Acasa Cultura-ReligieReligie Prima biserică ortodoxă românească din Marea Britanie e la Leeds

Prima biserică ortodoxă românească din Marea Britanie e la Leeds

scris de A.P.
290 Afisari

Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a efectuat, la sfârşitul săptămînii trecute o vizită la Leeds, la invitaţia consulului onorific al României, Annemarie Vişoianu-Kanatas. Este cea de a patra vizită pe care ambasadorul României o efectuează la Leeds , de la preluarea mandatului său.

leeds_bisericaAmbasadorul a participat la slujba inaugurală a bisericii „Sfântul Macarie cel Mare”. Biserica a fost achiziţionată prin efortul financiar al unor membri reprezentativi ai comunităţii româneşti de la Leeds, fiind prima biserică ortodoxă românească din Marea Britanie aflată în proprietatea unei comunităţi româneşti locale (serviciul religios în celelalte parohii româneşti are loc în biserici închiriate), se arată într-un comunicat de presă.

Noua biserică funcţionează în lăcaşul fostei abaţii anglicane „Saint Michael and All Angels”. Prima comunitate creştină a fost atestată în aceste locuri în 1180, biserica fiind reconstruită de mai multe ori. Clădirea actuală datează din 1886, fiind construită în stil basilical roman cu elemente gotice şi figurează pe lista imobilelor de patrimoniu din Marea Britanie.

Slujba a fost oficiată de preotul Constantin Popescu, împreună cu alţi patru preoţi români din Marea Britanie. În cuvântul său către cei prezenţi la biserică, ambasadorul României a felicitat comunitatea pentru achiziţionarea noului lăcaş de cult: „Ştiu că aţi făcut eforturi deosebite pentru ca acest lucru să se întâmple. Cumpărarea acestui imobil a fost posibilă şi datorită deschiderii şi generozităţii cu care populaţia din Leeds v-a primit. Faptul că aveţi o biserică proprie înseamnă că aţi prins rădăcini aici, că sunteţi bine integraţi în societatea locală. Sunt convins că veţi şti să arătaţi prietenilor noştri britanici că sunteţi mândri să fiţi români trăitori pe aceste meleaguri”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS