Acasa Cultura-ReligieReligie Patriarhia Română reacţioneată la manipulările BBC VIDEO

Patriarhia Română reacţioneată la manipulările BBC VIDEO

scris de M.A.
3 afisari

În legătură cu documentarul “Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică”, prezentat de postul de televiziune BBC în ziua de 3 august 2013, şi difuzat fără discernământ critic de unele media româneşti, Patriarhia Română precizează:

Patriarhia Română reacţioneată la manipulările BBC VIDEO

Patriarhia Română reacţioneată la manipulările BBC

Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe. Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari.

În ceea ce priveşte sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxă Română), potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948. O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăţilor bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea Statului român.

Cât priveşte sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, acesta este în conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) şi Legea Catedralei Mântuirii Neamului (376/2007).

În acelaşi timp, de peste doi ani, în toate bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate se desfăşoară Colecta Naţională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului la care participă numeroşi donatori, în special preoţi şi credincioşi.

Toate informaţiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceiaşi sursă tendenţioasă (ASUR), aşa cum a procedat în luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a cărui falsă argumentaţie a fost demontată atunci de Patriarhia Română. De exemplu, în urmă cu doi ani, în reportajul Deutsche Welle se folosea aceeaşi retorică patetică şi alarmistă în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizării infrastructurii acesteia, faza roşu-gri, la peste 600 milioane de euro. În realitate, costurile estimate de specialişti sunt de 100 milioane de euro, iar, după realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizată în aprilie 2013), acestea au scăzut cu 20%.

Referitor la precizarea realizatorului documentarului BBC că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu au acceptat un interviu pentru a-şi exprima punctul de vedere, menţionăm:

La câteva zile după finalizarea infrastructurii la Catedrala Mântuirii Neamului, probabil la sugestia contestatarilor construirii acesteia, doi jurnalişti BBC – unul din România, domnul Paul Andrei Lungu, iar celălalt căsătorit cu un român, vorbitor de limbă română şi cunoscător al tradiţiilor româneşti, doamna Tessa Dunlop – au solicitat Patriarhiei Române sprijinul pentru realizarea cât mai curând posibil a unui material despre “popularitatea Bisericii Ortodoxe Române şi popularizarea acţiunilor Bisericii Ortodoxe Române” la nivel internaţional. Solicitarea celor doi jurnalişti a ridicat un semn de întrebare în ceea ce priveşte buna lor credinţă având în vedere antecedentele jurnalistice, termenele foarte scurte fixate pentru filmare (câteva zile), contrar uzanţelor instituţiei media britanice şi insistenţa cererii de a filma la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului după o regie cel puţin bizară. În acest sens, relevant este şi faptul că jurnaliştii BBC au solicitat intervenţii pe lângă Patriarhia Română pentru filmare, inclusiv prin intermediul unor reprezentanţi ai diplomaţiei româneşti la Londra şi ai diplomaţiei britanice la Bucureşti.

În concluzie, realizatorii documentarului BBC au reuşit să umbrească imaginea uneia dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate, prin folosirea exclusivă a unor informaţii sugerate de către reprezentanţii unui curent antireligios şi anticlerical din România sau intervievarea numai a unor interlocutori atent selectaţi pentru atingerea scopului propus. Tendinţa de a exagera şi de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este «ţara cea mai săracă din UE» cu un sistem educaţional, medical şi de asistenţă socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanic.

În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.


9 comentarii

urbos 06-08-2013 - 14:59

Nu stiu ce-or fi spus aia de la BBC, dar asta e adevarul, Romania s-a umplut de biserici, construite in bataie de joc peste spatii verzi, parcari etc., unde popii platiti si de la buget se imbuiba ca porcii.

Antibasistul 06-08-2013 - 16:14

Asa-i!

zweistein 07-08-2013 - 00:42

Corect!

Tache 06-08-2013 - 22:27

Marea Britanie duce o lupta mai ampla, impotriva Spiritualitatii si pentru animalizarea fiintei umane. Charles Darwin, cel care sustinea ca oamenii sunt maimute (partial are dreptate) a fost englez.

Guvernul Majestatii Sale a propus o lege pentru cenzurarea internetului, care va bloca in mod automat siturile cu continut ezoteric sau materialele cu continut ezoteric. Guvernul Majestatii Sale doreste sa impiedice dezvoltarea constiintei umane.

http://www.wakingtimes.com/2013/08/02/war-on-consciousness-takes-to-the-internet-as-esoteric-websites-to-be-censored-in-uk/

EZOTÉRIC, -Ă, ezoterici, -ce, adj. (Despre doctrine, ritualuri etc.) Care poate fi înțeles numai de către cei inițiați; ascuns, secret. – Din fr. ésotérique.

EZOTÉRIC, -Ă adj. (despre doctrine filozofice, ritualuri religioase) care poate fi înțeles numai de cei inițiați; secret, ascuns. (< fr. ésotérique, gr. esoterikos)

Benoni 06-08-2013 - 23:40

Pe cine deranjeaza construirea de biserici in Romania?Cei de la BBC sa-si vada de treaba lor si daca cineva le va cere bani pentru asa ceva,sa refuze.La urma urmei fiecare face ce doreste pe banii lui.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 07-08-2013 - 00:11

Problema numarului mare de biserici nu sta in faptul ca reprezinta o emulatie a spiritului religios al neamului romanesc, ci, trebuie vazut d.p.d.v.d al pastrarii traditiei arhitectonicii traditionale ale bisericii nostri, si, fata de acest subiect s-a pronuntat foarte bine C. Dumitrescu, tragind un semnal de alarma asupra kitsch-ului bisricilor „ctitorite” de tot felul de smenari, spagari, sefi de clanuri tiganesti, etc. Dar, de-aici si pina la elucubratiile BBC-uluie distanta mare. Raspunsul Patriarhului Daniel e MAGISTRAL. Problema Bisericilor nu este la noi, ci?, … la ei, la britanici. Pina una alta, Bisericile de la noi, alaturi de salile de judecata ale m inisterului justitiei, au ramas singurele unelte de indreptare a acestui neam in totalitate distrus, in totalitate abrutizat, in totalitate amestecat cu cele mai mizerabile tipuri de comportament. Asta e, taticule! Daca BBC-ul a mai nimerit-o cu critica lor fata de tara noastra, in cazul de fata a dat-o in bnalarii rau de tot. De ce? Pai, pentru ca e chestie de credibilitate. Nu poti sa arati cu degetul pe cineva, nu poti sa „judeci” pe cineva, cind tu, cind la tine acasa e mai rau decit la cel pe care-l critici. De-aia spun ca problema nu e la noi ci la ei. Treaba e clara. In Anglia ateismul mina in mina cu homosexualismul joaca kazacioc si devine curind curind imaginea tarii. Anglia este homosexuala, ateista si seculara. Nu mai ai ce sa mai zici. Acolo „libertatea” „omului superior”, a omului lui NIetzsche a invins. Acolo „Dumnezeu a murit”, taticu, nu mai ai ce sa mai comentezi. Crestinii vor trebui sa bata pasul inapoi si sa-si ascunda credinta, caci altfel o vor lua pe coaja rau de tot, ori pe unde s-ar afla. Ai o slujba buna, te declari ateist, caci altfel n-ai ce sa mai cauti printre „superiori”. Acolo, ateistii stiu sigur ca nu mai exista n ici un fel de divinitate, si ca in univers exista un singur lucru : MOARTEA. Viata e viata, n-ai ce sa-i faci, nu e o problema, problema e cu moartea, caci asta stingereste „o leaca” aceasta victorie a ateismului. De ce? Pai, cum de ce? PAi, din nenorocire, zic, cind se apropie „mititica”, te ia asaaa, un val mistic si incepi sa te indoiesti de ateism. Asta au observato toti oamenii de stiinta atei care au cistigat razboiul cu prostimea crestina. Da! Te ia asaa, un val „inexplicabil”, dar fata de care oamenii de stiinta tei o sa-i gaseasca leacul, in sensul ca, aceste stari de „inbalanace” ale ateilor care sunt aproape de „sfirsit” trebuie sa fie o reactie a „vreunui” acid sau compusi chimici la nivelul creierului uman care deregleaza starea de trezie, constiinta a omului debarasat de preceptele scirboase ale crestinismului. Cind oamenii de stiinta vor explica „cauzistica” aceasta a omului aflat pe pragul de „plecare”, celui aflat in „inbalance” i se va administra o „doza”, si acesta se va trezi din acest „accident” mistic, si isi va reveni la realitate, incit el va muri, asa cum mureau „dacii” nostri din filemele lui Nicolaescu, cu zimbetul pe buze, intr-un gest feeric, ca si cum ar zice: „na, ba, jigodiilor de cretini crestini, vedeti?, nu e nimic ‘dincol’, ba, fraierilor! Murim si ne ia dracu!, atita tot!”

Non, Rien de rien
Non, Je ne regrette rien
Ni le bien qu’on m’a fait
Ni le mal tout ça m’est bien égal

Tache 07-08-2013 - 01:16

Prima functie a unei religii reale este consolatoare, fiindcă fara religie am lătra precum cîinii.
Ne nastem, trăim, ne îmbolnăvim, îmbătrînim si murim. Si întreg peisajul speciei om culminează în cimitir. Destinul uman nu e o invitatie la fericirea de-a trăi. Singurul mod de-a evita nelinistea metafizică a cimitirelor este religia. Cu religia intri în cimitir în plimbare. Cu filozofia intri în cimitir – cum a intrat prietenul meu Cioran – prin disperare. Cînd va dispărea ultimul tăran din lume – la toate popoarele, vreau să spun – va dispărea si ultimul om din specia om. Si atunci or să apară maimute cu haine.

Petre Tutea

jan dinu 07-08-2013 - 00:36

BBCista asta sa vada shi sa numere pe toate – MOSKeele
din Londonnistan … Totushi i-as trage UNA la bulan !….
Oricum viitor astia nu au decit daca devin nitzal(total ) Hindustan !!
JD-USA

MI-5 07-08-2013 - 08:34

Jacardeaua de la bbc ar trebui să se uite ma întâi în curtea lor.

In anglia există 42 de moschei din care 14 numai în Londra.
Unele din ele au dimensiuni comparabile cu cele ale Catredralei în constructie la Bucureşti.

Iar cei intervievati sunt ciracii curistului cernea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult