Acasa Cultura-ReligieReligie Mitropolitul Andreicuţ despre rădăcinile crizei economice

Mitropolitul Andreicuţ despre rădăcinile crizei economice

scris de Ziua Veche
3 afisari

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ, consideră că întotdeauna o criză spirituală o generează pe cea economică, iar oamenii zilelor noastre au intrat din toate punctele de vedere într-o criză profundă, soluţia ieşirii din această situaţie fiind revenirea la starea firească a lucrurilor, care este cea a comuniunii cu Dumnezeu, a persistenţei în bine şi asumării responsabilităţii faţă de sine şi faţă de semeni.

mitropolitul_andrei_andreicutÎnaltul ierarh a susţinut, marţi seară, conferinţa cu tema „Lecţiile etice ale crizei: perspectiva religioasă„, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în faţa unui foarte numeros auditoriu, format în cea mai mare parte din studenţi.

„Cauza îmbolnăvirii trupului este îmbolnăvirea sufletului. În medicină, criza este definită drept un moment critic, culminant, în evoluţia ce precede vindecarea sau agravarea unei boli. Biserica creştină îl socoteşte pe om alcătuit din suflet şi din trup. Sfântul Chiril le spunea creştinilor, în secolul al IV-lea, că Hristos este şi doctor al sufletului şi al trupului. Şi numele lui Hristos, tâlcuit duhovniceşte, ne spune că este şi doctorul sufletului şi al trupului. În ebraică, numele Mântuitorului este Iisus, pentru că ne salvează din păcat, din suferinţă şi din moarte, iar în greceşte numele lui este Hristos, pentru că este şi tămăduitor al trupului”, a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ, citat de Mediafax.

El a amintit că termenul de criză a devenit un laitmotiv în discuţiile cotidiene. Criza economică o simţim pe propria piele, dar gravă este criza spirituală a omenirii. Astăzi, criza este asimilată doar cu lipsa de bani, de bunuri şi valori materiale, dar nu se spune deloc că a apărut într-o lume lipsită de preocupări duhovniceşti. Din păcate, oamenii nici nu interpretează mesajul crizei şi nici nu îi dau o rezolvare pozitivă, dimpotrivă, sunt preocupaţi, în continuare, de facilităţi materiale, despre care cred că le aduc liniştea sufletească, a spus mitropolitul.

În opinia înaltului ierarh, „criza spirituală pe tărâm religios este evidenţiată de puzderia de confesiuni ce apar peste noapte, dar şi de slabul progres al mişcării ecumenice în cadrul creştinismului„.

7 comentarii

Liviu 09-06-2011 - 01:18

„… slabul progres al mişcării ecumenice în cadrul creştinismului“ este o consecinta a starii de credinta si de smerenie al celor care se dau mari credinciosi, al clerului pana la urma … Oamenii simpli au vazut ca popa prea face lucruri mult diferite de ce propovaduieste ! Asta in privinta slujbasilor bisericii ca in viata de zi cu zi omul simplu mai vede un lucru si anume acela ca el tot sta in post si rugaciuni si nu progreseaza deloc, ba mai mult are o sansa unica sa moara in mizerie, in timp ce smecherii nu sunt deloc pedepsiti de divinitate ci prospera si isi bat joc de el cu orice ocazie si prin orice mijloace. Este pacalit de statul care ar trebui sa-l apere, este batjocorit de absolut toate organele statului, este furat si ii se pun taxe peste taxe (pana si preotii au onorariile lor fara de care nu scot nici macar cartea din geanta …) in timp ce mai marii bisericii nu spun mai nimic, ba mai mult cer si ei alte taxe … Curatenia – daca se mai poate face vreodata ! – ar trebui sa inceapa cu slujbasii bisericilor ! Insa cancerul este mult prea intins ca sa se mai poata face ceva … Poate numai Dumnezeu !!!

Banatanul 09-06-2011 - 03:29

Nu reiese clar care sunt lectiile etice ale crizei. In acelasi timp nu putem vorbii de etica fara sa vorbim mai intii de morala.
In societatea romaneasca de astazi morala si etica crestina practic nu numai ca nu produc efecte vizibile dar se pare ca ele nici macar nu mai exista.
Cunoastem noi astazi pe acei preocti care au colaborat cu securitatea? Sau daca nu dorim sai facem cunoscuti enoriasilor macar sa fie retrasi in mod discret de la dreptul slujirii in Sf. Altar si a tine predici in fata oamenilor.
Astazi se vede tot mai clar ca in loc sa existe predici cu scop duhovnicesc si de invatatura scripturistica existe actiuni propagandistice promovind principiile politice de stinga in interiorul Bisericii.

Trist. Sa intelegem ca preotii sunt lideri politici si nu indrumatori spirituali ai comunitatii?

Criza morala in Romania se datoreste in primul si in ultimul rind numai faptului ca fostii securisti si comunisti cit si colaboratorii lor sunt in pozitiile de decizie in societatea Romaneasca.
Cind preotii care au colaborat sau au facut parte din securitate vor fi demascati si inlaturati de la slujirea in Sf Altare abia atunci se poate vorbi de un inceput bun in repunerea in drepturi a principiilor de morala si etica crestina atit in Biserica cit si in intreaga societate Romaneasca.

De acici nu sunt exclusi nici Catolicii si nici neoprotestantii ca si astia sunt vipere veninoase, mai ales neoprotestantii. Penticostali, Baptisti, Adventisti, martorii lui iehova etc. si citi or mai fii ei.

un crestin 09-06-2011 - 08:14

„slabul progres al mişcării ecumenice în cadrul creştinismului“.
Are dreptate Mitropolitul Clujului.
Bunaoara, domnul Banatanul numeste fratii crestini de alte denominatiuni decat cea a dansului, vipere veninoase.

Criza spirituala se manifesta si in aceasta lipsa de iubire de frati si de surori crestine care luati laolalta sunt ca un buchet inmiresmat de flori de camp sau de gradina.
Fiecare cu parfumul si frumusetea lui.

Banatanul 09-06-2011 - 08:29

Domnule Crestin,

Credinta si Biserica este una singura si se transmite pe linie Apostolica si nu rastalmacirile veneticilor care au intentii ascunse de a tulbura mintile oamenilor asa cum fac protestantii si neoprotestantii.

Mireasma Bisericii este una si nu are nimic cu formele si nuantele cromatice.

Adrian.I 09-06-2011 - 13:56

Criza spirituala si morala a omenirii este cauzata de sectele neoprotestante aparute in America, acestea au distrus si idiotizat o omenire intreaga cu mizeriile lor materialiste si „teologia” lor oligofrenica, invataturi de tip shaorma sau hamburger numai bune pentru toti bizonii de acolo, care sunt imbrasite si de unii destepti de’ ai nostri

szeppty 09-06-2011 - 15:23

criza ta personala incepe de cand l-ai dat jos pe Emilian Birtasu ca sa te faci tu episcop in 1990…din punct de vedere al regulilor ortodoxe…care va sa zica tu nici macar episcop nu ai fost canonic darmite mitropolitul…apoi „cuviosia” ta ai fost botezat greco-catolic de catre parintii „inalt preasfintiei tale”…or ortodocsii nu recunosc botezul catolic…deci care va zica nici macar ortodox nu esti canonic…
ca cam asta e criza in toata ortodoxia…MINCIUNA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult