Acasa Cultura-ReligieReligie Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului

Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului

scris de D.P.
49 afisari

Credincioșii musulmani din întreaga lume sărbătoresc  astăzi prima din cele patru zile de Kurban Bayram sau Sărbătoarea Sacrificiului.

kurban-bayramUnul dintre cele mai importante evenimente din religia islamică, Kurban Bayram comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, și-a exprimat credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, fiind gata să-și sacrifice fiul.

Pentru credincioșii cultului islamic, Sărbătoarea Sacrificiului estea a doua ca importanță după Ramazan. Este un moment de reflecție și de rugăciune, dar și un moment dedicat familiei.

În aceste zile, musulmanii trebuie să se împace, să fie uniţi şi să se gândească la cei săraci și la cei care au nevoie de ajutor. Familiile, în special cele înstărite, sunt obligate să taie o ovină sau o bovină în una din cele patru zile cât durează Sărbătoarea Sacrificiului.

Ritualul sacrificiului spune că, după ce împart carnea în trei părţi egale, musulmanii trebuie să dea o parte celor săraci, a doua celor apropiați, iar a treia familiei.

Sărbătoarea Sacrificiului este marcată de musulmanii din întreaga lume şi prin tradiţionalul pelerinaj la Mecca şi Medina – pe care fiecare musulman este dator să-l facă cel puțin o dată în viaţă.

Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bunăvoință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul muslman oferind în dar nevoiașilor două treimi din animalul jerfit și oprind pentru cina din familie doar o treime din Kurban.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult