Acasa Cultura-ReligieReligie Muftiatul Cultului Musulman face pregătiri pentru Sărbătoarea Sacrificiului

Muftiatul Cultului Musulman face pregătiri pentru Sărbătoarea Sacrificiului

scris de A.H.
3 afisari

Muftiatul Cultului Musulman din România a început pregătirile pentru una dintre cele mai importante sărbători religioase Kurban Bayram, urmând să pregătească și să oferă peste 8000 de pachete cu alimente, în comunitățile locale.

Muftiatul Cultului Musulman face pregătiri pentru Sărbătoarea Sacrificiului

Muftiatul Cultului Musulman face pregătiri pentru Sărbătoarea Sacrificiului

Credincioșii musulmani din România, asemeni întregii lumi islamice, celebrează începând de marți 15 octombrie, conform Calendarului Lunar, timp de patru zile, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul islamic — Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului).

Potrivit muftiului Iusuf Muurat, pentru întâmpinarea, conform tradiției islamice, a acestui eveniment, Muftiatul Cultului Musulman din România a coordonat direct pregătirile pentru sărbătorirea Kurban Bayram-ului în cadrul tuturor comunităților musulmane din țară, oferind pachete alimentare cu carne de vită și oaie (kurban).

Kurban Bayram este o sărbătoare, în egală măsură, a confirmării credinței în Allah, a manifestării generozității și ajutorării aproapelui … Conform tradiției am coordonat prinosul de dărnicie și întrajutorare manifestat de cei cu stare materială bună, de Consulatul General al Republicii Turcia, la Constanta, de fundațiile culturale și asociațiile oamenilor de afaceri, pentru că noi, prin imamii noștri, cunoaștem cel mai bine comunitățile locale și nevoile lor, și astfel putem să oferim kurbanul, în toate satele, orașele si judetele unde avem comunități religioase. Anul acesta sacrificăm peste 200 de bovine, pentru celebrararea Kurban Bayram-ului și vom oferi peste 8000 de pachete cu carne de bovină a câte 3 kg fiecare, credincioșilor musulmani dar și celor de alte confesiuni”, a precizat muftiul.

Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram) comemorează, la sfârșitul pelerinajului la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de propriul fiu și adorația Creatorului Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate.

Pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzând determinarea sa și nestinsa credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel lama cuțitului taie gâtul animalului și nu al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram), ceremonie ce reconfirmă anual credința musulmanilor în Allah.

Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bovine sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit, a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificația unui gest de bunăvoință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea năzuințelor, adus de credincioși.

Sărbătoarea Kurban Bayram se consumă la capătul unui ciclu de 12 zile de hagialâc în locurile sfinte ale Islamului, la Mecca, Medina, pe muntele Arafat, în Valea Mina și pe Dealul Muzdelifa, la care participă anual peste două milioane de pelerini.

Respectând vechile tradiții islamice, în dimineața de marți 15 octombrie, peste 50 de mii de credincioșii musulmani din Dobrogea vor reitera simbolismul sacrificiului ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârșită în moscheile și geamiile din toate localitățile, oferind a treia parte din carnea animalelor sacrificate (kurban) săracilor, prietenilor și rudelor.

În ajunul sărbătorii, gospodinele fac curățenie în case, primenesc așternuturile, decorează podelele și pereții, așternând cele mai bune cuverturi, covoare și alte țesături decorative, lucrate de mână din fire aurii și de mătase.

Meniul pentru Kurban Bayram se prepară cu o zi înainte, fiind alcătuit din ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, iahnie (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte (sutlac), diverse prăjituri și tradiționalele baclavale (în formă de triunghi sau pătrate) rulouri însiropate cu miere — saraiglii.

De asemenea, tradiția spune că în prima zi a sărbătorii, înainte de a se reuni la masa de prânz, familiile vizitează mormintele rudelor sau ale celor dragi unde se fac rugăciuni și oferă pomană, iar după amiază, la masa tradițională de Kurban Bayram, se fac urări între membrii familiei, se aduc omagii persoanelor în vârstă, copiii primesc daruri, dulciuri și bani, iar musafirii sunt stropiți cu parfum și li se oferă ciocolată, cafele cu caimac, fructe, baclavale, fistic, alune, suc. În comunitățile și familiile musulmane urmează patru zile de bucurie, veselie, destindere, de regăsire spirituală și comuniune fericită, de sărbătoare pentru credincioșii.

21 comentarii

tomi 13-10-2013 - 15:09

==Respectând vechile tradiții islamice, în dimineața de marți 15 octombrie, peste 50 de mii de credincioșii musulmani din Dobrogea vor reitera simbolismul sacrificiului ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârșită în moscheile și geamiile din toate localitățile==
AHHAA!! Inca sinci-sase ani si vor cere autonomia Dobrogei ca stat musulman in genul Kosovo. In zece ani vor fi peste 100.000 de musulmani, ca populatie majoritara vor cere inca citeva judete din jur sa aibe spatiu vital si de innmultire.

tomi 13-10-2013 - 15:15

==Respectând vechile tradiții islamice, în dimineața de marți 15 octombrie, peste 50 de mii de credincioșii musulmani din Dobrogea vor reitera simbolismul sacrificiului ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârșită în moscheile și geamiile din toate localitățile==
AHHAAAA! Se poate deja lua in consideratie ca in 5-6 ani, musulmanii vor depasi 100.000 de allahisti ce vor declara independeta Dobrogei si al statului musulman in stil Kosovo. Trupele ONU vor sta in zona de separatie intre Romania si repulica islamica Dobrogea.

digital 13-10-2013 - 15:50

vor sta cu mătta de vorbă, bă cretinule!

CONGO 13-10-2013 - 17:18

Prostovane, noi avem Sfantul Ioan Casian, ocrotitorul Dobrogei!

Acest sfant a vietuit prin Dobrogea in tinerete, localitatea Casimcea din judetul Tulcea ii poarta numele. El a invatat crestinatatea despre Zen si ne-a invatat cu adancul contemplarii divine, taina a unei paci nesurpate si blande si a unei linisti senine.

Sfintele sale moaste sunt pastrate pana in ziua de astazi in Manastirea Sfantul Victor din Marsilia, pe care tot el a infiintat-o

De la Marsilia el tine ochiul peste toata Dobrogea. O sa trebuiasca sa-i stramutam o parte din mumie, insa, ca sa fie mai aproape, pentru un caz de mare stramtoare.

Ionel 13-10-2013 - 17:24

Avem ni mai multe dar se cenzureaza cum ar fi Biblia din peninsula Sinai in protoromana din secolul 4 preluate de biserica ortodoxa greaca in secret si inchisa in seifuri cu 7 lacate ca sa nu stie romanul daca e dac sau roman.

CONGO 13-10-2013 - 18:04

Incep sa-mi dau seama ca Flota, nu degeaba a fost plecata din Dobrogea si vanduta si prin Marsilia. Vointa divina trebuie sa fi fost.

CONGO 13-10-2013 - 15:36

Kurban Bayram… numele spune tot, nu-i nevoie de traducere.
– sa pui banu la spate (deci nu prioritate, ci cadou pentru cine e in nevoie)
– sa faci in bairam cu fripturele, sarmale si cotlete, cozonaci si vin bun, iar mai inainte de masa te dregi cu un ciocan de slibovita sau o batrana tuiculita.

Astia au copiat de la stramosii nostri daci!

tomi 13-10-2013 - 15:45

CONGO, hai lasa-te de glume, astia inca nu aparusera pe lume in vrmea dacilor, au invadat Europa prin 1300-1400 dupa caderea Constantinopolului. Daca Ceausecu stia viteza de inmultire a musulmanilor prin anii 70-80 cind erau cam 7000 de musulmani in Dobrogea trebuia sa-i faca pachet si sa-i repatrieze in Turcia ca ramesite ale invadatorilor otomani.

CONGO 13-10-2013 - 15:59

Noi il avem pe Mazare, care bate la ei ca la fasole.

Ionel 13-10-2013 - 16:39

Dupa o vara plina de prafuri se bate singur.

Ionel 13-10-2013 - 16:44

Nu a vrut regele Ferdinant , ca au vrut turcii lui Ataturk sa-i ia inapoi si grecii au vrut sa-i trimita pe toti machidonii in Dobrogea si Buceac.

CONGO 13-10-2013 - 16:47

Turcii din Dobrogea sunt linistiti si molcomi.
Doar daca nu-si baga coada si dolarii sauditii, acolo e pericolul cel mare.

Ionel 13-10-2013 - 16:51

au venit deja sauditii cu fundatia Taiba in care iau babe si mosi de 70-80 de ani sa-i invete araba. Deja au venit . Oricum, nimeni nu ai baga in seama deocamdata si nu e exclus sa vina provocari din afara.

CONGO 13-10-2013 - 17:03

Sa mai vedem, nu au astia putere sa se scoata din nenorocire, ca i-a muscat internetul si sunt infectati deja. Daca o sa apara si pe la ei muftii gay?

Ionel 13-10-2013 - 17:20

E imposibil sa vezi asa ceva. Aici religia are un impact mai bizar. De exemplu un musulman daca merge la Meca nu se mai atinge de alcool in schimb arhiepiscopul are hoteluri (in Moldova) cit primarul. La noi e haos si mai putin la ei.

CONGO 13-10-2013 - 16:30

@ Domnisoara antibasita

La allahistii astia tot asa se umbla cu mumia, sau sunt un pic mai evoluati (din punctul asta de vedere)?

andra 13-10-2013 - 21:54

Si cine ii pune pe sauditi? Cineva care nu ii iubeste nici pe musulmani, nici pe evrei, nici pe crestini.

tomi 13-10-2013 - 22:16

Stai mai CONGO, sa vezi cind allahistii din Dobrogea islamica vod declara tutela peste sondele din Marea Neagra si va vor vinde barilul la pret triplu ca l-ati exploatat fara acordul lor citiva ani. Vorba ceea paguba se plateste. Pe litoral hotelurile se vor achita in petrodolari, iar bikini iok, femeile vor face plaja in pantaloni de schi si cojoc moldovenesc, iar barbatii musai cu turban, autorizat de marele muftiu.

Antibasistul 14-10-2013 - 00:01

Allah akbar!

tomi 14-10-2013 - 00:04

Sigur ca da huhule ala-ha-kakat-in-bar…..PTIUU!

IngerAlbastru 14-10-2013 - 01:14

Deja ei sacrifica pentru bayramul de thanksgiving sau asemanator ca se ofera sau se imparte si la altii mancare, cei care sint mai putin norocosi. Unii curcanul altii oaia sau berbecul pentru 4 zile de petrecere care este mai mare adunare de familie ca 2 nunti ca ei n-au familii din 3 persoane 🙂 Cu ocazia asta am primit si idei de gatit pentru zilele urmatoare … orez cu lapte suna destul de familiar ca si fasolea batuta … sarmale, pilaf!!! parc-am fi neamuri, mancam la fel?!?!?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult