Acasa Cultura-ReligieReligie Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de cardinali. Printre ei, Lucian Mureşan

Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de cardinali. Printre ei, Lucian Mureşan

scris de L.M.
36 afisari

Papa Benedict al XVI-lea a numit sâmbătă 22 de noi cardinali în Colegiul cardinalilor, printre care şi Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma.

Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de cardinali. Printre ei, Lucian Mureşan

În cadrul celui de al patrulea consistoriu din pontificatul său, papa a înmânat inelul, bereta şi brâul roşu şi a acordat prestigiosul titlu de ‘prinţ al Bisericii’ unui număr de 16 prelaţi europeni, la doi americani, unui canadian, unui brazilian, unui indian şi unui chinez din Hong Kong. După ce a salutat asistenţa şi a citit din Evanghelie, papa Benedict al XVI-lea, sosit la basilica Sf Pentru pe platforma sa rulantă, a rostit o alocuţiune şi apoi a rostit numele celor 22 de cardinali. Numai 18 cardinali care au mai puţin de 80 de ani vor putea vota în cazul unui conclav pentru alegerea succesorului lui Joseph Ratzinger.

În prezent, din cei 125 de membri ai colegiului electorilor, 63 de cardinali au fost numiţi de Benedict al XVI-lea, iar restul de 62 de Ioan Paul al II-lea. În total, Colegiu cardinalilor numără 213 membri. Numind şapte italieni cardinali, suveranul pontif german, care va împlini în aprilie 85 de ani, ridică numărul lor la 30 de electori. Numărul lor mare este considerat anormal de unele voci, întrucât dă şanse mai mari ca un italian să redevină papă, după pontificatele unui polonez şi unui german.
Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major de Făgăraş şi Alba Iulia, care s-a născut la 23 mai 1931 şi are peste 80 de ani, se numără printre cei patru noi cardinali care nu vor participa la un eventual conclav pentru alegerea unui nou papă, notează Reuters, citata de Agerpres. În aceeaşi situaţie se află prelatul Julien Ries, belgian, profesor de istorie a religiilor la Universitatea din Louvain, prelatul maltez Prosper Grech, profesor emerit la mai multe universităţi italiene, şi prelatul german Karl Becker, de la Universitatea Gregoriană din Roma. În discursul rostit la începutul ceremoniei, Benedict a reamintit că culoarea roşie a beretei şi a brâului pe care îl poartă cardinalii simbolizează sângele pe care înalţii prelaţi trebuie să fie dispuşi să-l jertfească pentru a rămâne credincioşi bisericii.

3 comentarii

POPA 18-02-2012 - 16:46

NOI SUNTEM ORTODOXI

Chris P. 18-02-2012 - 17:04

noi, care noi? Poate ca suntem majoritate crestin-ortodoxa, dar sunt si foarte multi catolici si o gramada de alte religii, musulmani, baptisti, evanghelisti…

BUCURA DACUL 19-02-2012 - 15:34

Toleranta religioasa apartine caracterelor puternice si nobile .E mai putin important cum se traduce numele lui DUMNEZEU si foarte important cum ne manifestam ca oameni credinciosi (care sant credinciosi) .Cred ca e o mare onoare numirea cardinalului Lucian Muresan si cred ca e un motiv de mandrie pentru fiecare dintre noi .E vorba de un ROMAN la VATICAN. V-ati intrebat vreodata cum de cunostea atat de bine limba romana papa IOAN PAUL III??

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult