Acasa Cultura-ReligieReligie Prohodul Domnului – Denia din Vinerea Mare AUDIO

Prohodul Domnului – Denia din Vinerea Mare AUDIO

scris de M.A.
289 afisari

În Biserica Ortodoxă, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, este rânduită Denia cunoscută sub numele de Prohodul Domnului.

 

Prohodul Domnului - Denia din Vinerea Mare

Prohodul Domnului – Denia din Vinerea Mare

Aceasta cuprinde cântări care evocă deopotrivă durerea nespusă la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât şi nădejdea în biruinţa Învierii ce se întrezăreşte. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.

Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în aceasta zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii. Aşa că nu se slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Iisus Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, care se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbata Sfintelor Pătimiri şi care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Este exprimată uimirea în faţa morţii Mântuitorului: „Dar cum mori Viaţa şi cum şezi în groapa şi cu învierea ta îi mântuieşti pe toţi” sau „în mormânt Viaţa, pus ai fost Hristoase şi s-au spăimântat oştirile îngereşti”.

3 comentarii

tomi 13-04-2012 - 15:14

Cu multă stimă şi respect,din tot sufletul urez UN PASTE FERICIT SI SARBATOAREA PRIMAVERII SFINTE tuturor prietenilor de pe forum, forumişti,redactori şi jurnalişti,tuturor multă sănătate,realizări şi bucurii.Mai adaug o urare pentru noi toţi: ROMANIA,MULT NOROC SI INDEPENDENTA, SINGURUL TAU CONDUCATOR SA FIE POPORUL ROMAN.
tomi

briel 13-04-2012 - 22:28

Un levit care a gasit drumul … cu greu, caci a cautat 23 de ani, dar pana la urma si-a implinit destinul de slujitor al Dumnezeului Celui Viu.

The Divine Liturgy – Father James Bernstein
http://www.youtube.com/watch?v=dmGrZRmHl6M

Beauty in Worship
http://www.youtube.com/watch?v=eA13oSF-wXA&feature=relmfu

Foarte multe am invatat din cartea lui.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult