Acasa Cultura-ReligieReligie ÎPS Irineu Pop, întronizat arhiepiscop ortodox de Alba Iulia

ÎPS Irineu Pop, întronizat arhiepiscop ortodox de Alba Iulia

scris de A.P.
12 afisari

ÎPS Irineu Pop a fost întronizat, duminică, în prezenţa a peste trei mii de credincioşi, ca arhiepiscop de Alba Iulia, ceremonia fiind oficiată de un sobor de 22 de înalţi ierarhi, conduşi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel.
Ceremonia întronizării noului arhiepiscop, succesor al ÎPS Andrei Andreicuţ, ales mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a început, după Sfânta Liturghie, cu citirea Gramatei Mitropolitane de instalare de către PS Arhiereu-Vicar Iustin Sigheteanul. A urmat acordarea însemnelor arhiepiscopale (mantia, crucea pectorală, engolpionul, camilafca neagră şi cârja episcopală), aduse pe solee de consilieri ai Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Mitropolitul Andrei i-a oferit ÎPS Irineu aceste însemne arhiepiscopale rostind pentru fiecare: “Vrednic este!”, după care, l-a condus la tronul arhieresc.

ÎPS Irineu Pop, întronizat arhiepiscop ortodox de Alba Iulia

Andrei Andreicuţ

a subliniat importanţa momentului produs în Alba Iulia, “Oraşul Marii Uniri care ne aduce mereu aminte de unitatea noastră spirituală şi naţională, cetatea credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti, locul soboarelor noastre de odinioară”. ÎPS Andrei a subliniat că “moştenirea spirituală” pe care o primeşte noul arhiepiscop este una bogată şi frumoasă – peste 600 de parohii, peste 700 de biserici, 42 de mănăstiri, 60 de centre de slujire socială, o facultate de teologie şi un seminar teologic, postul de radio Reîntregirea.

Noul arhiepiscop a declarat că este emoţionat că-i este rânduit să aibă reşedinţa eparhială în Alba Iulia, “cel mai istoric oraş al neamului românesc”.

ÎPS Irineu Pop şi-a formulat şi crezul său, “acum la început de drum nou”.

Acesta a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezenţa la ceremonia întronizării sale, pe care l-a încredinţat de dragostea sa sinceră şi devotată.

La finalul ceremoniei, când a fost prezentat credincioşilor ca noul arhiepiscop de Alba Iulia, Garda Cetăţii Alba Carolina a prezentat onorul, iar Fanfara Ansamblului Cultural „Augustin Bena” a cântat „La Mulţi Ani!”

La eveniment au fost prezenţi peste trei mii de credincioşi, din Alba şi Mureş, judeţele Arhieparhiei de Alba Iulia, dar şi din Cluj, unde a slujit în ultimele două decenii noul arhiepiscop de Alba Iulia ca Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul “Bistriţeanul”. Cei aflaţi în curtea complexului arhiepiscopal au putut urmări slujba de pe un monitor de dimensiuni mari.

Credincioşii participanţi la ceremonie au fost impresionaţi şi de apariţia pe cer în timpul ceremoniei de întronizare a unui halou solar, un fenomen extrem de rar întâlnit.

La ceremonie au asistat şi secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, care a dat citire mesajului premierului Emil Boc, prefectul Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, senatorul PDL Alexandru Pereş, dar şi fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, şi prefectul de Mureş, Marius Paşcan.

Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai altor culte – arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, ÎPS Jakubinyi Gyorgy, şi directorul Departamentului Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, preotul Cristian Barta.

Sfântul Sinod al BOR l-a ales pe 19 mai, prin vot secret, pe PS Irineu Bistriţeanul în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu 29 de voturi din 42 exprimate. PS Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a obţinut 13 voturi.

1 comentariu

Morkova Vesela 05-06-2011 - 20:26

ROMANI, ORICE REZISTENTA E inutila SI TARDIVA!

1. Locuitorii insulelor din Pacific cumpara terenuri pe continente ca sa aiba unde se muta? Cumpara… Or fi tampiti, ori stiu ei ceva, sigur-sigur?

2. Rusii si canadienii se disputa pe teritorii in jurul Polului Nord, si investesc enorm in expeditii si prezenta militara permanenta in zonele de „ghata vesnica”? Se disputa … Or fi tampiti, ori stiu ei ceva, sigur-sigur?

3. Gulfsteam-ul s-a oprit la compet stop de 2 ori intre 2004 si azi? S-a oprit …. Or fi toti toti europenii tot atat de tampiti ca noi ca sa nu inteleaga ca se apropie o shimbare climatica majora, pe care o sa o vedem in timpul vietii noastre?

4. S-a schimbat radical regimul precipitatiilor, temperaturilor, si vanturilor in toata Europa, inclusiv in Romania? S-a schimbat …. Or fi toti toti europenii tot atat de tampiti ca noi ca sa nu inteleaga ca se apropie o shimbare climatica majora, pe care o sa o vedem in timpul vietii noastre?

5. Se deschide Pasajul de Nord (la nord de Canada, ca alternativa la trecerea prin Panama) pt transportul comercial? Se deschide …. Nimeni nu vede ca suntem la inceputul unei shimbari climatice abrupte, pe care o sa o vedem in timpul vietii noastre?

6. Tari foarte sudice sau aparate de munti, incep sa aiba dificultati economice atat de mari incat dpdv technic trebuie sa-si vanda tara, sau sa-si imparta (sanchi) fortele armate? Avem Grecia un bun exemplu …. Or fi toti toti europenii tot atat de tampiti ca noi ca sa nu inteleaga ca or sa fie migrari de intregi populatii ca urmare unei shimbari climatice abrupte, pe care o sa o vedem in timpul vietii noastre?

7. Nu cumpara tarile nordica si tarile „de jos” terenuri fabuloase in sud-estul Europei, si nu a inceput oare migrarea batranilor lor (sanchi, case de pensionari!)? Cumpara …. Or fi toti toti europenii tot atat de tampiti ca noi ca sa nu inteleaga ca or sa fie migrari de intregi populatii ca urmare unei shimbari climatice abrupte, si ca singura solutie, alta decat razboaie de exterminare, nu exista decat prin pregatirea psihologica si prin socuri economice care schimba rapid mentalitatile?

Orice rezistenta este tardiva si inutila, aranjamentele sunt deja facute.

Sa luam exemplu sudului Suediei, acum „temperat” … cand (si nu „daca”) Gulfstreamul o sa se opreasca sa o mai ia spre Europa, si da cotul scurt spre Africa (putin probabil) sau o ia prin Pasajul de Nord, temperaturile europene or sa scada direct cu 6C, adica 8 luni de inghet la Stockholm. Dar stai, anticiclonul Canarelor depinde de Gulfstream…. o sa se mute la sud de Maroc si o sa mai apara unul nou peste Canada… ce inseamna asta, decat vant polar permanent peste nordul Europei….

O sa auzim la news…. presedintele francez X s-a plimbat cu sania cu reni si a vizitat Louvre.

De ce tot vine printul englez pe la noi, oare? De ce incepe rearanjarea pretului mancarii? De ce deodata interesul major pt nordul Africii? Declaratia de razboi a Frantei este o scapare nervoasa, sau arata interese majore in zona? De ce isi intareste NATO zi de zi avansul spre Est dar mai ales spre Sud?

Mai avem cel mult un deceniu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult