Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie vor fi aduse la Bucureşti | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieReligie Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie vindecătorul de boli vor fi aduse la Bucureşti

Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie vindecătorul de boli vor fi aduse la Bucureşti

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

În perioada 24-30 octombrie 2012, credincioşii se vor putea închina la Bucureşti la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie vindecătorul de boli de la Eghina.

Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie vindecătorul de boli vor fi aduse la Bucureşti

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunţat luni, 22 octombrie, că în 2012 cu ocazia sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe data de 27 octombrie, credincioşii şi pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale, vor avea posibilitatea să cinstească şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie. Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli vor fi aduse din Grecia de la Mănăstirea Sfântului Ierarh Nectarie aflată pe Insula Eghina.

Sfantul Nectarie s-a născut în ziua de 1 octombrie 1846, în localitatea Silivri, în Tracia, şi a adormit în Domnul în data de 8 noiembrie 1920, pe când se afla în Atena. Sfântul Nectarie s-a nascut într-o familie săracă de pe malul mării Marmara. Parinţii săi, Dimos şi Marie Kephala, i-au pus pruncului numele Anastasie. La vârsta de numai 14 ani, tânărul a plecat la Constantinopol, pentru a lucra şi a invata carte. Mai apoi, în anul 1866, la vârsta de numai 20 de ani, tânărul Anastasie a plecat în insula Chios, ca să predea, ca invăţător. Aici, el devine călugăr, la Mănăstirea Nea Moni, primind numele Lazar in ziua de 7 noiembrie 1876.

În anul 1877, părintele Lazar este hirotonit ierodiacon, apoi, prin generozitatea unui creştin bogat din insula şi cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut să-şi completeze studiile la Atena şi sa obtina, in anul 1885, o diplomă a Facultăţii de Teologie din capitala Greciei. Tot în acest an, Sfântul Nectarie pleaca în Alexandria, Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Caţiva ani mai tarziu, în anul 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzand in acea vreme Libiei superioare) de catre Patriarhul Sofronie, care l-a numit şi predicator, secretar partriarhal şi reprezentant al sau la Cairo.

Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se intoarca la Atena, singur, nebagat in seama, dispretuit, in mari lipsuri materiale. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic. In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea „Sfanta Treime” din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa. In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice şi s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la sfarsitul vieţii.

A murit la data de 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată care l-a chinuit un an şi jumatate. A fost înmormântat în mănăstirea sa de catre ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului. In anul 1953 moaştele sale au fost mutate într-un mormânt mai frumos. Pomenirea mutării moaştelor sale se face în ziua de 3 septembrie. Câtiva ani mai tarziu, la data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul şi l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

1 comentariu

vodka 22-10-2012 - 12:46

Vindeca de dictatoreala, vedenii, vise nebune, si dependenta de droguri.
Aviz lui Huhu Ciu, dar si lui Ciu Huhu.
Si lui Urbos si Sobru.
Si care mai sunteti cu 2, 3, sau mai multe personalitati, mergeti mai la moaste, poate va vindecati.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult