Acasa Cultura-ReligieReligie Patriarhia Ierusalimului a rupt legăturile cu cea Română

Patriarhia Ierusalimului a rupt legăturile cu cea Română

scris de Z.V.
3 afisari

Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu cea Română, nemulţumită de faptul că la Ierihon s-a construit un aşezământ românesc anticanonic.

PF_Daniel

PF Daniel

Decizia luată ieri de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului „în unanimitate şi cu părere de rău” a fost motivată, într-un comunicat oficial publicat pe site-ul instituţiei prin încălcarea Sinoadelor Ecumenice şi Locale de către Patriarhia Română, care „a construit în ultimul deceniu Biserica Aşezământului românesc  fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub omoforul căreia se află bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă”.

Consecinţa imediată va fi aceea că PF Daniel nu va mai fi pomenit în bisericile ce se află în jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ierusalimului şi caterisirea lui Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim, după cum se precizează în comunicat. Gestul surprinzător, o spun deschis chiar decidenţii, are menirea de a preîntâmpina „transformarea jurisdicţiei Ierusalimului într-un «câmp deschis» pentru ca orice altă Biserică locală să-şi clădească biserici”.

Anterior acestei decizii, pe 15 aprilie, s-a încercat o reconciliere. Patriarhul Ierusalimului, Theofil III, i-a trimis o scrisoare  Patriarhului Daniel în care cerea clarificarea situaţiei, după care acesta din urmă şi-a trimis în Israel un emisar.

Cu privire la poziţia Patriarhiei, exprimată prin intermediul vicarului patriarhal Ciprian Câmpineanul, cele două părţi au variante diferite. „PS Ciprian n-a căutat, nici n-a dorit o soluţionare canonică a problemei şi păstrarea unităţii în Hristos, ci doar argumente slabe şi inutile” în favoarea situaţiei existente.

Citeşte articolul integral pe Evz.ro

3 comentarii

victor 11-05-2011 - 00:03

nu i de mirare ,si voi si ei na ti prea avut legaturi cu Dumnezeu ,v a ti rupt intre voi la greu ,scoli de popi pe banda rulanta,schimburi de pareri si beneficii ,afaceri si zaiafeturi ,manuale si acatiste ,intreprinderi si intreprinzatori ,taxe netaxate ,venituri neimpozitate ,prostirea prostimii ,biserici fara numar cu bani sfintiti’,va folositi de STIINTA si tineti prostimea in intuneric….ati devenit PREA FERICITI intr o tara mai nainte jefuita si acum in criza .Astept s o rupeti si cu poporanii, AMIN .

Viorica Ianc 11-05-2011 - 08:32

Pacat !
Ca nu ne putem intzelege nici cu fratii nostrii !
Doamne! Iarta-ma! Sunt o femeie pacatoasa! Cu sperantza ca sufletul nu mi-a secat !

cuviosu 11-05-2011 - 12:41

De asta nu mai pot eu sa dorm! Bullshit

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult