Acasa Cultura-ReligieReligie Românii au încredere în Biserică şi vor religie în şcoli

Românii au încredere în Biserică şi vor religie în şcoli

scris de M.A.
24 afisari

Românii au încredere în Biserică şi vor religie în şcoli. Potrivit uniu sondaj realizat de Inscop Research, românii din România au încredere în Biserică şi peste 48% declară că participă cel puţin o dată pe lună la serviciul religios, în timp ce peste 86% sunt de acord cu predarea religiei în şcoli.

Românii au încredere în Biserică şi vor religie în şcoli

Românii au încredere în Biserică şi vor religie în şcoli

Cea mai mare parte dintre ei consideră că, în cadrul orelor de religie, ar trebui să se studieze creştinortodoxismul, reiese dintr-un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevărul. Studiul, dat luni publicităţii, relevă că 69,1% din respondenţi au multă sau foarte multă încredere în Biserică, în timp ce 30,9% au puţină sau foarte puţină încredere în această instituţie, transmite Agerpres.

De asemenea, 22,5% dintre respondenţi au declarat că participă la serviciul religios în fiecare săptămână, 26% o dată pe lună, iar 17,6% o dată la trei-patru luni. 18,5% dintre români merg la biserică doar la marile sărbători, 9,4% doar la anumite evenimente, în timp ce 4,2% nu merg deloc. 1,9% nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare.

În ceea ce priveşte predarea religiei în şcoli, 86,7% dintre români sunt de acord şi doar 10,1% se declară împotrivă.

Din totalul persoanelor care sunt de acord cu predarea religiei în şcoli, 85,4% cred că religia ar trebui predată la ciclul primar, 58,4% sunt de acord să se predea la gimnaziu şi doar 28,4% cred că ar trebui predată la liceu.

Chestionaţi cu privire la curricula care ar trebui predată în cadrul orei de religie, 55,7% dintre cei care sunt de acord cu predarea religiei în şcoli cred că ar trebui studiată confesiunea ortodoxă a religiei creştine, 42,9% consideră că ar trebui să se vorbească despre toate religiile, 21,9% cred că ar trebui studiată istoria religiilor, în timp ce 1,3% declară că ar trebui predat altceva. „În condiţiile în care majoritatea populaţiei este de religie creştinortodoxă, această dispunere a opţiunilor sugerează un grad important de toleranţă interconfesională printre români„, apreciază realizatorii studiului.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 – 27 martie pe un eşantion de 1082 persoane, cu o eroare maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%.

5 comentarii

BULA 22-04-2013 - 19:00

Daca romanii sunt asa de credinciosi, de ce isi fura caciulile in halul asta ? Adica se inchina cu o mana si cu cealalta dau cu jula ?!

Marius 23-04-2013 - 19:00

Inscop Research ?! Iar ni se baga pe gat minciuni….

Petrus 27-04-2013 - 04:28

Ca de obicei statisticile despre religie sunt falsificate si gresite grosolan:
-” 85,4% cred că religia ar trebui predată la ciclul primar, 58,4% sunt de acord să se predea la gimnaziu şi doar 28,4% cred că ar trebui predată la liceu.”-nu credeti ca ar trebui sa obtineti doar 100% in loc de 172,2%? sau alta perla:
-„55,7% dintre cei care sunt de acord cu predarea religiei în şcoli cred că ar trebui studiată confesiunea ortodoxă a religiei creştine, 42,9% consideră că ar trebui să se vorbească despre toate religiile, 21,9% cred că ar trebui studiată istoria religiilor, în timp ce 1,3% declară că ar trebui predat altceva.” cu un rezultat ceva mai modest, de doar 121,8%…

urbos 27-04-2013 - 04:46

In primul caz ai adunat ce nu e de adunat. Unii au raspuns afirmativ si cand au fost intrebati de religie la scoala primara si cand au fost intrebati de gimnaziu etc. Nu se exclud.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS