Acasa Cultura-ReligieReligie Părinţii Patriarhi Teoctist şi Iustin, comemoraţi la Catedrala Patriarhală

Părinţii Patriarhi Teoctist şi Iustin, comemoraţi la Catedrala Patriarhală

scris de M.A.
11 afisari

O slujbă de pomenire pentru fericiţii întru adormire patriarhi Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu va fi oficiată, sâmbătă, la Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, de episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Parintii Patriarhi Teoctist si Iustin (Basilica.ro)

Parintii Patriarhi Teoctist si Iustin (foto: Basilica.ro)

Părintele Patriarh Teoctist Arăpaşu va fi la comemorat la patru ani de la trecerea sa la cele veşnice (30 iulie 2007), iar Părintele Patriarh Iustin Moisescu la împlinirea a douăzeci şi cinci de ani de la trecerea sa la cele veşnice (31 iulie 1986).

La Foştii patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Teoctist şi Iustin au fost comemoraţi şi anul trecut prin slujbe de pomenire oficiate la Catedrala Patriarhală de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Episcopul Varsanufie Prahoveanul a prezentat cuvântul transmis de patriarhul BOR, Daniel, la pomenirea fostului patriarh Teoctist în care Întâistătătorul BOR a elogiat lucrarea întru slujirea Bisericii a fostului patriarh timp de 57 de ani, numai în demnitatea arhierească, iar ca slujitor al Sfântului Altar, (ierodiacon, ieromonah, arhiereu) 70 de ani în total.

Patriarhul l-a omagiat pe fericitul întru adormire patriarhi Teoctist, cel care „a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios şi harnic”, ca şi pe acela care „a păstorit în vreme de oprelişti comuniste, dar şi de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar care a cerut multă veghe şi jertfelnicie, multă înţelepciune şi luptă duhovnicească”.

De asemenea, patriarhul Daniel a elogiat „eleganţa şi erudiţia academică” a patriarhului Iustin Moisescu, „ierarhul cărturar”, osârdia sa în refacerea numeroaselor lăcaşuri de cult, ca şi activitatea sa editorială, transmite Agerpres.

„Părintele Patriarh Iustin rămâne în memoria noastră ca fiind un om echilibrat, un teolog erudit şi un pastor înţelept, prin fidelitatea sa faţă de tradiţia ortodoxă, patristică, prin temeinica sa pregătire academică, prin sobrietatea sa în relaţiile umane, însă şi prin bunătatea şi dărnicia sa părintească, exprimate adesea discret, dar eficient”, menţionează patriarhul Daniel.

Al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu, a fost înscăunat la 16 noiembrie 1986 şi a fost patriarh timp de 21 de ani, în perioada 1986-2007. A trecut la cele veşnice la 30 iulie 2007, la 92 de ani, fiind înmormântat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Iustin Moisescu, al patrulea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977 – 1986), s-a născut la data de 5 martie 1910, în satul Cândeşti (judeţul Argeş). La 12 iunie 1977 a fost ales ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscăunat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti la 19 iunie 1977, păstorind ca patriarh până la moarte. A trecut la cele veşnice la data de 31 iulie 1986, în Bucureşti, fiind înmormântat în Catedrala Patriarhală.

1 comentariu

romeo2110 01-08-2011 - 10:18

Ambii au murit asasinati !
PF Tectist asasinat de echipa Ionel Sinescu +Dan Tulbure (loja iudeo-masonica Eduard Caudela).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult