Acasa Cultura-ReligieReligie UPDATE – Patriarhul Kiril al Moscovei, la Bucureşti (video)

UPDATE – Patriarhul Kiril al Moscovei, la Bucureşti (video)

scris de D.P.
82 afisari

UPDATE – Delegaţiile Bisericilor Rusiei şi a României au ajuns joi pe Dealul Patriarhiei în jurul orei 17:40.  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk a purtat racla cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. În urma sfintelor moaşte s-au aflat cei doi patriarhi, Preafericitul Părinte Kirill şi Preafericitul Părinte Daniel.

A urmat un moment liturgic, apoi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt cu prilejul acestui moment istoric. Părintele Patriarh Daniel a mulţumit Patriarhului Rusiei pentru participarea la hramul Catedralei Patriarhale şi pentru aducerea în dar a unui fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov.

Vă mulțumim, Preafericirea Voastră, iubit frate întru Hristos şi coslujitor, că ați venit la marea sărbătoare a Catedralei patriarhale şi a orașului Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou!

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre momentul venirii moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în România, dar şi despre perioada grea a comunismului care a rănit atât Biserica Rusiei cât şi Biserica României.

Despre cei doi sfinţi, Sfântul Serafim şi Sfântul Dimitrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că au în comun sfinţenia ca dar al Sfântului Duh pe care l-au cultivat prin credinţă statornică, dar şi faptul că moaştele celor doi sfinţi cuvioși au traversat perioada grea a dictaturii comuniste.

Moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost confiscate de regimul comunist în 1926 şi ascunse prin diferite muzee până li s-a pierdut urma. În 1991 au fost găsite şi dăruite Bisericii Ortodoxe a Rusiei, a subliniat Patriarhul Daniel.

Patriarhul României a amintit şi de atitudinea ostilă Bisericii Ortodoxe Române din timpul comunismului, evidenţiind că în 1989 Nicolae Ceauşescu a interzis organizarea hramului Sfântului Dimitrie, iar Patriarhul Teoctist, deşi supus presiunilor politice, nu a mutat departe moaştele Sfântului Dimitrie, ci le-a dus la Biserica Sf. Nicolae Vlădica în vecinătatea Catedralei Patriarhale.

La două luni după această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie, în 22 decembrie 1989, regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit, iar românii credincioși strigau pe străzile Bucureștilor: Cu noi este Dumnezeu!, a subliniat Preafericirea Sa.

În încheierea cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre faptul că sfinţii, prin exemplul vieţii lor, ne conduc către Împărăţia Cerurilor.

Sfinţii lui Dumnezeu sunt dascălii cei mai siguri şi prietenii cei mai apropiaţi ai oamenilor pentru că ei sunt prietenii cei mai aproiaţi ai lui Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa. În faţa tentaţiei de secularizare, sfinţii ne învaţă că dacă uităm pe Dumnezeu uităm scopul sfânt al vieţii pe pământ, căutarea Împărăţiei Cerurilor.

La rândul său, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Kirill a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România şi a vorbit despre evlavia de care se bucură Sfântul Serafim de Sarov în rândul credincioşilor ambelor Biserici.

 Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc şi să văd pe viu evlavia credinciosului popor român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre am adus în dar Bisericii Ortodoxe Române surori un fragment din moaştele unui mare sfânt, a cuviosului Serafim din Sarov care este iubit mult atât în România cât şi în Rusia, a spus Patriarhul Kirill.

Făcând referire la îndemnul mult cunoscut al Sfântului Serafim: „dobândeşte duhul păcii şi mii în jurul tău se vor mântui”, Preafericirea Sa a îndemnat pe credincioşi să ceară milostivire de la Dumnezeu ca să primească duhul păcii şi al dragostei.

Pacea şi dragostea sunt valori importante pentru om indiferent de societatea în care trăieşte pentru că ele pornesc de la Dumnezeu. Într-o singură comunitate pot fi realizate deplin, iar acesta comunitate este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, a subliniat Patriarhul Kirill.

Fie ca duhul iubirii frăţeşti autentice să împărăţească întotdeauna în inimile noastre. Fie ca legăturile dragostei dintre Biserica Ortodoxă a Rusiei şi Biserica Ortodoxă Română să se întărească continuu. Ofer cu dragoste aceste sfinte moaşte Preafericirii Voastre ca pentru rugăciunile Sfântului Serafim, Domnul să ofere prosperitate ţărilor noastre întru mulţi ani.

După cuvântările adresate, moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost purtate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în noul baldachin al Catedralei patriarhale. Apoi, cei doi patriarhi au mers şi s-au închinat la moaştele sfinţilor: Dimitrie cel Nou, Serafim de Sarov, Sfântul Nectarie, precum şi la un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

UPDATE – Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kirill un cuvânt de bun venit în numele Sfântului Sinod, al clericilor și al credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române

Ne bucurăm că ati acceptat invitaţia noastră de a comemora mărturisitorii Ortodoxiei din timpul comunismului. Ne-ați adus un mare dar, moaștele Sfântului Serafim de Sarov, care e cunoscut în întreaga Ortodoxie. Ne rugăm Sfinţilor Serafim şi Dimitrie ca vizita Preafericirii Voastre sa fie binecuvântată și binecuvântătoare.

În cuvântul său, Patriarhul Kirill şi-a exprimat bucuria de a păşi pe pământul României şi a transmis felicitări Patriarhului Daniel cu prilejul momentului aniversar.

Am onoarea, aflându-mă acum în București, să transmit felicitările mele fratelui meu, Preafericitul Părinte Daniel, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la intronizarea sa ca Patriarh al României. Sunt bucuros sa aduc un fragment din moaștele Sfântului Serafim, unul dintre cei mai iubiti sfinţi din Rusia.

Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români și ruși, pentru România și Rusia, a evidenţiat Patriarhul Kirill şi a supus că  relații bune pot exista doar atunci când oamenii au valori comune.

Noi ortodocșii trebuie sa ţinem minte ca avem valori comune. Avem un potențial imens pentru viaţa în pace, cooperare și interacţiune. Vreau sa va salut cordial Preafericirea Voastră, pe ierarhii şi poporul român.

Patriarhul Moscovei se află în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie. Preafericirea Sa va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Delegaţia rusă a adus de la mănăstirea Diveevo un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).

UPDATE – Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns în România. Aeronava care a adus delegaţia Bisericii Rusiei, condusă de Părintele Patriarh Kirill, a aterizat joi pe aeroportul Internaţional Henri Coandă în jurul orei 16:43. Aceasta este prima vizită în ţara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în ţara noastră după alegerea sa ca patriarh.

Conducătorul Bisericii Rusiei a fost întâmpinat în salonul oficial al aeroportului de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române formată din:

 • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,
 • IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Exarh patriarhal,
 • Pr. Michael Tiţa, Consilier patriarhal,
 • Pr. Costin Spiridon, Consilier patriarhal,
 • Pr. Valentin Fătu, Secretar patriarhal,
 • Pr. Mihai Muşat, Secretar,
 • Pr. Eugeniu Rogoti, traducător.

Patriarhul Kirill a venit în România însoţit de:

 • Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk, Vicar Patriarhal,
 • Pr. Protoiereu Nicolae Balashov, vicepreședinte Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei,
 • Pr. Protoiereu Andrei Bondarenko,
 • Pr. Alexandr Volkov, Coordonatorul Biroului de Presă,
 • Pr. Igor Yakimciuk, secretar relaţii Interortodoxe al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei,

Patriarhul Moscovei se află în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie. Preafericirea Sa va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Delegaţia rusă a adus de la mănăstirea Diveevo un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).

Patriarhul Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii va veni, joi, la Bucureşti, unde va lua parte la ceremoniile dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, dar şi la o slujbă Te Deum organizată cu ocazia împlinirii a zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel.

Potrivit Patriarhiei Române, Patriarhul Moscovei ar urma să ajungă la Bucureşti joi, la ora 16.45, şi va aduce din Rusia un fragment  din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care va fi aşezat pentru închinarea pelerinilor de pe Colina Patriarhiei şi apoi va fi oferit comunităţii ortodoxe ruse arondate Bisericii Sfântul Nicolae – Tabacu din Capitală.

Patriarhul Kiril va participa  la manifestările religioase dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, care au început marţi, când moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfântului Ierarh Nectarie au fost depuse la noul baldachin de pe Colina Patriarhiei. Joi, de la ora 17.00, va avea loc procesiunea „Calea Sfinţilor”, care urma să aibă loc marţi, dar a fost amânată din cauza ploii. În timpul acesteia, pe lângă icoana şi moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, va fi purtată şi icoana Sfântului Serafim de Sarov.

Vineri, când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, Liturghia va fi oficiată, de la ora 9.00, la Altarul de vară  de lângă Catedrala Patriarhală, de către Patriarhul Daniel, Patriarhul Kiril, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Anastasie, şi Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, Rastislav, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe şi ierarhii români prezenţi la hram.

De asemenea, sâmbătă, de la ora 9.00, Patriarhul Kiril va lua parte, alături de ierarhii români şi străini, la slujba Te Deum  care va marca zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, iar la ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc şedinţa solemnă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul şedinţei solemne, Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe vor prezenta expuneri cu privire la Dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist şi importanţa libertăţii religioase astăzi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult