Acasa Cultura-ReligieReligie Luni începe Postul Mare. Cum postim?

Luni începe Postul Mare. Cum postim?

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Duminică este Lăsata Secului de brânză. Luni începe Postul Paștilor, cel mai lung și mai aspru din cele patru posturi de durată de peste an.

Cum postim în Postul Mare?De aceea el a primit și denumirea de Postul Mare. A fost statornicit de Biserică pentru curățarea sufletească și trupească, astfel încât creștinul să primească purificat marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Postul Paștilor are ca model cele 40 de zile postire, retras în deșert, ale Însuși Mântuitorului, înainte de începerea activității Sale mesianice. De aceea, se mai numește și Patruzecime sau Păresimi.

Postul Mare este împărțit în două: perioada de până la Florii, de 40 de zile, căreia i se adaugă Săptămâna Patimilor, de la Florii la Înviere.

Nu se mănâncă de loc carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu se consumă nici pește, untdelemn și vin, decât în următoarele zile:

Dezlegare la untdelemn și vin: sâmbetele, duminicile și la 9 martie, de Sfinții Mucenici.

Dezlegare la pește: la 2 martie, de Bunavestire și în Duminica Floriilor.

În prima săptămână și în ultima, a Patimilor, postul este mai aspru și cere mai multă evlavie.

Astfel, luni și marți, primele două zile din Post, se mănâncă o singură dată pe zi, seara, numai pâine și apă.

La fel, în Săptămâna Patimilor, cu excepția zilei de joi, a Cinei celei de Taină, când se mănâncă de două ori.

Vinerea și sâmbăta dinainte de Înviere este post negru, cu abținere totală de la orice aliment și apă.

Este recomandat, totuși, ca fiecare credincios să își întrebe duhovnicul ce regim trebuie să respecte, ținând cont de vârstă, eventuale boli, tipul de activitate, călătorii etc.

Sfinții Părinți spun că orice abținere, orice înfrânare de dragul credinței este primită ca jertfă în Cer. La fel, orice faptă bună, milostenie sau rugăciune.

Doamne ajută!

28 comentarii

Huhu Ciu 05-03-2011 - 15:18

Mda, mai intai si mai intai sa nu spunem prostii, rele, si injurii! HUOO!!! Na, ca tot mi-a iesit, am sa-mi pun un plasture la gura.

Huhu Ciu 05-03-2011 - 15:19

Pe urma, sa nu blestemam. Domnul ne va da ce dam la randul nostru.

Huhu Ciu 05-03-2011 - 19:45

p-orcule evreu-pedelist basist portocaliu, vad ca continui abjectule sa postezi cu nick-ul meu al lui Sobru si al altor forumisti, ASTA-I HOTIE ORDINARA EVREIASCA-SECURISTA-PEDELISTA-BASISTA, in stil B. Madoff!

sobru 05-03-2011 - 15:31

Eu am sa tin post de injuraturi si chiar si de ganduri negative, promit! Uite, ca sa incep bine, zic asa – IL IUBESC PE BASESCU! Na, am zis-o acum.

briel 05-03-2011 - 18:26

Excelent.

Sperand ca esti sobru cel original acum este momentul sa-ti spun ca Iisus Hristos este evreu. Daca unul asemenea Lui s-ar fi nascut de ex. in India, chiar daca ar fi vorbit la fel, ar fi fost un fals. El trebuia sa se nasca din poporul evreu ca sa-si confirme propriile Legi si sa implineasca promisiunile date celor vechi.

Deci Iisus Hristos este Dumnezeu desavarsit din cauza unitatii cu Tatal si Duhul (pentru numele Elohim care este un plural) si Om desavarsit dupa trupul nascut de Fecioara Maria, care este evreica … toata ziua.

Dupa intelegerea mea a fi evreu ar trebui sa aibe mai mult o semnificatie spirituala decat una de apartenenta la un anumit ADN.

Eber (sau Ever) a fost un stramos al lui Avraam si fiind el caldeu a fost chemat la ridicarea Turnului Babel. Acest turn se voia a fi o infruntare a lui Dumnezeu, asa fel ca daca ar mai fi trimis El un potop, turnul trebuia sa fie atat de inalt incat sa fie deasupra apelor. Singurul care nu a dorit sa participe la ridicarea turnului a fost Eber care nu a vrut sa sfideze pe Dumnezeu.

Probabil de aceea Avraam este numit in Scriptura Avraam Evreul, ca urmas al lui Ever, avand aceeasi credinta, supunere si neinfruntare a lui Dumnezeu.

urbos 05-03-2011 - 19:14

Lasa-l pe ji danul ala care semneaza cu numele meu original, hot, criminal si sarlatan, asa cum ii e tot neamul, si sa trecem la subiect. Eu am mai spus, de ce Hristos nu-i evreu, asa ca nu pricep ce-i cu momentul asta in care vrei tu sa-mi zici pe dos.
Tovarasa Maria a fost un soi de mama purtator, deci nu o mama naturala, nu ii da lui Dumnezeu identitate etnica, cu atat mai putin religioasa. Se practica deja metoda mamei purtator, ca sa-ti faci o idee, iar respectiva femeie nu ii schimba copilului genele, lasand la o parte ca miracolul nasterii lui Hristos anuleaza de fapt orice fel de comparatii cu ceea ce se intampla din punct de vedere biologic.
In rest, Biblia nu este decat o scriere esoterica, asa cum sint multe altele, cu limbaj specific, cu mituri si simboluri, asa ca analiza ta pe text NU ARE LEGATURA originea etnica a lui Hristos, caci, subiectul tratat nu are legatura cu lumea fizica ci cu spiritualul, asa cum si tu ai spus.
Si normal ca Hristos trebuia sa se nasca unde era mai rau, oamenii mai primitivi si mai barbari. Dar, cum totul tine de simbolistica, e irelevant daca nasterea lui Hristos este una reala sau nu. Important e cum te raportezi la mesaj.

Paul din Ohio 05-03-2011 - 20:41

Dar apostolii? Ei ce au fost? Nu a fost niciunul evreu? Nici macar Sf. Petru?

un crestin 05-03-2011 - 23:00

Paule, ia sa te vedem. Spune tu unul care n-a fost evreu.

urbos 05-03-2011 - 23:04

Avram, care a fost dac

Ziua Veche 05-03-2011 - 23:10

Te rog sa nu mai postezi sub numele altei persoane!

Multumesc!

Huhu Ciu 05-03-2011 - 23:32

ok, ok

ValVerde 06-03-2011 - 04:55

This is funny !!!

urbos 05-03-2011 - 23:16

Da, apostolii au fost din natia aia si primii crestini.

urbos 05-03-2011 - 19:21

Si apropo, inteleg ca tare mult imi vrei raul daca ai vrut sa fiu un „sobru” care sa-l iubeasca pe Basescu.
Cine e cu Basescu e bolnav psihic. Nu e o gluma, nu-i o figura de stil.

briel 05-03-2011 - 20:34

Nici poveste. De fapt nu urmaresc indeaproape politica romaneasca, nici la vot n-am fost. Ma refeream la post, but nevermind.

Ideile tale in legatura cu Biblia si Hristos sunt creatie proprie sau ai fost influentat din ceva scrieri? Ce spui tu eu gasesc ca este un amestec de adevar si ceva fortat. De ex. multe din razboiele si robiile mentionate in Scripturi au fost reale, la fel regii israeliti, babilonieni, asirieni, etc. Dominatia romana – la fel. Irod, Pilat, Macabeii si toti ceilalti au existat in istorie. Faptele lor au fost reale.
Daca faptele povestite in Biblie ar fi mituri si simboluri, iar nu adevar, ce incredere am putea acorda unei asemenea surse? Ar fi pe acelasi raft cu Vedele, Miturile grecesti si celelalte. De ce sa pretindem ca Scripturile noastre sunt mai importante ?
Nasterea lui Hristos este atat de importanta, incat este de Viata sau de Moarte. Ce este extrem de important e faptul real ca in cei 2000 de ani de la eveniment au fost nesfarsit de multi oameni care L-au intalnit pe Iisus la modul direct si cat se poate de real. Nu in moarte clinica, nu in vis, ci in „rapire”. Singura greutate este a exprima aceasta in cuvinte prea slabe.
Pentru multi credinta a inceput in sens invers, de la intalnirea cu Persoana reala Iisus si abia apoi studierea Scripturilor.

In Sf. Impartasanie ne unim cu Hristos – Persoana – Jertfa Ultima, nu cu mesajul lui.

ps. raspund asa ca sa evit ingustarea mesajului.
apropos, mai baieti, tot formatul vechi de la Ziua defuncta, era mai bun.

urbos 05-03-2011 - 22:40

E irelevant ceea ce e real in Biblie. Este caracteristica oricarui mit sau legenda, poate exista si ceva real, insa ceea ce e real nu e decat cadrul „lumesc”, peisajul necesar pentru transmiterea mesajului care intereseaza. Tocmai ce e ireal in mit, este important.
Nu trebuie sa acorzi nici o incredere sursei, oricare ar fi ea, inclusiv Biblia, trebuie doar sa pricepi mesajul si sa constati ulterior cat de adecvat este la Adevar.
Si de ce n-ar fi pe acelasi raft cu Vedele, miturile grecesti si altele? EVIDENT ca poate fi pe acelasi raft. Dar daca ma intrebi pe mine, Biblia e trucata, mesajul fiind distorsionat pe alocuri, exact cat sa ajunga unii la concluzii ca ale tale.

un crestin 05-03-2011 - 22:57

Urbos, tu esti de-al lui corut, nu-i asa ?
Ca si la ala, inafara de sfatul bun sa se mute lumea la sate si sa se apuce de agricultura, pomicultura, viticultura, legumicultura si floricultura, gasestii numai nebunii si blasfemii.

Morkova Vesela 06-03-2011 - 04:23

Irelevanta e mata, daca nu te-a aruncat in WC si sa traga apa dupa tine cand erai mic, nu mai conteaza, raul a fost facut.

Morkova Vesela 06-03-2011 - 04:21

In sfantul post trebuie sa stam departe de uraciuni si porcarii, deci numai si vederea ID-urilor Huhu sau Urbos este un pacat, in nici un caz nu trebuie sa citim porcariile lor scarboase. Nebunia si nesfintenia sunt contagioase!

urbos 06-03-2011 - 04:24

Ba valverde tu esti, zi drept.

Morkova Vesela 06-03-2011 - 04:41

Nu, nu este ValVerde, eu sunt, dar adevarul ramane.
Esti o pocitanie in suflet si o scarna in inima.
Asa!
Asta spune tot.

Huhu Ciu 11-03-2011 - 21:38

Dzeu. se caca pe voi spurcatilor pedelisti-basisti-portocalii!

Morkova Vesela 06-03-2011 - 04:44

Bai imbecilii dracului de boi tampiti Sobru si Huhu, este aproape 5 dimineata si mi-e somn, hai dati-va invinsi sa ma aleg si eu cum un pic de somn bai tembelilor, ca sa va iau maine proaspat la ranga, pai nu?
Gata, hai, uscheala de pe Forum!

victor 07-03-2011 - 18:30

intrebati l pe gigi becali sau pe dumitru pelican ,pentru injurii si alte analfabetisme” ,accesa ti paginilii” PORNO

Huhu Ciu 11-03-2011 - 21:34

Sictir jegurilor securiste-pedeliste-portocalii-basiste de pe Net!

Huhu Ciu 12-03-2011 - 16:18

PDL este cancerul Romaniei, UDMR este groparul Romaniei, halal alianta au facut!

Ciu Huhu 14-03-2011 - 18:27

Daca Dumnezeu ar exista nici PDL nu ar exista!

Ciu Huhu 14-03-2011 - 19:43

Daca Dumnezeu ar exista PDL NU AR EXISTA!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult