Acasa Cultura-ReligieReligie Irineu Bistriţeanul este noul arhiepiscop de Alba Iulia

Irineu Bistriţeanul este noul arhiepiscop de Alba Iulia

scris de A.P.
46 afisari

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Irineu Bistriţeanul, este noul arhiepiscop de Alba Iulia, a decis joi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca Irineu Bistriţeanul sa fie noul arhiepiscop de Alba Iulia

El a fost ales cu 29 de voturi din totalul celor 42 exprimate. Contracandidatul său, Andrei Făgărăşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a obţinut 13 voturi.

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, noul arhiepiscop de Alba Iulia a fost ales, prin vot secret, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia PF Daniel.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Făgărăşanul, şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Irineu Bistriţeanul, au fost desemnaţi drept candidaţi de ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în consultare cu membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Alba Iuliei va avea loc în Catedrala Reîntregirii din municipiul Alba Iulia în ziua de duminică 5 iunie 2011.

Irineu Bistriţeanul este noul arhiepiscop de Alba Iulia

PS Irineu Pop-Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, din părinţii Dumitru şi Rozalia Pop, primind la Botez numele de Ionel. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în anul 1973.

După terminarea studiilor teologice seminariale, a fost recrutat în armată şi a satisfăcut stagiul militar la o unitate de vânători de munte în oraşul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna (1973-1974). În toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an de studii (1974-1975), continuând apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde, în vara anului 1978, şi-a luat licenţa în Teologie.

La 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mânăstirii Sinaia din judeţul Prahova, unde a fost primit ca frate, de stareţul de atunci, protosinghelul Calinic Argatu, actualul Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. În acelaşi an, a fost tuns în monahism de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele de Irineu. Peste doi ani, la aceeaşi sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de Prea Sfinţitul Roman Ialomiţeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pe lângă slujirea pastorală, a avut şi ascultarea de ghid-muzeograf.

A urmat cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală. La 10 iunie 1984 i-a fost acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985- 1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale.

Reîntors în ţară, la 30 august 1988, a revenit la Sfânta Mănăstire Sinaia, unde şi-a reluat activitatea sacerdotală şi muzeografică, finalizând redactarea tezei de doctorat. A fost numit, la 9 iunie 1989, preot slujitor la catedrala patriarhală din Bucureşti. I s-au încredinţat, totodată, numeroase ascultări de ordin administrativ-bisericesc.
La data de 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, după care a fost numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
Reîntors în România, a slujit puţin timp la catedrala patriarhală. În data de 4 octombrie 1990, a susţinut teza de doctorat cu subiectul Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului fiind declarat „Doctor în teologie”, cu calificativul „excepţional”.

La scurt timp, în 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de ,”Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie, 1990.

2 comentarii

batranu 19-05-2011 - 19:00

Un episcop fost vanator de munte wow e tare! Cred ca arata mai bine in haina militara decat in sutana si cu barba. Totusi sunt curios unde scrie in biblie ca un episcop trebuie sa poarte musai barba eu stiam ca trebuie sa fie barbatul unei singure neveste de barba nu se mentioneaza

tanaru 24-05-2011 - 14:42

Stimate *batrane*! Barbat vine de la barba si invers – este podoaba care deosebeste de la distanta, in conditii de decenta, barbatul de femeie – de aia poarta si ierarhul si, in general preotii ortodocsi, barba – pentru ca slujirea sacerdotala este specifica numai barbatilor, nu si femeilor!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult