Acasa Cultura-ReligieReligie Intrarea Maicii Domnului in biserica

Intrarea Maicii Domnului in biserica

scris de Doru Dragomir
56 afisari

Intrarea Maicii Domnului in biserica este pentru crestinii ortodocsi un moment de bucurie duhovniceasca, a carui semnificatie este rezumata in cuvintele condacului ” Preacurata biserica a Mantuitorului, camara cea de mult pret si Fecioara, sfintita vistierie a slavei lui Dumnezeu, astazi se aduca in casa Domnului, impreuna aducand darul Duhului lui Dumnezeu, pe care o lauda ingerii lui Dumnezeu”.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Evangheliile canonice nu vorbesc despre acest eveniment, ci doar Evangheliile apocrife. Maria intra astazi in Templul sfant, dupa ce timp de 3 ani a fost crescuta de Ioachim si Ana ca pe un dar al lui Dumnezeu. Astazi ei ofera acest minunat dar, pe Maria, lui Dumnezeu, Care a raspuns rugaciunii lor plina de credinta si de nadejde. Aceasta sarbatoare este ziua in care Ioachim si Ana implinesc fagaduinta facuta fata de purtarea de grija a lui Dumnezeu. De la acesti minunati parinti invatam sa implinim promisiunile pe care le facem lui Dumnezeu, invatam sa iubim copiii, ca pe darurile lui Dumnezeu, invatam sa-i aducem pe copii la Dumnezeu, invatandu-i sa-L iubeasca pe Dumnezeu mai presus de orice, traind o viata smerita si placuta lui Dumnezeu. In acel moment la Templul din Ierusalim slujea arhiereul Zaharia. El a introdus-o pe Fecioara Maria in Sfanta Sfintelor la varsta de 3 ani, fiind data in grija batranelor de la Templu.

Sf. Maria a stat in Templu 12 ani, crescand in virtute si intelepciune, in smerenie si dragoste, in credinta si rugaciune. Astefel ea devine theotokos, adica templu mai sfant decat cel din Ierusalim. In Temlul din Ierusalim ea devine templu de sfintenie, ceea ce fiecare om este chemat sa devina de la Invierea Mantuitorului Hristos. Sf. Maria traieste in Templu sub regimul Legii Vechiului Testament, dar ea va deveni curand Templul Domnului Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Prin ea se va face trecerea la Noul Testament, la Legea cea noua a iubirii. Dumnezeu va umple cu prezenta Sa aceasta aleasa intre toate celelalte fapturi. Lucrarea lui Dumnezeu de mantuire a oamenilor se implineste prin sfanta fecioara Maria, caci ea nu a cautat voia ei, ci voia lui Dumnezeu Cel Sfant. Sf. Maria este faptura cea mai curata spiritual si trupeste dupa Dumnezeu pe care Dumnezeu o alege pentru lucrarea de mantuire a lumii.

Pe bolta din sfantul altar este pictata Maica Vietii deoarece aa stat in Sfanta Sfintelor, dupa ce parintii ei au adus-o la Templu pentru a o inchina lui Dumnezeu, loc unde intra pe atunci doar arhiereul o data pe an si tamaia. Noi, venim la sfanta biserica in calitate de crestini nascuti duhovniceste prin Sfintele Taine, pentru a deveni biserici duhovnicesti, in care Dumnezeu sa poata locui. Toate grijile egoiste ale lumii cazute in pacat trebuie sa le lasam la intrarea in biserica pentru a simti prezenta lui Dumnezeu ca iubire si sfintenie si pentru a ne putea intalni cu El prin rugaciune spre a fi in comuniune de iubire si smerenie, asa cum a fost Maica Domnului cat a trait. Intram in biserica, sa ne intalnim spiritual cu Dumnezeu, sa primim puterea Lui pentru a incepe o viata noua, traita in sfintenie.

Cine nu vine la biserica, nu vrea sa devina crestin, nu vrea sa se bucure de intalnirea cu Dumnezeu Cel Sfant, nu iubeste pe Dumnezeu si nu doreste sa simta experienta prezentei negraite a lui Dumnezeu in biserica locas de inchinare. Noi ce simtim cand intram in sfanta biserica? Simtim cum Dumnezeu ne intampina cu iubirea Lui negraita si vesnica? Simtim sfintenia care ne invaluie prin prezenta minunata a lui Dumnezeu in toti sfintii din icoane? Simtim pacea si bucuria in urma intalnirii cu Dumnezeu prin rugaciune si iubire? In haine de sarbatoare , cu flori duhovnicesti in inima, cu fata plina de lumina iubirii curate sa mergem sa fim alaturi de Maica Domnului si de sfintii ingeri cei ce–l slujesc pe Dumnezeu. S

a ne rugam Maicii Vietii sa ne ajute sa o urmam in sfintenie, infranandu-ne mintea, gura si simturile trupului de la pacat, spre a putea sa ne bucuram de fericirea vesnica in slava lui Dumnezeu. Sa venim cu bucurie la biserica, asa cum au venit si sfintii parinti la Templu, pentru a ne impartasi de darurile lui Dumnezeu, spre a invata ce minunata este jertfa din iubire si smerenie. Sa renuntam la egoism, ascultand de adevarul Evangheliei, spre a ne asculta si Dumnezeu pe noi atunci cand Ii cerem ajutorul. Dumnezeu ne ajuta sa crestem duhovniceste in sfanta biserica prin Sfintele Taine, spre a deveni si noi temple ale iubirii duhovnicesti in care Dumnezeu este prezent. Aceasta minunata sarbatoare ne invata sa aducem lui Dumnezeu jertfa tot ce avem mai bun si mai frumos, spre a ne putea bucura cu inima de intalnirea cu Dumnezeu in frumusetea dumnezeiasca din biserica Sa sfanta. Sa mergem si noi pe drumul sfinteniei, impreuna cu Fecioara Maria si sfintii ei parinti pentru a deveni oameni minunati si fericiti asemenea lor !

AMIN !

15 comentarii

vodka 21-11-2012 - 13:17

Sfant, sfant, sfant!
Sfanta este nadejdea din care a venit aceasta scriitura!
Multi ani fericiti diaconului Bogdan GOREŢCHI .

vodka 21-11-2012 - 13:22

Maica Domnului locuia in Gaza de azi si a mers in West Bank in zona palestiniana de azi unde era Templul, si a invatat si s-a sfintit in fapte si ganduri drepte, in pregatirea Nasterii.

urbos 21-11-2012 - 13:23

Iar ji danii ucideau copii atunci, ca si acum.

jan dinu 21-11-2012 - 18:11

— Biserica Bizantina —
Este roasa de rugina …
Dogmele ce le repeta
De-o sfirshita veche secta !
JD-USA

briel 21-11-2012 - 22:02

Mereu, mereu, mereu iti expui rautatea.

BULA 24-11-2012 - 05:50

Nici cu popii ortodocsi nu ne e rusine. Niste smecheri care au imbratisat aceasta mereserie ca sa duca un trai mai usor, pe seama altora care sunt naivi. Nu li se vede multa credinta in Dumnezeu, daca ii analizezi dupa fapte.

Dumnezeu nu poate fi altceva decat forta suprema care a generat Big Bang-ul si legile care guverneaza Universul. Toaate religiile sunt inventii ale unor indivizi mai smecheri, preluate ulterior de politicieni.

briel 24-11-2012 - 06:06

Naaah !
De cele mai multe ori, credinta omului este bazata pe experienta personala. Daca este doar o simpla invatatura, fara legatura cu viata practica, o pierzi asa cum ti se sterge din memorie o poezie invatata candva la scoala.

briel 21-11-2012 - 22:04

Link catre interviul video cu neurochirurgul care a fost in moarte clinica si a vazut cealalta realitate,

http://www.thedailybeast.com/videos/2012/10/26/answers-from-heaven.html

Extrem.

un crestin 23-11-2012 - 07:24

Mi-a placut si am adus aici:

„But the problem with most people who practice science is that they have lost a basic element of comprehending that which is incomprehensible otherwise, and that is faith”

ValVerde 23-11-2012 - 07:33

…and that is what made you abandon the science…

Understood, faith and science are mutually exclusive. You picked the easy way out.

briel 24-11-2012 - 05:17

Inca o gluma de-a lui Vale …

Daca mai esti prieten cu acel preot, intreaba-l cum este sa fii credincios: easy way out, or hard way in ?

Banuiesc ca-ti va raspunde: e ca si cum ai intrat in cusca cu lei. Esti muscat din toate partile si te straduiesti din rasputeri sa nu-ti pierzi credinta si bunatatea.

ValVerde 24-11-2012 - 05:29

Nu amesteca bunatatea cu credinta pentru ca sint separate si independente.
Poti sa ai credinta si sa nu fii bun, sau poti sa fii ca mine, plin de bunatate si fara credinta 🙂

Bineinteles ca ti- ai ales drumul cel mai usor. Nu trebuie sa-ti bati capul cu problemele complicate ale stiintei. Capul in traista si „Asa a vrut Dumnezeu”

Prietenul meu nu-si poate permite sa-si piarda credinta pentru ca isi pierde piinea.

briel 24-11-2012 - 05:59

Pai, stii tu ce lucrez? Asta doar asa… ca vorbim de mine, dar inca multi, multi altii, care sunt in stiinte pana la gat si totodata convinsi ca este Dumnezeu – un creator, o ordine in univers si un scop ultim.

La biserica intalnesc oameni de toate felurile de educatie, doctori in IT, ingineri electronisti, medical doctors, profesori universitari si bucatarese, asistente medicale, teachers, artisti. De-aia care lucreaza la banca nu sunt …

Te asigur ca daca te iei dupa ce lucreaza fiecare (unii in cercetare) nu gasesti o explicatie buna pentru „cap in traista”.

Ma bucur pentru bunatatea ta.

ValVerde 24-11-2012 - 06:06

Haha..
Cei care lucreaza in stiinta si in acelasi timp cred in supranatural, fac rau una din cele doua.

briel 24-11-2012 - 06:13

Ba deloc, sunt rezultate.

Cred ca ma duc la culcare acum. See ya.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult