Acasa Cultura-ReligieReligie Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor

Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor

scris de Doru Dragomir
117 afisari

La Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor

Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor

În consultare cu Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Arhiepiscop al Bucureştilor a propus pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, şi pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru alegerea în postul vacant de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei în postul de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor cu 34 de voturi din 42 de voturi valabil exprimate. Noul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor va purta titulatura de Prahoveanul.

„Este o recunoaștere a multor activități, a slujiri în Biserică și mai ales a ostenelii de a face cunoscute valorile ortodoxiei românești și personalitățile lumii bisericești și lumii monahale. S-a și spus uneori că este vorba de un cronicar al mănăstirilor din Moldova mai ales dar și din alte părți ale țării. Acum însă alegerea noastră și a Sfântului Sinod s-a bazat și pe experiența pe care a avut-o în administrația eparhială, la Iași, dar mai ales aici la București ca exarh cultural al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Deci, aceste activități deodată administrative și culturale au creat dovada unei maturități și unei dorințe de slujire a Bisericii”, a spus Patriarhul României.

Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei

Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei

Născut la 13 noiembrie 1966, Părintele Arhim. Timotei Aioanei este recunoscut pentru bogata sa activitate publicistică, fiind autor a numeroase articole, studii, lucrări şi volume ce oglindesc mai ales viaţa religioasă şi culturală a lumii monahale. După ce a îndeplinit mai multe funcții administrative în Arhiepiscopia Iașilor, Părintele a fost exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti. La începutul acestui an, Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei a fost ales Superior al Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte. În faţa membrilor reuniţi ai Sfântului Sinod, noul Episcop-vicar ales a mulţumit tuturor care au avut o contribuţie la parcursul activităţii sale până la acest moment. De asemenea, şi-a exprimat crezul asupra a ceea ce trebuie să însemne slujirea în Biserică.

„Sunt foarte îndatorat faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru această recomandare, pentru îndelunga sa răbdare faţă de mine, pentru încurajările şi mustrările acordate în aceşti 24 de ani, în aceşti 24 de ani de când Preafericirea Sa a venit ca Mitropolit al Moldovei, iar eu ca smerit ierodiacon slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În această zi în ajunul sărbătorii pe care Biserica i-a închinat-o Sfântului Grigorie Luminătorul mă gândesc la faptul că slujitorii Bisericii trebuie să fie toţi luminători, iar dacă nu sunt trebuie să devină pentru a fi lumină pentru alţii şi pentru a le arăta calea către Împărăţia Cerurilor. Vă sunt, de asemenea, recunoscător tuturor membrilor Sfântului Sinod pentru această alegere şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest prea mare dar pe care îl primesc acum”, a spus Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult