Patriahia: Şcolile se închid din lipsă de copii nu din cauza BOR | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieReligie Patriahia Română: Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

Patriahia Română: Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

scris de M.A.
5 afisari

În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, iar nu 4.700 de şcoli aşa cum dezinformează permanent cei ostili Bisericii. Dacă astăzi în România se închid şcoli şi spitale, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare, precizează Patriarhia Română, într-un comunicat.

Patriahia Română: Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

Patriahia Română: Şcolile se închid din lipsă de copii, nu din cauza BOR

Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept. Menţionăm faptul că potrivit datelor oficiale, sprijinul de la bugetul de Stat pentru cele 18 culte religioase recunoscute din România este de 10 ori mai mic decât bugetul pentru învăţământ şi reprezintă 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013, continuă Patriarhia Română.

Autorităţile de Stat nu susţin financiar opera social-filantropică a Bisericii. Suma de aproximativ 70 de milioane de lei folosită de eparhiile Patriarhiei Române în anul 2012 pentru susţinerea celor 679 de instituţii social-filantropice şi a celor 767 proiecte şi programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari şi chiar activitatea socială a Bisericii reprezintă veniturile proprii ale unităţilor bisericeşti şi sponsorizări.

Biserica desfăşoară o amplă operă pastorală, spirituală, educaţională şi culturală în societate, iar nu doar activităţi social-filantropice, aşa cum în mod eronat cred cei care, fără a avea o legătură cu Biserica, o atacă constant. În acest sens, Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române (radio, televiziune, cotidian, agenţie de presă), a cărui existenţă îi deranjează pe unii, a fost creat pentru a susţine mediatic activitatea Bisericii şi reprezintă în acest moment unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Patriarhiei Române.

La înfiinţarea în anul 2007, acesta a fost numit Centru de presă, iar nu „trust” (care are o conotaţie comercială), pentru că nu se finanţează din publicitate sau surse oculte, asemenea unor instituţii media din România, ci este susţinut financiar de clerul şi credincioşii ortodocşi din ţară şi străinătate care sunt principalii beneficiari.

Reacţia Patriarhiei Române vine după o serie de articole şi materiale din presa scrisă şi audiovizuală, în care Biserica Ortodoxă Română era acuzată că beneficiază de finanţare publică, în detrimentul sistemului naţional de Educaţie şi Sănătate.

27 comentarii

nicolae 24-07-2013 - 23:04

Nu v-ajung banii care va umplu buzunarele , neimpozitati si probabil si nenumarati cand ii basculati la domiciliu . Ati fi vrut mai mult si de la stat . Tupeul vostru nu are limite . Scolile de popi cum de s-au inmultit ? Cum a crescut numarul seminaristilor ? Ati importat ? Cum ati facut sa easara bisericile una peste alta ? Nu va este rusine mai diavoli in sutana ?

Tache 25-07-2013 - 10:16

Pai cum sa faca, INVERS decat cei care au distrus industria romaneasca, INVERS decat cei care au distrus agricultura, Romania fiind singura tara din Europa care permite cultivarea plantelor modificate genetic, INVERS decat cei care au distrus sistemul de invatamant sau cei care au distrus sistemul de sanatate. Au fost buni gospodari, au construit, in loc sa distruga.

Europeanuul 25-07-2013 - 11:41

Sistemele sociale (sanatate, educatie, etc) costa bani. In urma prabusirii CAERului produsele romanesti nu au reusit sa-si gaseasca o piata de desfacere. Majoritatea produselor erau de calitate proasta (nu corespundea de mult noilor cerinte pe piata) iar statul nu a reusit sa atraga investtitori pentru retechnologizarea si modernizarea industriei.

La inceputul anilor 90, Romania se numara printre cele mai sarace tari din Europa.

http://www.youtube.com/watch?v=AhDaWKN_-5g
ttp://www.youtube.com/watch?v=xpb2NUTFWao

BULA 25-07-2013 - 12:45

Ba nenorocitule, mai bagi multe strambe (dezinformari) contra Romaniei ?
In ’90 Romania AVEA INDUSTRIE PUTERNICA, iar acum nu mai are nimic. Acum importam cam jumatate din alimente (usturoi din China, legume si fructe din Turcia, etc). Datoria externa a Romaniei este imensa, imposibil de platit in conditiile actuale, cand nu mai producem nimic si resursele (petrolul, etc) si tot ce aducea bani e pe mainile exploatatorilor straini.

pathfinder 25-07-2013 - 13:06

Domnu’ BULA, matale faci diferenta intre industrie „puternica” si industrie performanta?

Si inca ceva…: matale cum masori „puterea” industriei?
Serios acuma.

BULA 25-07-2013 - 13:17

Ma, si tu faci parte din grupul astora care mananca kakat contra Romaniei si romanilor.

Industria Romaniei era suficient de performanta ca sa asigure dezvoltarea tarii in continuare, locuri de munca pentru personalul calificat, exporturi, aprovizionarea interna. Era deasupra a ce era in China la vremea aia (si uite unde e China acum), in multe domenii, din moment ce exportam produse industriale (televizoare, locomotive, autoturisme, medicamente, etc) in China si importam alimente (conserve de porc, etc). Daca nu ar fi reusit NATO sa destabilizere URSS-ul (cu contributia evreilor din PCUS si tradarea din KGB), noi am fi fost mult mai bine acum si Occidentul era in criza mortala (avea „ocluzie intestinala”).

pathfinder 25-07-2013 - 13:23

————————————————————
Ma, si tu faci parte din grupul astora care mananca kakat contra Romaniei si romanilor.
————————————————————
Gresesti amarnic. Citeste-mi postarile.

In ceea ce priveste puterea economica a Chinei las-o mai moale ca nu sunt tehnologiile lor. E vorba doar despre mana de lucru muuuult mai ieftina. Atat.
Dar, daca-ti place asa de mult de sistemul implementat in China, de ce nu te duci sa traiesti acolo? Poate doar asa te lamuresti cum stau lucrurile….

Finalul apoteotic:
„….Occidentul era in criza mortala ”
e un banc prost sau e doar din cauza ca esti BULA?!?

BULA 25-07-2013 - 13:38

Daca se schimba doar managementul si baza tehnico-materiala a Romaniei, existenta in ’89, era folosita eficient, acum nu aveam ce discuta cu de-ai ca tine. Presupun ca esti un kakat de agent din strainate, care nu stie ce a avut Romania ca dotari.

China oricum era pe val, si fara investitiile din SUA. Americanii au vrut sa profite si ei, ca oricum nu puteau sa-i blocheze pe chinezi (au incercat in ’89, dar nu le-a tinut vrajeala), asa ca au accelerat procesul de dezvoltare a Chinei.

Iar Occidentul e in criza majora de zeci de ani, pentru ca nu vrea sa se restructureze. S-a bazat pe superioritatea armamentului, cu care a intimidat coloniile de unde lua cu japca materii prime. Dar acum si unele din marile colonii au arme nucleare si Occidentul e pus la respect.
In primul rand, in Occident e de kakat invatamantul mediu, care scoate nulitati capabile doar sa execute mecanic niste operatii simple. Ne-au impus si noua regulile de la ei si au distrus si invatamantul nostru.

pathfinder 25-07-2013 - 14:46

Domn’ BULA esti in eroare in aproape tot ce postezi.

Doar de dragul conversatiei (si nu am sa mai revin, ca sa nu pierd timpul in mod inutil):
————————————————————
1. „Presupun ca esti un kakat de agent din strainate, care nu stie ce a avut Romania ca dotari.”
Gresit, nu-s agent, nu-s din strainatate.
Ce dreaq a avut Romania ca dotari bre?
Despre ce domeniu vorbim? (ca sa stiu cu ce sa te combat…)
Daca avea asa niste dotari de de dreaq industria fabrica pe stoc? De asemeni, de ce nu putea vinde decat in CAER???

2. Cu China iar esti in eroare. Acolo sunt invetitii din vest. Nu sunt tehnologii chinezesti. Daca se muta astia in India dau faliment chinezoii.
Din nou, cred ca ar fi bine sa spui despre ce ramura a industriei chinezesti vorbim.
Daca e vorba despre aia de fabricare a nasturilor iti dau dreptate. Aici e tehnologie chinezeasca 100%.

3. „Iar Occidentul e in criza majora de zeci de ani, pentru ca nu vrea sa se restructureze”
Pai daca e asa de varza occidentul asta de ce emigreaza romanii/polonezii/chinezoii/etc acolo???
De ce nu e invers?
Adicatelea pentru capu’ tau patrat, de ce nu emigreaza nemtii/francezii/englezii in China? Sau Rusia? Ha?

4. Despre invatamant:
„Ne-au impus si noua regulile de la ei si au distrus si invatamantul nostru.”
Regulile alea nu le-a impus nimeni.
Le-au luat de bune idiotii care au tot condus ministerul invatamantului. Reformatorii lu’ peste.

Vezi ca despre invatamant am mai postat si eu.
Toti boii care au trecut prin postul de ministru la invatamant nu au facut decat rau…

Acuma, trecand prin dotarile industriei/problema chinezeasca/occidentul de rahat si invatamantul di Romania, mai ai si alte idei nastrusnice?
Si tot asa din 100.000 de domenii?

Repet: nu mai combat cu tine (aici) pentru ca mi se pare pierdere de timp…

Europeanuul 25-07-2013 - 15:11

Bula, comunistule, sinteti buni numai la facut gargra. Nu ati reusit sa amortizati banii luati in imprumut pentru industrializarea tarii, ati vindut productia agricola pentru plata datoriilor (imi aduc aminte de strazi intunecate, drumuri sparte, noroaie, praf, alimentare goale si cozi la alimente). La sfirsitul anilor ’80 romanii s-au trezit cu o industrie invechita /depasita. Vai de capul vostru prapaditilor, ati lasat generatiile noi fara perspective. Singura noastra alternativa la saracia si lipsa perspectivelor a fost sa plecam cu traista-n bat (in lumea mare).

BULA 25-07-2013 - 12:51

Ba kakatule, esti platit degeaga de agentiile de spionaj din strainatate, pentru ca lumea stie ca mananci kakat si nu iti ia in considerare minciunile pe care le debitezi.

ValVerde 25-07-2013 - 14:58

Bula, iti dau credit pentru consecventa si perseverenta.
Ai un delir ordonat si complex.
Ma asteptam ca pe masura ce trec anii, conditia ta patologica sa se deterioreze si sa incepi sa vezi omuleti verzi si raze laser minuite de extraterestrii care vin sa ne fure tramvaiele.

Dar nu! Conditia ta e in mare masura aceeasi.
Un pic mai virulenta pentru ca s-au aglomerat frustrarile si neinplinirile dar in rest, la fel.

Nici nu stiu daca asta e situatie pozitiva sau negativa….daca ajungeai la omuletii verzi, aveai argument mai logic decit acum…in cazul tau, in mod paradoxal, agravarea bolii te-ar face mai destept !

pathfinder 25-07-2013 - 15:02

Merci ValVerde.
Postarea ta mi-a descretit fruntea intr-o zi grea…

urbos 25-07-2013 - 15:50

O sa fie si mai grea.

Europeanuul 25-07-2013 - 11:42

Mijloace de transport in comun din Craiva anilor 90 (aratau si ele ca in lumea 3a)

http://www.youtube.com/watch?v=Tf8ZmK4GZYU

BULA 25-07-2013 - 12:49

Si ce aveau acele tramvaie ? Cele de acum sunt altfel ? Stii ca acum e atat de scump transportul in comun, incat e rentabil sa mergi cu taxi-ul ? Stii ca tramvaiele merg mai mult goale (pentru ca e prea mare pretul la bilete) si firma de transport e in faliment (sustinuta doar din banii publici) ?

salut 25-07-2013 - 15:59

@Bula
Boul asta o sa-ti puna poze cu Sarmisegetusa, sa-ti arate ce rau era in Decebalism si ce bine e acum, in capitalism.

pathfinder 25-07-2013 - 16:06

To: salut
Asa ti-au soptit vocile?
Au revenit?

ValVerde 25-07-2013 - 15:44

Sa nu uiti, Darie !….

BULA 25-07-2013 - 18:03

Baa kakatilor, degeaba va strofocati sa mintiti lumea, ca noi am trait si traim in Romania si stim mai bine ca oricine ce a fost rau si ce a fost bun inainte de ’90. Propaganda din asta de doi lei, ca in timpul Razboiului Rece, sa o faceti in alta parte.

Nu ne puteti convinge ca acum e mai bine pentru romanii de rand, din moment ce au ramas fara locuri de munca si fara un ban in casa. Cei mai multi n-au mai vazut o statiune turistica de zeci de ani si nu ies de la ei din cartier pentru ca n-au bani nici de tramvai. Asta ne-a adus pe cap neocolonialismul vestic, saracie cu poleiala de democratie. Cenzura in mass-media (televiziuni) e mai mare ca oricand. Anumite lucruri nu se discuta, sunt sub interdictie totala.

UnUL 25-07-2013 - 18:17

Bulișor, doar i d i o ț ii sau foștii profitori ai regimului (din fericire!) apus pot regreta comunismul.

Tache 25-07-2013 - 19:21

In Romania, sub Ceausescu, NU a fost comunism. Ceausescu ” a intinat nobilele idealuri ale comunismului ”, vorba lui Iliescu si a lui Brucan. In Romania a fost dictatura de dezvoltare si regim nationalist, puternic sabotat si subminat de catre fortele oculte, de catre dusmanii poporului roman.

UnUL 25-07-2013 - 19:28

Bine, Tpchiță, să reformulăm : „doar i d i o ț ii sau foștii profitori ai regimului (din fericire!) apus îl pot regreta pe Ceaușescu”.

Tache 25-07-2013 - 20:13

Eu nu-l regret pe Ceausescu, dar adevarul trebuie spus. In Romania a venit Nixon, prima vizita a unui presedinte american in Europa de Est. Cu regina Elisabeta a doua s-a plimbat Ceausescu in caleasca, regina care domneste si in prezent. Lui Ceausescu i-au fost acordate cele mai mari distictii de catre guvernul majestatii sale, distinctii ce au fost retrase in mod rusinos in 1990.

Ceausescu se intalnea mai des cu presedintii americani decat cu secretarul general al PCUS (Brejnev, Andropov, Cernenco, Gorbaciov). De aceea nu este de mirare ca documentele legate de evenimentele din decembrie 1989 au fost secretizate la cererea………….americanilor.

UnUL 25-07-2013 - 21:29

Normal., Tăchiță, nătărău mic. Asta pentru că reușise să-i păcălească pe toți că e anti-rus!

Tache 25-07-2013 - 22:33

Daca era omul rusilor, de ce au masat sovieticii 350 000 de soldati, la granita Romaniei ? De ce, in decembrie 1989 au intrat in Romania 30 000 de luptatori Spetznaz ?

Conducatorii occidentali l-au premiat pe Ceausescu pentru ca a semnat intelegeri cu ASASINII ECONOMICI si urmau sa se ia 7 piei de pe romani. A semnat aceste intelegeri sfatuit de grupul lui Mircea Malita si Niculescu-Mizil, pe care vroia sa-i impuste, prin decembrie 1989….

Ceausescu este primul care a participat la axa Londra-Washington-Tel Aviv, inaintea lui traian basescu, cu aceleasi efecte si consecinte.

Presedintele Israelului Shimon Peres: ,,Ceausescu a fost bun pentru evrei”

http://www.corectnews.com/politics/presedintele-israelului-shimon-peres-ceausescu-fost-bun-pentru-evrei

Tache 25-07-2013 - 10:10

În legătură cu opiniile exprimate la adresa Bisericii şi clerului ortodox în emisiunea „Se întâmplă în România”, difuzată de postul de televiziune Antena 3 în ziua de 22 iulie 2013, între orele 11.00-12.00, precizăm:

Doamna moderator Maria Coman şi invitatul emisiunii au făcut o serie de acuzaţii calomnioase la adresa preoţilor folosind ca pretext o ştire inventată de un cotidian online despre presupuse veşminte preoţeşti de mătase împodobite cu cristale Swarovski în valoare de 1000 de euro fiecare (!?). În continuare, în discuţia dintre moderator şi invitatul emisiunii au fost vehiculate în mod intenţionat informaţii neverificate şi tendenţioase preluate de pe un site susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România. De altfel, doamna Maria Coman şi-a făcut o obişnuinţă în a nu mai solicita punctul de vedere al Bisericii în legătură cu cele afirmate în emisiune, aşa cum impun deontologia profesională şi normele CNA.

Precizăm că o aşa-numită „modă a veşmintelor preoţeşti cu pietre scumpe” este o exagerare bolovănoasă a exponenţilor unui curent anticlerical şi antireligios care dezinformează cu scopul vădit de a incita la ură împotriva unei categorii socio-profesionale, preoţimea, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a Legii audiovizualului (art. 40) şi normelor CNA. În acelaşi timp, articolul 6 din Directiva Comisiei Europene din anul 2010 (Servicii mass-media şi audiovizuale) prevede că „incitarea la ură pe criterii de rasă, sex, religie sau naționalitate este interzisă în serviciile mass-media audiovizuale. Guvernele trebuie să se asigure că programele mass-media audiovizuale și comunicațiile comerciale audiovizuale online nu conțin astfel de incitări”.

Restul textului, cu sublinierile de rigoare, poate fi citit aici :

http://www.basilica.ro/stiri/bpostul-de-televiziune-iantena-3-i-dezinformeaza-si-incita-la-ura-impotriva-cleruluib_8764.html

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult