poartă vălul integral, conform tradiţiei.

Ei se vor ruga în Valea Mina, după care se vor reuni luni pe Muntele Arafat, tot în apropiere de Mecca, într-o zi de rugăciune şi invocaţii, un moment culminant în cadrul Hajj. Un tren electric dat de curând în folosinţă urmează să transporte, potrivit autorităţilor, aproximativ 400.000 de pelerini care participă la cea mai mare reuniune spirituală anuală din lume.

Arabia Saudită a mobilizat peste 100.000 de militari şi poliţişti pentru asigurarea securităţii pelerinilor şi a avertizat împotriva oricărei instrumentalizări politice a pelerinajului, în cursul căruia orice reuniune politică este interzisă. Această putere petrolieră a creat totodată un imens dispozitiv în domeniul sănătăţii şi protecţiei civile, pentru a le permite pelerinilor, dintre care aproximativ 1,4 milioane vin din străinătate, să săvârşească ritualurile în cele mai bune condiţii.

Numărul pelerinilor străini este în scădere faţă de anul trecut, când a atins 1,75 de milioane.

Autorităţile de la Riyadh au impus anul acesta o reducere cu 20% a numărului pelerinilor provenind din alte ţări şi cu 50% a celor din Arabia Saudită, invocând riscul unei epidemii de coronavirus MERS şi lucrări de extindere la locurile sfinte.

7 comentarii

IngerAlbastru 14-10-2013 - 01:24

„Bărbaţii poartă două articole vestimentare din pânză albă necusute” … exact ca si in filmul Ghandi cum el era imbracat!!! cu carpa intre picioare si aruncat pe spate!
Sa le vezi in evion cum se schimba … pe scaune … 🙂

IngerAlbastru 14-10-2013 - 03:58

Trebuia mentionat cu litere rosu ca exclusiv musulmanii au acces in aceste locuri, Sfinte!!! Cei de alta religie care s-ar strecura si sint prinsi sint executati!!!
Nu este o excursie precum Pelerinajul de Rusaliile in Secuime unde vine trenul din Budapesta si oameni din toate religiile sint bine veniti sa urce pe munte/dealuri si sa participe la slujba si activitati artistice-religioase.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/in-harghita-la-cel-mai-mare-pelerinaj-romano-catolic-din-sud-estul-europei.html

IngerAlbastru 14-10-2013 - 04:29

Da’ virusul asta unde se gaseste??? … in apa, in aer, sub frunzele de salata sau pe piatra meteoritului in cauza care trebuie pupat sa moara dusmanii 🙂 … si cum se raspandeste??? Daca cu milioanele au renuntat la plimbare, e ceva serios in mijloc, inseamna ca nici ei nu mai cred ca acolo nu se moare sau sint aparati de sfinti in locuri sfinte, etc., mai stiu eu ce cred cei care merg acolo!!!

IngerAlbastru 14-10-2013 - 07:25

60 de morti inca nici nu este un numar alarmant daca ne gandim de unde vin pelerinii, din ce tari fara apa si alte conditii de igiena si pline de boli infectioase.
Pana la sfarsitul plimbarii/excursiei tipical sint vreo 600 de morti din diferite cauze, unele barbare chiar, se calca in picioare la un moment dat ca turmele de gazele in Serengeti cand trec raul … de frica aligatorilor.

Ionel 14-10-2013 - 07:31

Nu e o problema . Daca o tara cum e Egiptul de 80 de milioane trimite un milion de turisti sa stii ca nu ajunge nici macar stire ca s-au pierdut 1000 de turisti. De multe ori ma intreb daca printre musulmanii in pelerenaj nu se afla si vreo rubedenie de-a lui Becali meglo-roman musulman din Istambul.

IngerAlbastru 14-10-2013 - 07:57

Cei care mor acolo in aceasta perioada … merg direct in RAI 🙂 toti ar vrea sa moara in Mecca!!!

IngerAlbastru 14-10-2013 - 10:35

Egiptul NU trimite pe nimeni, asta nu e deplasare comunista ci pelerinaj de spalat sufletul curat sau ce palaria lui Hector unde oamenii merg nesilit de nimeni si daca au bani, altfel nu sint primiti. Pentru copiii este o prioritate ca parintii lor sa mearga prima data in pelerinaj ca ei mai au timp …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult