Acasa Cultura-ReligieReligie Ponta despre Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika

Ponta despre Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika

scris de Z.V.
40 afisari

Premierul Victor Ponta a declarat că monseniorul Vladimir Ghika a fost „un mare spirit european”, iar beatificarea sa este o mare sǎrbǎtoare pentru Biserica Catolică şi pentru toţi românii.

Ponta despre Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika (foto: e-politic.ro)

„Regret faptul că fizic, nu pot fi alături de dumneavoastră într-un moment atât de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care şi-a dedicat viaţa în întregime lui Dumnezeu, semenilor aflaţi în suferinţă, precum şi unirii tuturor creştinilor. Este un moment important pentru toţi creştinii din ţara noastră, în care renaşterea spiritului religios reprezintă o realitate care ne dă speranţe în alcătuirea unei societăţi mai bune şi mai atente la suferinţele şi nevoile semenilor noştri”, se arată îtr-un mesaj al premierului remis sâmbătă de mediafax. Potrivit lui Ponta, ancorat în acelaşi timp în tradiţia bisericească atât occidentală cât şi răsăriteană, „îmbinând armonios Orientul cu Occidentul”, monseniorul Vladimir Ghika a fost şi rămâne un chip luminos, un reper moral deopotrivă în Biserica pe care a slujit-o cu dragoste până la moartea sa martirică, cât şi pentru întreaga societate românească.

„Ca nepot al ultimului domnitor al Moldovei, Vladimir Ghika a făcut parte dintr-o familie cu mari merite în efortul de modernizare a societăţii româneşti. În ipostaza sa de «mare vagabond apostolic», monseniorul Vladimir Ghika a legat România de nenumăratele locuri din lume în care a făcut misiune. Ca intelectual, ne-a lăsat moştenire nu doar lucrări de teologie, ci şi opere de reflecţie socială, generate de nenumăratele sale experienţe nemijlocite în rândul bolnavilor şi săracilor. Ca duhovnic, a îmbărbătat mii de credincioşi în vremurile tulburi ale războiului şi ale totalitarismului stalinist din perioada imediat post-belică”, se mai arată în mesaj. Premierul menţionează că monseniorul Ghika a fost şi un mare spirit european, un deschizător de drumuri care a refuzat compromisul cu totalitarismul de orice fel asumându-şi martiriul, în numele Bisericii lui Hristos al cărui imperativ „ca toţi să fie una” l-a călăuzit permanent şi pretutindeni.

Comunitatea catolică din ţara noastră este parte a unui efort comun, de secole, de edificare a naţiunii române moderne şi a binelui comun al societăţii, a adǎugat Ponta. Ȋn ȋncheierea mesajului premierul menționeazǎ cǎ „Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika este un moment de mare sărbătoare pentru Biserica Catolică de ambele rituri din România şi un prilej de bucurie pentru toţi românii. Ca prim ministru al României sunt alături de dumneavoastră, de toţi credincioşii din ţara noastră, în acest moment înălţător şi plin de semnificaţii, când cinstim un sfânt al neamului românesc”.

Beatificarea lui Vladimir Ghika, ce va avea loc sâmbătă la Bucureşti, este o sărbătoare pentru Biserica Catolică din România şi un prilej pentru români să cunoască un model de om sfânt şi de compatriot, martir în închisoarea comunistă în urmă cu 59 de ani. Vladimir Ghika a fost primul preot român din vechiul Regat biritual, care a slujit atât în ritul latin, cât şi în cel bizantin. Preotul Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului Vladimir Ghika, a explicat că beatificarea, prin care se acordă titlul de „Fericit”, este ultima fază înaintea canonizării prin care un om devine „Sfânt”.

2 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 31-08-2013 - 15:35

,, În ipostaza sa de «mare vagabond apostolic», monseniorul Vladimir Ghika a legat România de nenumăratele locuri din lume în care a făcut misiune. Ca intelectual, ne-a lăsat moştenire nu doar lucrări de teologie, ci şi opere de reflecţie socială, generate de nenumăratele sale experienţe nemijlocite în rândul bolnavilor şi săracilor. Ca duhovnic, a îmbărbătat mii de credincioşi în vremurile tulburi ale…..”

======================================================

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 31-08-2013 - 15:46

=======================================================

Daca tot ABORDAM , BEATIFICAREA monseniorului VLADIMIR GHIKA,

Consider ca mai avem un CAZ in SPETA ,care este ZILNICK BEAT FICAT,

ciuruit bobor, este considerat VAGABOND desigur APOSTu este deja la pripon, cu o nesculare sub 50.000 de Euro per interventia !

Iar daca Monsegniorul Ghika a deschis , a infiintat SPITALE si lazarete,

VAGABONDUL BeatiFICABIL , a INCHIS SPITALE !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult