Acasa Cultura-ReligieReligie Incident la Templul Coral între Iohannis, Ponta şi Patriarhul Daniel (video)

Incident la Templul Coral între Iohannis, Ponta şi Patriarhul Daniel (video)

scris de Z.V.
137 afisari

La Templul Coral din Capitală a avut loc dezbaterea cu tema „Decalogul – fundament al justiţiei” unde au fost prezenți președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.
iohannis templul coralEvenimentul a fost organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu ocazia sărbătorii Shavuot, care aminteşte de momentul în care Moise a primit Tora pe Muntele Sinai.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să îşi mai țină discursul, unde fusese invitat împreună cu premierul Ponta şi Patriarhul Daniel la o dezbatere despre Decalog și Justiție.

Inițial, conform programului, Iohannis trebuia să fie primul vorbitor, însă organizatorii i-au dat cuvantul lui Patriarhului Daniel, apoi lui Victor Ponta. Vizibil iritat, când a fost invitat să-şi țină discursul, după premier, Iohannis a dat din mână că nu mai vrea. A fost nevoie de insistențe pentru ca acesta să-și țină totuși discursul.
„Dacă președintele știa că vorbește primul și a văzut că nu vorbește primul, normal că s-a supărat. nu știu cine a schimbat programul. Se poate să fi fost o eroare. Eu l-am rugat să țină seama de plecăciunile unui om bătrân”, a declarat ulterior Aurel vainer, deputatul evreilor, explicând că el l-a rugat pe Iohannis să își țină totuși discursul.
Deputatul Aurel Vainer a explicat că a fost ”o inadvertenţă” în program.

Au fost nişte inadvertenţe în program. S-a convenit iniţial ca primul să fie vorbitor Preafericitul Patriarh, al doilea preşedintele României. Între timp a apărut o informaţie că s-a schimbat programul şi a fost un lucru total neplăcut mai cu seamă pentru mine care am girat acest eveniment”, a afirmat Vainer.

Klaus Iohannis a precizat în discursul susţinut la eveniment că cea dintâi datorie a sa, pentru că este pentru prima oară în Templul Coral, este să ureze tuturor cetăţenilor români de credinţă iudaică, precum şi familiilor din Israel sau de pretutindeni, pace în suflete şi multă sănătate.

”În acest loc, care a însoţit vreme de trei secole bucuriile şi tristeţile comunităţii evreieşti, daţi-mi voie să aduc, totodată, un omagiu tuturor celor care au suferit pentru credinţa lor iudaică. Amintindu-le memoria, astăzi, aici, e o datorie de onoare. În viaţa românească, comunitatea evreiască a impulsionat dezvoltarea economică, a alimentat viaţa culturală, a îmbogăţit identitatea noastră. De aceea, generaţiile anterioare merită cuvântul meu bun şi mai ales convingerea adâncă a faptului că România vă este astăzi recunoscătoare pentru ceea ce suntem ca naţiune”, a spus şeful statului.Preşedintele a amintit că, aşa cum a anunţat la începutul mandatului, îşi respectă promisiunea de a lua parte la ceremonii religioase ale cultelor legal recunoscute în România.

Iohannis a menţionat că aceasta nu este însă o vizită de curtoazie, ci o prezenţă firească în sânul unor oameni pe care îi preţuieşte pentru încrederea cu care sprijină cel mai demn drum cu putinţă: o Românie democratică, ferm ataşată valorilor europene şi euroatlantice.

”Sunt convins că o Românie care încurajează diversitatea şi toleranţa este o ţară mai puternică şi mai prosperă”, a apreciat preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, prezenţa sa în acest lăcaş de cult mozaic, loc de rugăciune, de adunare şi de învăţătură, este un semn al preţuirii şi al speranţei.

”Al preţuirii pentru ceea ce aţi clădit şi continuaţi să clădiţi pentru România. Şi al speranţei că întreaga comunitate evreiască va contribui şi mâine, alături de familiile voastre din Israel, prin fapte şi prin idei, la viitorul nostru comun”, a mai afirmat şeful statului, încheindu-şi discursul cu urarea: Chag Shavuot Sameach!”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult