Acasa Cultura-ReligieReligie Mihai Eminescu, despre Biserica Ortodoxă şi neamul românesc

Mihai Eminescu, despre Biserica Ortodoxă şi neamul românesc

scris de M.A.
91 afisari

Mihai Eminescu susţinea cu tărie că legătura dintre Biserica Ortodoxă şi neamul românesc este fundamentală pentru dăinuirea în istorie a poporului.

Mihai Eminescu, despre Biserica Ortodoxă şi neamul românesc

Mihai Eminescu, despre Biserica Ortodoxă şi neamul românesc

Rolul pe care Biserica Ortodoxă l-a avut în dezvoltarea culturii şi identităţii naţionale româneşti este incontestabil şi aceasta pentru că “Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit de înghiţirea prin poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e” – scria Mihai Eminescu, scrie Basilica.ro.

Anul acesta, pe 15 ianuarie 2013, se împlinesc 163 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

38 comentarii

jan dinu 15-01-2013 - 19:54

— Neam pentru biserica ori biserica pentru neam — ??
De-ar fi trait domn Eminescu
Azi sa fie printre noi …
Ar pune la toti capastru
S-a traga la jug ca bOY…!

EL a fost atunci shi tot a spus
Popimea cea fanoariota
Putzine bine ne-au adus …
BORboroseala trasa la flashneta !!
JD-LORD-USA

jan dinu 15-01-2013 - 20:06

—– AUTOportret —-
In ultimii 6 ani la fiecare inceput de an
pictez „autoportretul ” pentru a lasa in urma
fotografia vietii …urmashilor …urmashilor !
Este greu sa-ti repeti lucrarea vazindu-te in oglinda
vremii prin schimbarea fireasca – naturala a trecerii timpului !
Uneori dau nuante diferite pastelate pentru a modifica
monotonia autoprivirii fara a distorsiona originalul …
Este un TONIC formidabil de-a continua viatza ….!
Celelalte lucrari suprarealiste ori fara a le incadra intr-un
anumit curent o fac in timpul anului atunci doar pentru relaxare …
JD-SIR – USA

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 15-01-2013 - 20:08

CORECTURA :

De-ar fi fost, azi, Eminescu
Cetatean de leat cu noi,
Ar fi pus la toti capastru
Sa se simta niste boi!

EL, atunci, ne-a spus cam tot,
Iar popimea grecoteie,
Nu ne rasfata deloc
Si traiam doar in bordeie!

jan dinu 16-01-2013 - 04:54

Felicitari ,dar cum ramine cu originalul
poate sa-shi aroge shi partea corectarii ???– -:))
Oricum „acordind” 5- 6 minute domnului Eminescu
cu materialul LUT …pot sa-l sculptez la alta data
pe – GENIU – mai bine ca la’nceput !….
JD-USA

Pribeagul 15-01-2013 - 20:15

Neamul romanesc este un neam deosebit. Faptul ca a rezistat ca un neam latin, inconjurat de neamuri de alte neamuri, este dovada vitalitatii lui.

Sa fim mindri ca suntem romani. Avem de ce sa fim mindri.

„Cobori în jos, luceafar blind,
Alunecind pe-o raza,
Patrunde-n casa si în gând
Si viata-mi lumineaza!”

jan dinu 15-01-2013 - 21:47

— Cititi — >>> Eminescu pe cont propriu <<< de Petre Roman .
Nu uitat ,merita ! Gasiti-l in — JUrnalul National —
Am tras concluzia : Femeia conduce barbatul !
De cind s-a casatorit c-o botoseneanca …shi-a pierdut urma de
— Neulander — ! Urmasul o fi ori NU botezat ..aia este alta problema …!
JD-USA

Pribeagul 15-01-2013 - 22:32

Onestitatea acestor oameni sta sub semnul intrebarii. Ca sa cistige increderea poporului ei trebuie sa se… spovedeasca.

DXN 15-01-2013 - 23:05

Cum ne mai batem joc, ca un neam maron, de singurul GENIU!!!!
Idioata asta de andreea 222 de cuvinte pentru GENIULRO copiaza!
doi labagii peroreaza!
ZV jubileaza!
Ne vedem maine la amiaza!

kk-m-as in tine neamRO!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-01-2013 - 23:11

RETRACTEAZA_deixene- RETRACTEAZA !
(ulima fraza)

DXN 15-01-2013 - 23:19

KK-M-AS PE TINE NEAMRO DE AZI!

BULA 16-01-2013 - 04:19

Aici a gesit Eminescu, probabil fiind sub influenta amintirilor placute din copilarie, cand de sarbatori primea cozonac si colaci cu carnati, de la babele care umblau prin sat cu cosul cu impartituri.
Adevarul e ca ortodoxia a tras in jos popoarele care au practicat-o. Biserica Ortodoxa nu se implica in organizarea societatii si se comporta ca o anexa a statului. Nu are un rol activ in societate si popii sunt niste smecherasi care au si ei un loc de munca relativ banos si fara bataie de cap.

andra 16-01-2013 - 09:40

Bula, Biserica Ortodoxa Romana nu se confunda cu slujitorii bisericii de fast-food din vremuri mai vechi sau mai noi.
In al doilea rand, inceputurile modernizarii societatii romanesti le regasim in perioada fanariota (a se cerceta sine ira et studio progresele pe plan spiritual, cultural, administrativ, al invatamantului, artelor, stiintei).
Un Paisie de la Neamt nu se confunda cu diversi slujotori de partid si de stat ( http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-paisie-la-neamt-sfintii-mucenici-gurie-samona-aviv-97684.html ).

Viata Mitropolitului Moldovei, Veniamin Costache. Uitate ce facea, spre deosebire de functionarii de astazi care inchid scolile si spitalele pe motiv ca bugetul e sarac ca mintea si sufletul lor:
Se trăgea dintr-o veche familie BOIEREASCA (nu securista). S-a călugărit în 1784, ajunge ieromonah la Catedrala Mitropolitană de la Iași în 1788, egumen la Sfântul Spiridon din Iași în 1789, episcop de Huși (26/27 iunie 1792), apoi de Roman în iunie 1796, și Mitropolit al Moldovei la 13 martie 1803.

Din informațiile care se găsesc în testamentul său și din notița autobiografică tipărită la finalul lucrării Funie întreită, se vede că a învățat mai întâi la „Academia Vasiliană” din Iași, și apoi la Mănăstirea Neamț, că s-a călugărit la 15 ani, la dorința tatălui său care era bolnav. Protectorul său a fost Iacob Stamate, episcopul Hușilor, care-l recomandă Mitropolitului Leon (1786-1788), și astfel ajunge la vârsta de 21 de ani egumen la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iași. Cum protectorul său Iacob ajunge in funcția de mitropolit, Veniamin este ales episcop de Huși la vârsta de 24 de ani. În această funcție se ocupă de îmbunătățirea școlilor și bisericilor(de ex.actuala biserică din satul Ulmi comuna Belcești jud.Iași construită cu sprijinul său) dar face și alte fapte generoase, care îi atrag iubirea tuturor celor care-l cunoșteau și l-au făcut cunoscut și simpatizat în toată Moldova. Așa se explică faptul că în 1803, la moartea lui Iacob Stamate, a reușit să se ridice pe scaunul Mitropoliei. În această înaltă demnitate, Veniamin duce o activitate neobosită și se arată totdeauna însuflețit de cea mai mare dragoste pentru țară.

În primul rând se ocupă de școli și izbutește să-l convingă pe Alexandru Moruzi să dea faimosul hrisov din 24 mai 1803, care cuprindea următoarele dispoziții:

Se instituie pentru conducerea școlilor, o eforie compusă din mitropolit și doi boieri mari;
Se înființează 6 școli românești județeene în principalele orașe ale Moldovei;
Școlile sunt deschise deopotrivă și pământenilor și străinilor, și bogaților și săracilor, iar pentru copiii lipsiți de mijloace se instituie un număr de burse;
Pe lângă taxa de 4 lei, percepută de la preoți, pentru întreținerea școlilor, se va lua și din visteria țării o sumă însemnată.
Tot în anul 1803 se înființează Seminarul Teologic de la Iași. El s-a ocupat de bunul mers al școlilor și i-a ajutat și pe tinerii silitori, cum au fost de exemplu Asachi și Seulescu, pe care i-a trimis în străinătate să-și continuie studiile, dar a și tradus și tipărit cărți necesare bisericii și învățământului. Tot din primul an ca mitropolit a organizat și învățământul preoțesc și a întemeiat seminarul de la Socola, care mai târziu a luat numele de „Seminarul Veniamin”, și a înființat și o școală de muzică bisericească.

Datorită condițiilor istorice, mitropolitul Veniamin a fost de două ori caimacam (locțiitor de domn). Intrarea rușilor în Moldova, l-au silit să demisioneze și să stea retras până la 1812 când a fost iarăși chemat de Adunare ca să ia conducerea. Curând însă au venit împrejurări nenorocite atât pentru țară cât și pentru dânsul. Eteria grecească de la 1821 produce o teribilă anarhie și răspândește peste tot jaful și focul. Guvernul legal al țării se desființează și conducerea statului rămâne în mâna mitropolitului, care apără drepturile Moldovei, se împotrivește exceselor eteriștilor și ascunde în clădirea Mitropoliei pe cei mai prigoniți. În cele din urmă este și el nevoit să plece. Întorcându-se după restabilirea liniștii, și-a reluat cu mai multă ardoare nobilele sale acțiuni, dar amestecul guvernului în afacerile bisericești, l-au silit să se retragă în 1842, în timpul domniei lui Mihail Sturdza, la Mănăstirea Slatina, unde a și murit după 4 ani.

Altă latură a activității sale este cea a ctitoririi de locașuri sfinte. În anul 1833 a inițiat construcția monumentalei Catedralei mitropolitane de la Iași, care, mai târziu, avea să fie refăcută de unul dintre urmașii săi, Iosif Naniescu. Numeroase mănăstiri și schituri din Moldova, între care Neamț, Agapia, Miclăușeni, Durău, Sihăstria sau Slatina, îl consideră mare ctitor.

De la Veniamin Costache avem o sumă de traduceri de cărți, unele tipărite, altele manuscrise. Acestea sunt cărți dogmatice, cărți necesare serviciului bisericesc și lucrări de istorie bisericească. Urmasii sai in cultura romana au fost Maiorescu, Alexandri, Eminescu, ulterior Spiru Haret, nu Lucian Boia, Patapievici si curtea lor.

Sursa: Crestin Ortodox

BULA 16-01-2013 - 11:01

Nici in trecut Biserica Ortodoxa nu a fost mai breaza, iar in prezent este jenanta, o adunatura de hotomani. E paguboasa.

Tache 16-01-2013 - 10:31

Vorbesti de Biserica Catolica si bisericile ei goale ?

BULA 16-01-2013 - 11:12

Avem noi catedrale ca in Occident ? A reusit ortodoxia sa-i mobilizeze pe credinciosi ca sa duca la finalizare proiecte de importanta sociala ? Cu ce se lauda B.O., cu bojdeucile cu rol de lacas de rugaciune ? A contribuit B.O. la modernizarea societatii ? Popii ortodocsi, care stau bagati in kurul securistilor de la conducerea tarii si le aproba tradarea si furturile, nu merita ei suturi ?
Ortodoxia si-a dovedit ineficienta sociala, prin N exemple. Nu stiu o tara ortodoxa, care sa fie un exemplu de urmat pentru alte tari.

Romeo2110 16-01-2013 - 11:29

BULA, ai studiat cu prea mult sarg materialismul dialectic si istoric. Trebuie o cura de dezintoxicare.

Manastirile pictate din nordul Moldovei nu sunt de dimensiunile catedralelor occientale. Dar nu marimea trebuie sa fie criteriul de baza.

Inainte de a te pronunta citeste – pe diagonala macar- niste carti care trateaza erminia bizantina si arhitectura ortodoxa.

Mantuitorul nu s-a intrupat ca sa creasca nivelui de trai. Brancoveanu nu si-a dedicat viate pt cresterea productivitatii muncii.

Biserica Ortodoxa a invatat ce a poruncit Hristos: cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte vi se vor adauga voua.
Scopul Bisericii nu e sa dea ajutoare incurajand nemunca ci sa matuiasca suflete. Daca te duci la catolici la Roma, stai toata ziua cu burta la soare si ai asigurate trei mese pe zi din partea vaticanului – la cantina saracilor.

BULA 16-01-2013 - 11:37

Taticu, pana sa ajungem la Dumnezeu, mai trebuie sa mancam, sa avem bani pentru educatia copiilor, sa traim bine. B.O. nu ne e de folos in privinta asta. Ea se ocupa de morti, nu de cei vii. Ca daca s-ar ocupa de binele celor vii ar intra in contrabictie cu jegurile de la conducerea tarii si ar avea de suferit.
Ortodoxia este convenabila strainilor care vor sa ne calareasca. Iar popii ortodocsi stiu sa se dea bine cu orice stapan, numai sa fie lasati sa ciubucareasca si ei.

Tache 16-01-2013 - 11:41

Cuza a dat legea secularizarii din 1863. Romania este de atunci un stat laic. Cum sa se implice in societate BOR, daca Romania nu este stat teocratic ? Pentru asa ceva e nevoie de o revolutie ca in Iran.

Pana in 1990 de disciplinarea societatii s-a ocupat armata Romana. Dupa 1990, de societate se ocupa Organizatiile Neguvernamentale, care militeaza si lupta cu succes pentru atingerea telurilor ingineriei sociale. Succesele sunt remarcabile (fara ironie) : procentul drogatilor este printre cele mai mari din Europa, natalitatea s-a prabusit, societatea este manelizata si imbecilizata, homosexualitatea castiga teren. Acestea au fost scopurile si eficienta cu care au fost atinse merita respect.

Cu aceleasi mijloace ar putea fi atinse alte scopuri, daca puterea politica decide astfel.

Ortodoxia este un bastion de rezistenta spirituala al poporului roman. Ortodoxia este in retragere in fata tavalugului. Oamenii sunt slabi. BOR este infiltrata de masonerie. Un preot i-a spus unei rude apropiate ca 90% din preoti sunt talpa Iadului (strict autentic).

Totusi, prin comparatie cu catolicismul, ortodoxia mai are ceva vitalitate. In occident religia a murit, bisericile sunt goale sau au primit alta destinatie.

BULA 16-01-2013 - 11:50

Vitalitate 10% ? Pai e in coma, cu lumarea la capatai.

BULA 16-01-2013 - 12:06

La catolici se face educatie, se discuta proiecte comune, dupa incantatiile cu Doamne Doamne.
Nu incerca sa pui catolicismul in acelasi plan cu ortodoxia, ca nu te crede nimeni. Faptele „vorbeste”. Se vede cu ochiul liber ce a creat catolicismul. I-a transformat de nemti, care traiau in paduri, in poporul disciplinat de azi.

Tache 16-01-2013 - 12:25

Bula, mirenii au voie sa tina predici in biserica. Imprieteneste-te cu un preot si da un exemplu personal. Asa a facut domnul Ion Coja

http://www.ioncoja.ro/amestecate/gradina-maicii-domnului/

ValVerde 16-01-2013 - 13:02

Bula ar fi bun de predicator in biserica.
Mobilizarea babelor pentru apararea avutiei nationale.
Occident !!! Pe aici nu se fura !!!

Ati venit sa luati cu japca ? Ortodocsii romani se opun !!!

Cu liturghia, moliftoii si tamiia in apararea patriei !!!

BULA 16-01-2013 - 13:35

@ValVerde

Nu mi-as bate capul cu cretinii, ca nu se prinde nimic de ei. I-as deporta pe toti in Siberia si as aduce altii normali la creier, care sa nu te oboseasca si sa nu caste cand incerci sa le explici ceva logic.

ValVerde 16-01-2013 - 19:37

Dar cu cretinele ???
Ti-ai bate capul cu cretinele bisericoase ?
Daca-s tinere ?

Ce ba, e Siberia ta sa-i deportezi acolo ?
Si de unde ii aduci pe aia care-ti plac tie ?

digital 16-01-2013 - 19:52

@ ValVerde la 16-01-2013 @ 19:37
cu cretinele ca tine își bate capul aici,pe forum,nu e necesar să meargă la incantații bisericești!

Tache 16-01-2013 - 11:46

Tocmai despre catedrale vorbesti mai Bula. Vezi ca tocmai se construieste una, destul de mare. Si mai sunt 10 la rand.

BULA 16-01-2013 - 11:56

Aia la care te referi e construita la ordinul masoneriei, pentru ca evreii vor sa emigreze in Europa de Est. Vor sa generalizeze ortodoxia in tarile ocupate, pentru ca ortodocsii sunt slab organizati si nu opun rezistenta.

Romeo2110 16-01-2013 - 08:16

BULA, Biserica ORTODOXA a dus o lupta pasnica de cateva sute de ani pt desfintarea sclaviei care acum 2000 de ani era forma legiferata de stat pt ingradirea libertatii umane; forma de asuprire a fiintei umane.
Nu au fost revolutii, nu au fost gulaguri, nu au pierit zeci de milioane de oameni pt o societate dreapta, nu au existat generatii de sacrificiu.

Spatiul ortodox a asigurat stabilitate pana in sec al XIX lea. Desigur o lume imperfecta ca orice lucru omenesc.
Civilizatia occidentala a adus razboaie religioase, inchizitie, genocid, ideologii criminale, razboaie mondiale.

Pe masura ce va trece timpul vei constsata faptul ca „libertatea talmudista” va tranforma lumea – intai pt goime iar la sfarsit pt evrei intr-un sistem concentratinar mai eficient decat cel iudeo-bolsevic.

Vei constata ca progresul tehnologic, va oefi parghii de putere prin care un grup minuscul de oameni, selectat pe criterii religioase, va inrobi intreaga umanitate.

Sf Cosma al Etoliei a profetit in sec al 17 lea: „Va veni vremea cand cele neinsufletite vor conduce pe cele insufletite”.

In directia asta ne duce progresul tehnologic ! Fara stirea noastra; si nu a incepu in sec XX.

BULA 16-01-2013 - 11:20

Lasa-ma cu ce va fi in viitor, conform scenariilor SF. Important e ca acum Biserica Ortodoxa e complice la distrugerile si furturile care se fac din averea statului si ca nu-i organizeaza si nu le ia apararea romanilor. Este o asociatie profesionala a unor smecheri. E „Baroul” popilor.

geek-a-contra 16-01-2013 - 12:45

romica, taica, ia pune tu minurile si cauta care a fost sloganul expansionismului rusesc: pan slavismul si …..ceva cu ortodoxia?

spun unele guri rele ca ortodoxismul a supravietuit gratie a doi factori: expansionismul rusesc pe do parte si ocupatia si toleranta religioasa (in tarile romane cel putin…) turceasca ion s-e europei pe cealalata parte….

jan dinu 16-01-2013 - 08:44

— ASTAZI — de ziua limbii lui Eminescu …
La marginea pamintului traieste olteanca – Maria Tanase –
prin vocea unei tinere superbe americane dintr-o formatie de
succes ce a concertat shi in RO (Bucuresti – Cluj ) a inregistrat
un CD cu citeva melodii :
Una : Pina cind nu te iubeam ( Before i fell in love with you)…
ce a excelat in dictie shi chiar dramatism pe marea Maria …!
A trebuit sa le oferim (,,,) cite ceva indicatii pretioase …
Pe curind iar in Romania de care este indragostita …cu toata echipa !
JD-USA

Romeo2110 16-01-2013 - 09:39

> Pe curind iar in Romania de care este indragostita …cu toata echipa !

In Romania sunt deja prea multi manelisti in raport cu cererile de pe piata show-biz.
De cu explorati piete cu potential: China, India ?

Daniel 16-01-2013 - 12:23

Neam ortodox si latinitate…?
Doua entitati contradictorii, mai pe romaneste,
doua realitati care se exclud reciproc.
Dupa ortodocsi am fi scris si astazi cu litere chirilice, mai rau ca turcii!
Si nu numai… Popii ne-ar fi behait pe slavoneste!
Ginta latina si Ortodoxia!
O sintagma la fel de hilara si imbecila ca si formula:
„Romanul s-a nascut ortodox!”

ValVerde 16-01-2013 - 13:05

Biserica mea e mai buna ca biserica lui.
Biserica ma-sii !!!

BULA 16-01-2013 - 13:31

La voi, la evrei, cum e treaba cu religia ? Te droghezi in timp ce-ti canta popa al vostru ? Va invata si cum sa va carditi (dupa carte, stiintific), sau numai cum sa-i smecheriti la bani pe neevrei ?

tomi 16-01-2013 - 18:56

Nu tataie doar la voi este obiceiul sa mergi la biserica cu sticla de tzuica in buzunar si s-o tragi incetutz pina tine slujba ca apoi sa va scoata cu remorca de beti ce sinteti. Preotul are sarcina ca dupa ce v-a scos remorca sa curete ca-catul si pisatul din locul unde ati stat sa va spovediti. Auzi bre scrumbie nu te uita tu la altii cum se roaga priveste tu cocina ta in care traiesi cu cei cu care te dai tu mare intelectual, hoti,borfasi,betivani,imbecili,gunoi al societatii.

digital 16-01-2013 - 19:13

nu,la tataie-securistul-comunist-evreuț,la slujbă le deșartă un camion de c-4,să le testeze vigilența și abia apoi îi ”recoltează”,cu remorca!

jan dinu 16-01-2013 - 16:49

— Rushine tzie ,biserica ortodoxa — !!
O femeie plapinda alearga inebunita prin „coridoarele administrative ”
ale – EPISCOPIEI BUCURESTULUI – pentru a gasi intelegere shi ajutor
de la „forul superior „…sotul ei – preotul X ..era inchis …pentru ca shi-a
permis sa spuna adevarul …
— Sheful episcopul de atunci – ANTONIE PLAMADEALA – (l „legionar NU jucarie „) a apostrifat-o chiar cu violentza astfel :
>>> Lasati-ne doamna in pace ,NOI nu ne punem rau cu partidul <<< !!!
Dupa "caderea comunismului " a fost avansat la mai mare …
–MItroplit al Ardealului — de alt zis legionar …patriarhul
prea fericit — TEOCTIST — !!! Asta-i biserica neamului ….de la cap la coada !!! MaMa lor – tradatori de popor !!!!!!!!
JD-USA (LORD- SIR – plenipotentiar ).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult