Acasa Cultura-ReligieReligie Patriarhul Daniel sfinţeşte noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României

Patriarhul Daniel sfinţeşte noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României

scris de A.B.
68 afisari

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia o slujbă de sfinţire a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, duminică, de la ora 13.00. La finalul slujbei, Patriarhul Daniel va adresa celor prezenţi un „Cuvânt de învăţătură”.

biblioteca-nationala

foto: stirimatinale.ro

Biblioteca Naţională a României (BNR)

) îşi va redeschide porţile, luni, de Ziua Mondială a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului în România.

Cu acest prilej, vor fi vernisate expoziţiile „Mărci ale artei religioase: artă în expresie canonică şi personală” (icoană canonică, pictură, fotografie – lucrări ale unor artişti români contemporani), „Manuscrise Picu Pătruţ (1818-1872) în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României – 140 de ani de la moarte” (expoziţie virtuală) şi „Patriarhii României: fotografii din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României (Miron Cristea, Nicodim, Teoctist)” (expoziţie virtuală).

La ceremonia de deschidere, va participa şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care va oficia o slujbă de sfinţire a noului sediu al BNR.

Biserica Ortodoxă Română, „leagăn al spiritualităţii, culturii şi civilizaţiei româneşti, creatoare a primelor şcoli, ateliere, tipografii şi biblioteci din spaţiul românesc, prin care s-a temeluit unitatea de neam şi de limbă”, îşi exprimă susţinerea faţă de Biblioteca Naţională a României, „instituţie desemnată să păstreze, să promoveze şi să comunice generaţiilor de azi ca şi celor viitoare patrimoniul documentar naţional”, se anunţă printr-un comunicat al bibliotecii.

Noul sediu al BNR adăposteşte, din ianuarie, şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie.

În 2002, o controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.

3 comentarii

anon de serviciu 21-04-2012 - 12:46

S-a deplasat cu al său Mercedes blindat?

IQ100 22-04-2012 - 13:12

ce pr.ostie…cum n@iba, biserica, ce este pt.pro.stirea poporului, sa „sfinteasca” o biblioteca? iar ‘sfintirea” e un balci, da ala cu apa si busuioc, bolboroseste trei vorbe de trei ori si ia si bani pe treaba asta…adica su.tem pr.osti ca natie.mbrrrr

fane 23-04-2012 - 00:32

Cred că ai o obsesie… Poate nu ar fi rău să te cauţi olecuţă. Dacă nu înţelegi regionalismul, caută-l de dex online.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult